Praėjusią Seimo kadenciją buvo smarkiai pakitęs TS-LKD ir LS populiarumo santykis. Apklausos dar šių metų gegužę liudijo, kad liberalai tapo stipriausia centro dešinės partija Lietuvoje. Tačiau viską nubraukė įvykiai, susiję su E. Masiuliu. Gegužės 12-ąją Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu stambiu mastu.

Ši žinia LS buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus, mat iki tol partijos lyderiai neturėjo problemų su teisėsauga. Šie įvykiai smogė per LS reitingus ir paskleidė abejones, ar partija perkops 5 proc. rinkimų barjerą. Vis tik rytą po Seimo rinkimų antrojo turo iškovoję net 14 mandatų liberalai į spaudos konferenciją Valdovų rūmuose žengė su šypsena – apie tokį gerą pasirodymą jie net nesvajojo.

Gavę antrą šansą iš savo rinkėjų ir patikėję savo sėkme liberalai pradėjo demonstruoti, kad gali tapti ne prasčiau už Tėvynės sąjungą girdimu opozicijos balsu. Paskutiniai įvykiai, tokie, kaip aiškinimasis, kam atiteks opozicijos lyderio postas, rodo, kad skeliamos žiežirbos prieš konservatorius. Ko galime tikėtis iš LS šioje Seimo kadencijoje?

LS narys: taip dar nėra buvę

Po E. Masiulio skandalo liberalai buvo šoke ir praradę pasitikėjimą gerai pasirodyti Seimo rinkimuose. „Buvome dideliame šoke. Spaudoje mirgėjo, kad LS reitingas – 2,7 proc. Po jų buvo visi demotyvuoti, akyse nebuvo jokios ugnelės. Tačiau dabar po gana sėkmingų mums Seimo rinkimų visi vėl mobilizavosi, blizga žmonių akys skyriuose. Kai pašneku su kolegomis iš kitų partijų, kas ten darosi, tai LS viduje dabar tikrai geras laikotarpis“, – LRT.lt pasakojo įtakingas liberalas.

Jis teigė nepamenantis, kada Liberalų sąjūdyje būtų buvusi tokia gera ir pakili atmosfera. „Prieš pirmininko rinkimus buvo įtampų tarp lyderių, turėjome visiems nemalonių posėdžių. Tačiau dabar viskas jau išsisprendę. Nežinau, ar patikėsit, bet tikrai nepamenu tokios geros atmosferos“, – tikino LRT.lt šaltinis LS.

Politiko teigimu, E. Gentvilas ir LS pirmininkas Remigijus Šimašius yra pasidalinę veiklos sritis. „Čia iš tiesų keistas atvejis yra su pirmininku. Pirmininkui valdyti partiją nebūnant Seime yra gan sudėtinga. Vis tik Seime vyksta pagrindiniai politiniai įvykiai, bet jie abu labai gerai sutaria. Nėra kažkokių bandymų ko nors nepasakyti ar pačiam priimti sprendimus, neinformavus pirmininko, tokiu būdu diskredituojant pirmininką ir siekiant turėti daugiau galių. Dabar mes esame vėl ant bangos. Neaišku, kaip viskas būtų susiklostę, jei nebūtų įvykių su E. Masiuliu, bet dabartiniai rezultatai įkvepia partijos narius eiti į priekį“, – pasakojo LS narys.

Jo žodžiais, pagrindinis partijos tikslas – sėkmingai įgyvendinti liberalias vertybes ir atsikratyti populistinių ir kartais neliberalių pasisakymų. „Po skandalų rinkėjai buvo pakrikę. Manau, dabar gera galimybė juos susigrąžinti po vienu stogu“, – sakė politikas.

LRT.lt šaltinio LS teigimu, ateityje galima tikėtis ir ryškesnių takoskyrų tarp LS ir TS-LKD: „Po šių rinkimų konservatoriai labai norėjo mus prisikalbinti ir, net neatsiklausę liberalų nuomonės, per jėgą ėjo, visur šnekėjo dviejų partijų vardu. Gal ir ne visiškai etiškas buvo konservatorių pirmininko elgesys. Atrodė, kad konservatoriai desperatiškai stengiasi derėtis dėl didesnio bloko, net neatsiklausę mūsų partijos nuomonių. Per jėgą bruko į tą koaliciją, kurios programinės nuostatos yra kardinaliai prieštaringos tam, ką sako liberalai. Veikimas kartu reikalingas ir naudingas tuomet, kai to reikia. Bet šiuo atveju nematau jokios būtinybės mestis kartu su konservatoriais dėl to, kad Gabrielius Landsbergis nori opozicijos lyderio pozicijos ar kažko kito.“

E. Gentvilas: atrodo, atsilaikėme

Savo ruožtu LS Seimo rinkimų sąrašo lyderis E. Gentvilas, kalbėdamas su LRT.lt apie partijos perspektyvas, buvo atsargesnis. „Ambicijos visada didelės, bet blogiausias dalykas – nepamatuotos ambicijos. Mes tikrai turime ambicijų įsitvirtinti kaip stipri centro dešinės jėga. Bet kartais tam tikri dalykai nuo mūsų nepriklauso, kaip atsitiko konkrečiai gegužės 12 d. Kai kas mus nurašė, mūsų darbas buvo atsilaikyti. Atrodo, tą ir padarėme. Pirmiausia – mūsų protingo, bet labai kritiško rinkėjo pagalba. Mums suteikė dar vieną šansą“, – komentavo politikas.

