Anot J. Mileriaus, kai kurie Seimo nariai leidimus patekti į Seimą išrašinėjo masiškai. O Vadovybės apsaugos departamento direktorius Raimundas Kairys Seimo kanceliariją informavo, kad Seimo nariai į posėdžių salę, balkoną, leido patekti asmenims su kriminaline praeitimi.

„Vakar balkone buvo ne vienas teistas žmogus. Su kriminaline biografija. Ir ne kartą teistas. Bijojome, kad kažkas neatsitiktų“, - Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje kalbėjo J. Milerius.

Anot kanclerio, toks Seimo narių elgesys kelia pavojų parlamentarams. „Mes žaidžiame su jūsų saugumu“, - sakė J. Milerius.

„Įspūdis susidaro toks: kas paprašo, tą įleidžia. Visiškai nejaučia jokios atsakomybės“, - pridūrė Seimo kanceliarijos vadovas.

Kurie Seimo nariai į parlamentą leido patekti asmenims su kriminaline praeitimi, J. Milerius neįvardijo.

Taikėsi ir į prezidentės pranešimą

Kanclerio teigimu, patekimo į Seimą taisyklės po šio incidento turi būti sugriežtintos. Be to, J. Milerius atskleidė, kad tam tikri akibrokštai buvo planuojami ir prezidentės Dalios Grybauskaitės metinio pranešimo metu, tačiau tam pavyko užkirsti kelią, mat į balkoną nutarta įleisti tik asmenis su vardiniais kvietimais.

Pasak J. Mileriaus, visa ši akcija buvo koordinuojama iš Seimo.

Vienas po kito, Etikos ir procedūrų komisijos nariai skundėsi balsavimo dėl N. Venckienės metu jautęsi nejaukiai ir bijoję, kad iš balkono ant jų galvų kas nors gali nukristi. Konservatorė Vida Marija Čigrijienė taip pat nuogąstavo, kad už N. Venckienės neliečiamybės panaikinimą balsavusiems Seimo nariams pavojus nepraėjo ir jie gali sulaukti grasinimų ir kitokių išpuolių.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas pasiūlė kreiptis į Seimo valdybą, kad būtų priimti atitinkami sprendimai. Pavyzdžiui, laikinai apriboti neatsakingai pasielgusių Seimo narių galimybes išrašinėti leidimus patekti į Seimą. Tai gali būti padaryta keičiant Seimo narių veiklą reglamentuojančias taisykles.

Tokiam pasiūlymui etikos sargai pritarė bendru sutarimu.

Anot A. Salamakino, viskas koordinuojama per šešių Seimo narių grupę.

Minėtas taisykles rengia Seimo kanceliarija, tačiau J. Milerius teigė norįs sulaukti Seimo valdybos pritarimo, kad tai nebūtų traktuojama kaip Seimo narių teisių apribojimas.

N.Puteikis: jei apsauga įleido – tai jos ir kanceliarijos bėda

Seimo narys Naglis Puteikis DELFI teigė neturintis informacijos apie tai, kad jis asmeniškai būtų išdavęs leidimus teistiems asmenims.

„Aš įleidau vakar tris kriminalinius nusikaltėlius: Romualdą Ozolą, Darių Kuolį ir mokslų daktarę Saulę Matulevičienę, - primindamas teismus dėl mitingų ironizavo N. Puteikis. -

Parlamentaras taip pat piktinosi J. Mileriaus pareiškimais.

„Nežinau, gal D. Kuolys, R. Ozolas ir S. Matulevičienė yra nuslėpę teistumus. Tokiu atveju, prisipažįstu, esu kaltas. Bet man kancleris tada turėtų parašyti instrukciją, kad galėčiau prisijungti prie kažkokios duomenų bazės ir pasižiūrėti. (...) Toks kanclerio pareiškimas yra žemas ir šlykštus. Vadovybės apsaugos departamentas turi visas galimybes matyti įeinančių žmonių teistumus. Ir jeigu jie tuos žmones praleido – čia yra jų reikalas. Ar Seimo kanceliarijos reikalas“, - sakė N. Puteikis.

S.Stoma: jei žmogus teistas, tai ant kaktos neparašyta

Seimo konservatorių gretas prieš balsavimą dėl N. Venckienės palikęs Saulius Stoma DELFI teigė nepamenantis, kiek asmenų su jo leidimu pateko į Seimą. Jis taip pat teigė nesidomėjęs jų biografijomis.

„Čia įdomi informacija, - susimąstė S. Stoma. - Kažkiek įleidau, dabar tiksliai neatsimenu, kiek. Sunku pasakyti, nes ten per kelis kartus. Bet aš gi tikrai su tais žmonėmis bendrauju ir jų biografijų netikrinu. Jeigu kažkas ir teistas, jam ant kaktos tas neparašyta.“

„Jeigu žmogus teistas, tai ką, jis į Seimą negali įeiti? Aš ir pats, žinot, teistas“, - pridūrė pašnekovas.

Kaip ir N. Puteikis, jis stebėjosi, kodėl galimai pavojų keliančius asmenis į Seimo rūmus įleido Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai.