„Tikimės, kad rytoj [šeštadienį] partijų lyderiai pasirašys susitarimą, pagal kurį 2 proc. nuo BVP gynybos finansavimas turėtų pasiekti iki 2020 metų pabaigos. Tai yra principinis susitarimas ir mūsų žinia NATO partneriams, jog Lietuva finansavimą padidins iki reikiamo lygio“, – penktadienį teigė G. Kirkilas. Anot jo, ne tik Lietuva, bet ir kitos NATO partnerės sprendžia dėl gynybos finansavimo padidinimo.

G. Kirkilas patikino, kad toks finansavimo didinimo grafikas yra suderintas su Finansų ministerija, premjeru, Vyriausybe bei prezidente. „Mes galvojame, kad ši data yra reali“, – sakė politikas.

Jis tikisi, kad dėl to pensininkai tikrai neliks nuskriausti, o makroekonominiai rodikliai nebus pažeisti. „Mūsų pasirengimas įstoti į euro zoną vyksta, reikės ieškoti vidinių resursų, galbūt mažinti valdymo išlaidas“, – prognozavo G. Kirkilas.

Seimo opozicijos lyderis, konservatorius Andrius Kubilius taip pat patvirtino, kad šeštadienį ketinama pasirašyti tokį susitarimą. „Mes labai aiškiai pasakėme, kad 2020 metais turi būti 2 proc. Kiek suprantu, šitą projektą šeštadienį ruošiamės ir pasirašyti, mes jam pritariame“, – teigė A. Kubilius.

Anot jo, svarbu ir susitarti dėl konkrečių dalykų – konservatoriai esą nori matyti tam tikrą mechanizmą, kad kiekvienais metais Seimo specialiu nutarimu būtų patvirtintas detalesnis planas, kiek pamečiui pinigų bus skiriama. „Kad nebūtų taip, jog iki 2019 metų nieko nebus daroma, o paskui reikės kažką daryti“, – aiškino A. Kubilius.

Ketvirtadienį skaitydama metinį pranešimą prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad 2 proc. finansavimą Lietuva yra pajėgi pasiekti per artimiausius penkerius metus. „Būtina skubiai atnaujinti visų politinių jėgų Nacionalinį susitarimą ne tik dėl šalies užsienio ir saugumo politikos, bet ir dėl adekvataus gynybos finansavimo. Esame pajėgūs per artimiausius penkerius metus pasiekti dviejų procentų finansavimą šalies gynybai. Nėra kito kelio – kol ateis pagalba, mes patys turime gebėti apsiginti“, – kalbėjo šalies vadovė.

Tuo metu G. Kirkilas teigia, kad pasiekti 2 proc. nuo BVP krašto gynybai 2018-aisiais yra nerealu.

Šiuo metu Lietuva gynybai skiria 0,8 proc. nuo BVP.

Prezidentė pritaria gynybos finansavimo didinimo planui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pritaria planui iki 2020 metų gynybos biudžetą padidinti iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto, sako jos patarėja užsienio politikai Jovita Neliupšienė.

„Prezidentė metiniame pranešime sakė - per penkerius metus. Tai jei skaičiuosime nuo tada, kada pradėsime svarstyti, t.y. nuo 2015 metų, tai tiek ir bus“, - penktadienį BNS sakė patarėja.

Socialdemokratų ir konservatorių atstovai penktadienį pranešė, kad Lietuvos parlamentinės politinės partijos sutarė pasirašyti susitarimą, kuriuo krašto apsaugos finansavimas 2 proc. BVP lygį pasiektų 2020 metais.

Susitarimą ketinama pasirašyti šeštadienį Prezidentūroje, minint Lietuvos narystės NATO dešimtąsias metines.