Kaip sakė E. Gentvilas, rinkėjai niekada neatleistų, jei partija pradėtų keisti savo pasaulėžiūrą ar pozicijas, todėl svarbiausia esą laikytis kelių dalykų.

„Pirma – žmogaus teisės. Antra – mažesnis valstybės kišimasis į ekonomiką: neleisime didinti mokesčių ir įvesti naujų. Šeimos politiką suprantame per žmogaus teisių prizmę. Jei jauni žmonės gyvena partnerystėje, susidėję, vadinasi, [galima] įteisinti tą partnerystę ir pripažinti teisę turėti tokią šeimą ir nediskriminuoti šeimų, kurios nėra santuokoje. Taip pat mums svarbus naujų darbo vietų skatinimas ir savininkų teisių gynimas. Mes matėme labai daug išpuolių prieš nuosavybę, savininkus – ir papildomas privačių miškų apmokestinimas, ir medžioklės įstatymuose priiminėjamos nuostatos, kad savininkas nieko nereiškia, o viską reiškia medžioklės būrelis, vadovaujamas Broniaus Bradausko. Net ir būdami opozicijoje mes turėsime ką pasakyti ir už ką pakovoti“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Eugenijus Gentvilas

Politikas teigė, kad gana vadinti liberalus mažaisiais konservatorių broliais . „Mes ir praėjusioje kadencijoje nesirašėme koalicinės sutarties su konservatoriais dėl bendro darbo opozicijoje. Jei kas nors mus laiko jaunesniaisiais broliais, tegul būna atsargesni dėl tokio požiūrio. Mes nenorime jais būti. Atstovaujame liberaliajai pasaulėžiūrai, o kiti tegul atstovauja konservatyviajai – tai yra jų medžioklės plotai. Į sveikatą, ir tegul jie ten būna“, – pridūrė E. Gentvilas.

Liberalų vedlys Seimo rinkimuose sutinka, kad tarp jo ir konservatorių partijos būta kibirkščių: „Kad ir paskutinis dalykas. Paskiria savo Seimo vicepirmininke Ireną Degutienę, o su mumis nieko nediskutuoja apie Seimo vicepirmininką nuo opozicijos. Išsprendžia savo reikalą, o tada ateina, padeda lapą ir sako: būk geras, pasirašyk dėl opozicijos lyderio. Natūralu, kad mes atmetėme tai ir sakėme, kad reikia kalbėtis. Dabar tai pradėjome daryti. Civilizuotai, kaip lygiaverčiai partneriai, o ne taip, kad ateina ir liepia pasirašyti. Tai mums nepriimtina“.

Kalbėdamas su LRT.lt politikas žadėjo, kad bus laikas, kai pirmajame plane, kalbant apie partiją, bus matomas ne jis, o partijos pirmininkas R. Šimašius.

„Šiuo laikotarpiu gal labiau matomas esu aš, nes prasidėjo Seimo kadencija. Aš komentuoju ne partijos, bet frakcijos dalykus. Taip mes su R. Šimašiumi esame pasidalinę. Juokaudamas pasakysiu, kad Antanas Guoga per penkis mėnesius sugebėjo tris kartus parašyti, kad E. Gentvilas pykstasi su R. Šimašiumi. Mes vienas kito pasiteiraujame, ar pykstamės. Ne, mes labai aiškiai pasidalinome darbus ir pozicijas. Neieškokit kokių nors neteisingų interpretacijų. Seimas pradėjo savo kadenciją, aš tapau frakcijos vadovu ir dabar labiau matomas būsiu. Kitu laikotarpiu pirmame plane bus R. Šimašius. Man atrodo, mudviejų tandemas labai pavyko“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Apžvalgininkai: rinkėjai norėjo išsaugoti liberalią jėgą

Dienraščio „Lietuvos rytas“ politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris sako, kad LS rinkėjai parodė, jog jiems nėra esminė aplinkybė, kad partijos lyderis E. Masiulis buvo paimtas su grynųjų pinigų suma ir teisėsauga pareiškė įtarimus. Partijos rinkėjams esą svarbiau buvo abstrakčios liberalios vertybės ir jų išsaugojimas nei tai, kad yra didžiulė ir reali tikimybė, kad į tai yra įklimpusi visa partija.

