Prieš kvotas balsavo Vengrija, Čekija, Slovakija ir Rumunija, o Suomija susilaikė, BNS pranešė diplomatiniai šaltiniai.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis BNS sakė, kad po antradienio balsavimo Lietuvoje numatomų priimti pabėgėlių skaičius nesikeičia - jų per dvejus metus iš viso turėtų atvykti 1105.

„Jokiu būdu nesikeičia, negalime nieko kaitalioti, kadangi turime poziciją, suformuotą Vyriausybės ir Seimo“, - teigė ministras.

Jo teigimu, pirmieji pabėgėliai gali atvykti jau šiais metais.

„Aš manau, kad jau šiais metais kažkiek gali būti perkelta“, - sakė S. Skvernelis.

Komentuodamas nevieningą Europos Sąjungos šalių ministrų sprendimą, jis sakė, kad tai greičiausiai - precedentas.

„Pirmą kartą, ko gero, taip, bet kai kurios valstybės tiesiog išreiškė savo nuomonę, jog nesutinka su tokiu sprendimu, tačiau praktiškai pasakė, kad jeigu bus priimtas balsavimu sprendimas, dalyvaus (priimant pabėgėlius)“, - aiškino S.Skvernelis.

Jis sakė, kad antradienį ministrai pabrėžė, jog tie migrantai, kurie neturi teisės į pabėgėlio statusą, bet kokiu atveju turės būti grąžinti į kilmės šalį.

„Į Lietuvą - ne tik į Lietuvą, bet ir į kitas valstybes, kurios priims perskirstomus pabėgėlius - pateks tiktai tie asmenys, kuriems priklauso teisinė apsauga ir statusas“, - dėstė S.Skvernelis.

ES jau anksčiau patvirtino 40 tūkst. pabėgėlių paskirstymą po valstybes nares. Iš viso pagal šias programas Lietuva per dvejus metus įsipareigojo priimti 1105 asmenis iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.