Didžiuma mokinius pavėžėjusių autobusų priklauso Šalčininkų rajono savivaldybės įmonei „Šalčininkų autobusų parkas“.

„Kiek aš žinau, Lietuvos lenkų sąjunga kalbėjo su įmonės direktoriumi ir paprašė, kad jis skirtų tuos autobusus. Ar tai mūsų UAB'as, ar savininkai kiti, aš tiksliai negaliu pasakyti, bet Sąjunga apmokės. Savivaldybė čia nei prie ko, ji nemokės ir neprašė direktoriaus“, - DELFI sakė Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius.

„Šalčininkų autobusų parkas“, kuris savivaldybės interneto puslapyje yra įvardijamas kaip savivaldybės įmonė, į klausimą, kam nuomojo autobusus, atsakė, kad jie buvo išnuomoti fiziniams asmenims, todėl tai yra konfidenciali informacija.

Lietuvos lenkų sąjunga yra visuomeninė organizacija, tačiau ji glaudžiai susijusi su Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) ir buvo šios politinės partijos pirmtakė. 1994 m. Lietuvoje pasikeitė teisės aktai, reglamentuojantys politinių partijų ir visuomeninių organizacijų veiklą. Visuomeninės organizacijos nebegalėjo dalyvauti rinkimuose, tad kai kurie Lietuvos lenkų sąjungos nariai ėmėsi kurti Lietuvos lenkų rinkimų akciją.

DELFI primena, kad penktadienį, kai turėjo vykti pamokos, tautinių mažumų mokiniai ir mokytojai protestavo prie Prezidentūros, nepatenkinti naujuoju Švietimo įstatymu, kuriuo sustiprinamas lietuvių kalbos mokymas tautinių mažumų mokyklose ir nuo 2013-ųjų suvienodinamas lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas lietuvių ir tautinių mažumų mokyklų abiturientams.