Kontraversiškai vertinamas nacionaldarbininkų judėjimo lyderis Žilvinas Razminas ir keletas jo šalininkų Kaune, ant Šv. Arkangelo bažnyčios laiptų, susirinko „vaduoti Lietuvą nuo Vakarų okupantų” ir ruošti tautinę revoliuciją.

Tačiau nedidelį jų susirinkimą užgožė šioms mintims nepritariančių kauniečių būrys. O pagrindinį oratorių Ž. Razminą netrukus uždengė  NATO, Europos Sąjungos ir Ukrainos vėliavos.

Susirinkę nacionaldarbininkai skandavo šūkius „tegyvuoja tautinė nacionalsocialistinė respublika”, tačiau jie vargiai girdėjosi dėl minios kauniečių skanduočių - „lauk iš Kauno”, „namo, namo, kolorado vabalai, namo” bei „mes už NATO”.

Išreikšti nepritarimo socialistinėms prorusiškoms idėjoms susirinko tiek jaunimas, tiek šeimos ir vyresnio amžiaus miestiečiai su vėliavomis bei plakatais „stop Rusijos propagandai”, „stop Putler” ir „NATO vienybė”.

Tarp keleto nacionalsocialistų idėjoms pritariančiųjų buvo buvęs Kauno meras, šiuo metu taksistu dirbantis Vytautas Šustauskas, bei anksčiau intymaus gyvenimo klausimais patarimus dalijusi Milda Bartašiūnaitė.

„Palaukite, kol kas mūsų dar per mažai” - vienas kitą guodė protestuotojai prieš okupuojamą Tėvynę.

Nesankcionuotos akcijos lyderis Žilvinas Razminas į teisėsaugos akiratį papuolė dėl pašto dėžutėse platinamų skrajučių, kviečiančių sukilti prieš Europos Sąjungą, NATO ir „liberalkapitalistinius iškrypėlius“.

Neseniai buvo paviešintas ir Ž. Razmino susirašinėjimas su vienu iš Vladimiro Putino ideologų, separatistinės „Novorosijos” valstybės autoriumi Aleksandru Duginu.

Po nepavykusios akcijos, Ž. Razminas pasidalino savo idėjomis apie inicijuojamą „tautinę socialistinę revoliuciję” Lietuvoje bei pokalbius su A. Duginu.

- Nors neigiate savo simpatijas Rusijai, yra žinoma, kad bendraujate su vienu iš Kremliaus ideologų, teroristine vadinamos, o save pasiskelbusia „Novorasija” Rytų Ukrainoje esančios valstybės architektu Aleksandru Duginu?

- Be jokios abejonės. Man jis imponuoja tuo, kad pasisako už naują pasaulio sampratą - daugiapolę sampratą, kurią ne vien amerikonai valdo. Amerikonai, kurie nori iš septynių milijardų žmonių palikti tik vieną, o kitus išžudyti.

- Bet juk jūs kalbate apie Nepriklausomą Lietuvą, kodėl tuomet remiate idėjas žmogaus, kuris yra bene ryškiausias Rusijos ideologas, atvirai kalbantis apie slavų rasės aukštybę ir Vakarų naikinimą.

- Jūs klystate, mes pasisakome už tai, kad būtų daugiapolė valstybė. Reikia klausyti tautos valios.

- Bet juk Tauta išreiškė valią referendume dėl stojimo į Europos Sąjungą.

- Koks tai referendumas? Už alų ir miltelius?

- Tai jūs teigiate, kad Lietuva galėtų egzistuoti nepriklausydama nė vienam kariniam ar geopolitiniam blokui?

- Taip. O geriausias variantas būtų sudaryti atskirą Sąjungą su Berlynu ir Paryžiumi. Be anglų ir amerikonų.

- O kaip dėl rusų?

- Rusai tai kas? Su rusais viskas gerai, galima draugauti. Juk tautybė nieko nereiškia, reiškia tik pažiūros ir propaguojamos vertybės.

- O kaip jūs žiūrite į Pasaulio bendruomenės nepripažintus referendumus Rytų Ukrainoje Donecko ir Luhansko rajonuose?

- Tai sudėtinga situacija. Taip, rusams kartais būdingas šovinizmas ir tik savo interesų matymas, tačiau dėl karo Ukrainoje kaltinu žydus bei amerikiečius. Ukrainiečiai turėjo rasti bendrą kalbą su Rusija ir būtų įsigaliojęs nacionalsocializmas, nereikėtų karo.

