Nuo antradienio Vilniuje vyksta Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai renginys – kartu su Pagrindinių teisių agentūra (FRA) organizuojama konferencija „Kova su neapykantos nusikaltimais Europos Sąjungoje“. Po sumanytos P. Gražulio akcijos per 350 konferencijos dalyvių iš užsienio turėjo gyvą pavyzdį diskusijoms, kaip reiškiasi neapykantos nusikaltimai ES.

Antradienio rytą P. Gražulis į LGL biurą atvežė „dovaną“ – džinsus, kurių užpakalyje įsiūtas užtrauktukas. Greičiausiai tai aliuzija į analinį seksą. Į LGL politikas atvyko lydimas filmavimo kamerų, nors leidimo filmuoti nebuvo prašoma.

Apie netikėtą „dovaną“ LGL paskelbė savo puslapyje anglų kalba. Homoseksualų bendruomenė pasmerkė tokius Seimo ir valdančiosios koalicijos nario veiksmus, o „dovaną“ pavadino „bjauria“.

Vladimiras Simonko
„Jis pretenzingai išreiškė savo dėkingumą saugant žmogaus teises ir kovojant su homofobija Lietuvoje. LGL smerkia šį P. Gražulio veiksmą ir vertina jį kaip žeminantį ir žeidžiantį šalies LGBT bendruomenę“, – rašoma LGL pranešime.

LGL atkreipė dėmesį, kad konferencija – Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginys. Pasak pranešimo, šis bjaurus parlamentaro veiksmas – viešpataujančios homofobinės, bifobinės ir transfobinės atmosferos Lietuvos visuomenėje išraiška. LGL paragino valdžią pasmerkti tokius P. Gražulio veiksmus.

LGL valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko DELFI sakė situacijos nekomentuosiantis. Tuo metu, kai parlamentaras atgabeno „dovaną“, V. Simonko biure nebuvo – jis konferencijoje diskutavo apie neapykantos nusikaltimus.

Šokiravo svečius iš užsienio

Žinia apie P. Gražulio „dovaną“ neprasprūdo pro svečių iš užsienio ausis.

Birutė Sabatauskaitė
„Kai P. Gražulis įteikė šią dovaną, greitai konferencijoje pasklido kalbos, užsieniečiai rodė telefone nuotraukas ir klausė mūsų, ar matėme. Darbo grupėje prie manęs priėjo keli žmonės. Aš atsakiau, kad matėme. Jie paklausė, ar mūsų nestebina, atsakiau, kad ne. Jie buvo šokiruoti, kad mūsų nebestebina toks elgesys. Pagalvojau – gal iš tikrųjų baisu, kad nebestebina toks elgesys – tiek pripratome prie patyčių kultūros ir elgesio, kad jis mums atrodo beveik normalus“, – DELFI sakė Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė. Jos manymu, iš P. Gražulio lieka tik juoktis.

Konferencijos metu B. Sabatauskaitė paklausė buvusios Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) teisėjos Danutės Jočienės, ką ši galvoja apie politikų atsakomybę už neapykantos kurstymą. Ji D. Jočienei priminė, kad dėl P. Gražulio veiksmų buvo kreiptasi į prokurorus, tačiau šie parlamentaro veiklos netyrė, o teismas to daryti prokurorų neįpareigojo. 

„D. Jočienė atsakė, kad, nesant bylos, jos negali komentuoti, bet labai tikisi, kad vieną kartą tokia byla pasieks EŽTT. Ji pasakė, kad jai, kaip Lietuvos pilietei, labai gėda dėl šio politiko veiksmų ir kalbų“, – pasakoja B. Sabatauskaitė. Jos manymu, P. Gražulis žino, jog į Lietuvą atvykę atstovai iš Europos Tarybos, Europos Komisijos ir specialiai naudojasi proga priminti apie save. 

„Man tik norisi tikėtis vieno dalyko – prokuratūra pagaliau imsis vertinti jo sisteminį elgesį – ne vien šį aktą, o ilgalaikę veiklą. EŽTT bylos akivaizdžiai sako, kad toks jo elgesys seniai turėtų būti laikomas neapykantos kalba ir neapykantos kurstymu“, – dėsto teisininkė. 

Danė stebėjosi, kad lietuviams juokinga 

Romas Zabarauskas
Apie tai, kad P. Gražulio akcija neliko nepastebėta svečių iš užsienio, patyrė ir konferencijoje dalyvaujantis režisierius Romas Zabarauskas. Apie P. Gražulio akciją darbo grupėje jam papasakojo Danijos pareigūnė. 

„Aš nusišypsojau, o ji tada ant manęs supyko: „Jūs šypsotės, tai jūsų nešokiruoja?!“ Aš pasimečiau, bet atsakiau, kad išties nešokiruoja, bet ne dėl to, kad esu homofobas, o tiesiog dėl to, kad tai Lietuvoje vyksta kiekvieną dieną...“, – pasakoja R. Zabarauskas. 

Pasak R. Zabarausko, iš tikro baisi tragedija, kad Lietuvoje esame „nujautrinti“ ir nebejaučiame, kaip grubiausiais būdais ir aukščiausiu lygmeniu kasdien pažeidžiamos žmogaus teisės. Jo tvirtinimu, jokia žmonių grupė negali būti taip įžeidinėjama ir žeminama. 

P. Gražulis mini Tolerancijos dieną 

Petras Gražulis
P. Gražulis DELFI sakė artėjant Tolerancijos dienai išrinkęs du labiausiai tolerancijai nusipelniusius žmones – V. Simonko ir Seimo narę Marija Aušrinę Pavilionienę. Tiesa, pastaroji „dovanos“ dar negavo. 

„Tai patobulinti džinsai – užtrauktukas yra priekyje ir užpakalyje. (…) Gėdą daro tie, kurie daro per kitą kita galą – kaip vyras su vyru mylisi? Jie gėdą daro, bet kažkaip ES mano, kad jie didvyriai, pats moderniausias visuomenės sluoksnis. Aš tik patobulinau drabužius jiems“, – aiškina Seimo narys, nemanantis, kad savo elgesiu daro gėdą šaliai. 

DELFI jau rašė, kad neapykantą homoseksualams demonstruojantis „tvarkietis“ P. Gražulis nuo sausio mėnesio taps Lietuvos delegacijos atstovu Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje. Jis turėjo pasirašyt deklaraciją, kurioje pasižadėjo laikytis europinių žmogaus teisių. 

Jau ne pirmas kartas, kai P. Gražulis priverčia krūpčioti tarptautinę bendruomenę. Praėjusiais metais jis užsipuolė užsienio valstybių ambasadorius, dalyvavusius Tarptautinei dienai prieš homofobiją paminėti skirtoje spaudos konferencijoje. P. Gražulis buvo sulaikytas šią vasarą per eitynes „Už lygybę“.