Specialiųjų operacijų kariai dalyvavimą NATO misijoje „Tvirta parama“ (Resolute Support Mission, RSM) Afganistane turėtų baigti nuo liepos 1-osios.

„Specialiųjų operacijų pajėgos čia brendo, sutvirtėjo, pasirodė kaip profesionalios, gebančios ne tik vykdyti užduotis, bet ir perduoti savo patirtį afganistaniečiams. Šiandien pažymime „Tvirtos paramos“ misijos pabaigą, kuri truko metus, bei perdavimą tos atsakomybės už saugumą specialiosioms Afganistano policijos pajėgoms. Tai ženklina mūsų kariuomenės ir mūsų specialiųjų operacijų pajėgų brandą“, - žurnalistams Afganistane sakė J. Olekas.

Ministras tvirtino, kad nedidelė dalis karių vis dar liks Herate ir Kabule - Seimas yra patvirtinęs jų buvimą šioje šalyje 2015-2016 metais.

„Herate kalbėjau su generolu, kuris vadovauja misijos vakarų regionui, kalbėjomės ir su visos misijos vadovu Kabule, kad tam tikras poreikis yra pabūti iki šių metų pabaigos. Aš manau, kad prieš Kalėdas turėtumėme sulaukti sugrįžtančių“, - sakė ministras.

NATO brigados generolas, italas Michele Risis BNS patvirtino, kad lietuvių kariuomenės inžinierių, logistikos ir kitų specialistų buvimas Herate bent iki šių metų galo yra „labai svarbus“.

„Italija nusprendė pratęsti mūsų buvimą čia, kad būtų užtikrinta pasirengimo užduotims ir patariamoji funkcija Afganistano pajėgoms iki šių metų pabaigos ar net iki kitų metų pradžios (...). Iš taktinės ir strateginės pusės, būtų labai svarbu, kad lietuvių karių kontingentas, labai svariai prisidėdamas prie mūsų, liktų iki pat mūsų mandato pabaigos čia Afganistane“, - žurnalistams NATO karinėje bazėje Herate sakė M. Risis.

Anot jo, vienas svarbiausiu tolesnių tikslų Afganistane - užtikrinti paramą ne tik karinėje, bet ir kitose srityse.

„Svarbu, kad ekonomika, teisinė sistema, raštingumas galėtų stiprėti, žmonės ir toliau teiks indėlį šiai šaliai, ypač šiam regionui“

Tuo metu J. Olekas tvirtino, kad Afganistano pajėgos šiuo metu pasiruošusios atremti „saugumo grėsmes“ pačios vykdydamos kovines operacijas, vykdant derybas su Talibanu dėl stabilumo ir taikos. Ministras atkreipė dėmesį, kad nors šią vasarą Talibanas ir kiti maištininkai Afganistane aktyviau vykdo išpuolius, su tuo Afganistano pajėgos susitvarko sėkmingai.

„Yra incidentų, bet jų nėra tokių stambių, kurie būdavo anksčiau, ypač karinių incidentų. Pasitaiko išpuolių prieš civilius, savižudžių, organizuotų sprogdinimų. Iš tikrųjų, Afganistanas padarė didelę pažangą. Be abejo, tarptautinės pajėgos galėtų dar daug padėti. Bet vistiek ateina laikas, kai atsakomybę už saugumą turi prisiimti Afganistanas“, - sakė J. Olekas.

Ministras šeštadienį Kabule susitiko su NATO misijos „Tvirta parama“ vadu, JAV generolu Johnu F. Campbellu. Anot J. Oleko, aptarti tarptautinės paramos organizavimo planai, taip pat kalbėta, kokios reikėtų pagalbos iš Lietuvos, kalbėta apie ekonominę-socialinės reformos būtinybę, kaip užsitikrinti įvairių Afganistane esančių tautų pasitikėjimą.

Taip pat J. Oleko vadovaujama delegacija susitiko su laikinuoju Afganistano gynybos ministru Bismillah Masoom Stanekzai.

Šiuo metu Afganistane tarnauja apie 50 Lietuvos karių.

Lietuvos specialiųjų operacijų eskadronas „Aitvaras“ Afganistane tarnavo 13 metų. „Aitvarai“ Afganistane vykdė įvairias aukšto rizikos lygio ir didelio intensyvumo užduotis, rengė vietines saugumo pajėgas, ruošiantis perduoti atsakomybę už Afganistano saugumą afganistaniečiams.

Apie 30 eskadrono „Aitvaras“ karių pastaraisiais metais vykdė „Tvirtos paramos“ misijos patarėjų (Train Advice Assist Command, TAAC) Afganistano nacionalinėms pajėgoms funkciją. Jie dalyvavimą misijoje Kandahare turėtų baigti nuo liepos 1-osios. Liksiantys karininkai misijos štabuose Kabule ir Herate vykdys organizacines funkcijas, taip pat dalis kariškių teiks logistinę paramą.