„Galime daryti prielaidą, kad net jei byla vystytųsi ir partijai nepalankia linkme, kritinės liberalų rinkėjų masės tai nepaveiks. Dabar nieko negirdime apie bylą, bet tai nereiškia, kad ji pasibaigė. Jei teisėsauga nesikas prie visos partijos ir liks tik vienas E. Masiulis, partija garsiau šauks, kad ji – niekuo dėta. Rinkėjai tuo galbūt patikės arba apsimes, kad patikėjo. Vis tiek tą partiją rems. Taigi LS šansai antram atgimimui yra tikrai geri, esminių kliūčių šiame kelyje neturėtų atsirasti“, – LRT.lt kalbėjo apžvalgininkas.

Savo ruožtu dienraščio „Lietuvos žinios“ apžvalgininkė Jurga Tvaskienė teigia, kad liberalai jau yra atsigavusi politinė jėga, o jų balsas vėl tapo reikšmingas.

„Arba jie su kažkuo pasikonsultavo, arba pasitarė tarpusavyje, bet jie užėmė labai aiškią poziciją įvardindami save kaip partiją, kuri nėra mažasis brolis. Jei anksčiau liberalai buvo tapatinami su konservatoriais vos ne kaip jų satelitas, pastarųjų savaičių veiksmai labai aiškiai rodo, kad liberalai eina savo kryptimi. Jie nuolat akcentuoja, kad konservatoriai gali susidėti su valstiečiais ar kitais, o liberalai – jėga, kuri ištikima savo rinkėjams“, – aiškino J. Tvaskienė.

Jos teigimu, LS aktyviai viešina savo programą ir kritikuoja rengiamą vyriausybės programos projektą, komentuoja naujų valdančiųjų pasisakymus. Tuo metu TS-LKD esą to neaprėpia arba nespėja to padaryti. „Viešojoje erdvėje kaip opozicijos balsas šiuo metu skamba LS. Todėl liberalai ne tik atgavo savo pozicijas, bet jas labai stiprina. Jei tai tęsis ir toliau, jei nesusipyks tarpusavyje ir neturės skandalo ar teisėsauga nepareikš įtarimų partijai, liberalai eina teisinga kryptimi“, – apibendrino apžvalgininkė.

Kaip teigia V. Bruveris, LS reikia perkopti per konservatorių galvas. Liberalų akibrokštas G. Landsbergiui esą buvo aiškus signalas, kad liberalai pradės vykdyti atsiribojimo ar net konflikto su konservatoriais strategiją. „LS reikia įrodyti, kad jie nėra konservatoriai ir kad dešiniajame flange toli gražu nėra tik konservatoriai. Jie siekia įrodyti, kad LS yra perspektyvesnė ir patrauklesnė jėga didžiųjų miestų jaunimui ir viduriniajai klasei“, – pridūrė apžvalgininkas.

Jo teigimu, visos partijos šiuo metu išgyvena sudėtingą lyderystės krizę, tačiau būtent LS rinkėjams esą nėra tiek svarbus lyderis, kaip kitoms partijoms. „Tas subalansuotas E. Gentvilo ir R. Šimašiaus kokteilis veikia. Bet, norint pradėti kilti į viršų, jiems reikės naujo vado. Iš kur jį paims, sunku įsivaizduoti. Gal bus jaunasis Gentviliukas? Šioje partijoje būtų sūnus, kitoje partijoje yra anūkas. Socdemams galbūt taip pat vadovaus Rimanto Sinkevičiaus sūnus Mindaugas Sinkevičius“, – palygino V. Bruveris.

Kol kas, pasak J. Tvaskienės, E. Gentvilas yra partijos smegenys, kurios dėlioja ėjimus. „LS turbūt lengviau įsivaizduojamas be E. Masiulio tiems, kurie seka politiką nuo ankstesnių laikų, nei kad be E. Gentvilo. Jis iš principo yra šios partijos veidas, kūrėjas ir tėvas. Jo žodis iki šiol yra svarus. R. Šimašius neturi E. Gentvilo charizmos. E. Gentvilas gal kiek rūstus, bet toks Kalėdų senelis, kuris kalba paprastai ir pasako tai, ką žmonės nori girdėti.

R. Šimašius turi didelių ambicijų, bet tai dar nieko nereiškia. Jis patrauklus miestų jaunimui, bet LS yra nusitaikę į platesnį visuomenės sluoksnį, kurio R. Šimašius neaprėpia. Jis per daug sėdi stikliniame savivaldybės bokšte ir jam gali atsirasti tokių pat problemų eiti į liaudį, kokių savo metu turėjo Andrius Kubilius, o dabar – Gabrielius Landsbergis. E. Gentvilo ir R. Šimašiaus tandemas yra visai protingas“, – apibendrino J. Tvaskienė.