- Kreipėtės porą kartų į A.Duginą. Kokia buvo jo reakcija į šiandieninę Lietuvą ir jūsų įvardintas tariamas „problemas”?

- Jis labai gerai atsiliepė apie Lietuvą, apie pabaltijį ir mūsų senuosius laikus. Kažkada man uždavė retorinį klausimą – “...o kad Lietuvoje atgimtų nors vienas tikras lietuvis, kuris sugebėtų kovoti už Nepriklausomybę”. Ir kai sužinojo, kad esame ir „stojamės” mes, pasakė - „taip, pagaliau Lietuvoje atgimsta tikrieji lietuviai”. Tai vat mes ir būsime tais tikraisiais lietuviais.

- Kokią istorinę Lietuvą turite omenyje? Okupacinėje Sovietų Sąjungoje?

- Prie ko čia Sovietų Sąjunga? Tai taip pat okupacinis režimas, kuris, beje, davė daugiau gero, nei dabartinis, kuris gynė vertybes ir visą kitą.

-  Kodėl simpatizuojate okupaciniam režimui, nuo kurio šalis nukentėjo, o smerkiate Vakarų, Šiaurės Atlanto Aljansą?

- Taip, Lietuva nukentėjo daugiau. Gal kitaip reikėtų klausti – kodėl? Kodėl komunistai tarpukariu pradėjo kelti galvas? Kodėl atsirado stribai? Jei viskas šiandien būtų gerai, kodėl mes čia atsiradome? Jei viskas būtų gerai ar mes šiandien čia stovėtume?

- Bet gal viskas ir yra gerai, jei jūsų čia tik dešimt? Nenusiminėte pamatę tik tiek nedaug jūsų idėjos palaikytojų?

- Neleidžia mūsų, nes viskas nupirka amerikiečių ar jų statytinių Europos Sąjungoje. Nenusiminiau, tai tik pradžia.

- Jūsų visa ši teorija yra analogiška save pasiskelbusių Donecko ir Luhansko respublikų separatistų propaguojamai ir A. Dugino sukurtai teorijai. Kaip jūs matote šių separatistinių regionų idėją?

- Šiaip jau pasakius, mane labai žavi tų Donecko, Luhansko ir „novorasyisko” lyderių, kad ir Igorio Strelkovo, mintys. Todėl, kad jie pasisakė prieš nežabotą kapitalizmą, kas privedė tautą iki šios krizės. Aš už tuos lyderius, tą idėją, kad tiek Ukraina, tiek Lietuva būtų be kapitalizmo, be išnaudojimo, o kad būtų socialistinis elementas. O I. Strelkovas ir sakė: „davai, ukrainiečiai ir rusai, jungiamės į vieną kumštį ir šluojam Kijevo išnaudotojus. Po to eisim į Maskvą”.

- O jei ateitų iki Baltijos šalių?

- Aš už tai, kad mes patys turime tvarkytis, o ne šauktis okupantų.

- Kaip „Novorasija” ir kaip Šiaurės Korėja?

- Aš nesu prieš Šiaurės Korėją. Žiūrime, kokia ten ideologija. Jei jie sugeba atsilaikyti patys, be išorės, reiškia jie yra stiprūs ir yra teisinga santvarka. Aš jokiu būdu neneigiu, kai kam ji nepatinka, o mane žavi Šiaurės Korėja, kad ji gali pati išsilaikyti.

- Jūs kalbate apie perversmą ir Lietuvos Nepriklausomybę. Jei šiai „nepriklausomybei” paramą pasiūlytų Kremlius, ar ją priimtumėte?

- Tai, žinoma, provokacinis klausimas. Jei vyksta revoliucija, be abejo, pirmiausia turi būti idėja, antra – organizacija, na ir, žinoma, pinigai. Nebus pinigų, nebus revoliucijos. Aš imsiu pinigus iš bet ko, net iš Amerikos žydų, tikrai nespjausiu. Imsiu, kad sukurčiau naują Lietuvos valstybę ir negaiščiau laiko. Viskas turi persikelti į gatves ir miestų aikštes. Imsiu pinigus iš bet ko, kas padės padaryti revoliuciją Lietuvoje.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2602)