Juos ir kitus į šventę susirinkusius jūrininkus bei jų artimuosius sveikino premjeras Algirdas Butkevičius, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus. Sveikinimo žodį tarė ir Kaliningrado jūrų kapitonų asociacijos pirmininkas Valerijus Mezencevas.

Iškilmingame vakare negalėjusi dalyvauti šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė atsiuntė pagarbos jūrininkams kupiną sveikinimą. „Jūsų rankose – Lietuvos jūriniai vartai į Europą ir pasaulį“, – jūrininko profesijos svarbą pabrėžė D. Grybauskaitė.

„Džiaugiuosi, jog galiu kartu su jumis dalyvauti šiame renginyje. Gerbiami jūrininkai, kapitonai, jūrų transporto darbuotojai, Klaipėdos jūrų uosto žmonės, būtent jūsų pastangomis Lietuva yra jūrinė valstybė, o Klaipėdos uostas užima vis tvirtesnes lyderio pozicijas Baltijos regione“, – sveikinimo žodį tarė premjeras A. Butkevičius. Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad įteikiami medaliai ir garbės ženklai įprasmina jūrininko sėkmingo darbo vaisius ir rodo įkvepiantį pavyzdį ateities kartoms.

Gražius žodžius jūrininkams skyrė ir susisiekimo ministras R. Sinkevičius. „Klaipėda yra išskirtinis jūrinės dvasios miestas. Drąsiai sakau, jog Klaipėdos uostas yra vienas svarbiausių Lietuvos strateginių objektų ir šalies ekonomikai, ir socialinei aplinkai. Darbščios jūrininkų bendruomenės dėka galime didžiuotis, jos Klaipėdos uostas jau yra lyderis Baltijos regione“, – kalbėjo R. Sinkevičius.

Nuoširdžiai jautri Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus Arvydo Vaitkaus sveikinimo kalba pakylėjo kiekvieną jūrininką.

„Jūrininkas, pasirinkęs savo profesiją, pasirenką jūrą kaip savo gyvenimą, o gyvenimą – kaip jūrą. Be jūsų nebūtų laivų, pasaulyje negirdėtume nuostabos ir susižavėjimo, jog tokia maža šalis kaip Lietuva turi tiek talentingų ir darbščių jūrininkų, kurių dėka esame tikra jūrinė šalis, o mūsų jūrininkai gerbiami visur. Dėkoju ir Uosto direkcijos darbuotojams, kurie visus metus sunkiai dirba, todėl galime džiaugtis rezultatais. Pirmą kartą Klaipėdos uosto istorijoje esame lyderiai tarp Baltijos valstybių. Dėkoju ir Vyriausybei už pasitikėjimą, už tai, kad nurodė pagrindines gaires. Dėkoju ir uosto kompanijoms, be kurių nebūtų tokių puikių rezultatų. Uosto direkcijos ir uosto kompanijų bendradarbiavimas yra puikus viešojo ir privataus sektorius bendradarbiavimo pavyzdys, kurio analogų būtų sunku rasti“, – kalbėjo A. Vaitkus.

Sveikinimo kalbos buvo įžanga į svarbiausią Jūrininkų vakaro dalį – pagerbimo ir apdovanojimo ceremoniją.

Į sceną vienos po kito buvo kviečiami labiausiai Lietuvai nusipelnę jūrininkai, kuriems rankas spaudė ir apdovanojimu teikė A. Butkevičius, R. Sinkevičius ir A. Vaitkus.

Garbingiausias apdovanojimas – kapitono Liudviko Stulpino medalis už ypatingus nuopelnus Lietuvos vandens transportui ir jūrų pramonei įteiktas buvusiam susisiekimo ministrui (1990-1996 m.) Jonui Biržiškiui ir jūrų krovinių kompanijos „Bega“ generaliniam direktoriui Aloyzui Kuzmarskiui.

Jūrų transporto darbuotojo garbės ženklais pagerbti Jūrų kapitonų asociacijos pirmininkas Juozas Liepuonis, Uosto direkcijos Laivų eismo tarnybos vyriausiasis operatorius Audrius Augustinavičius, Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius Jonas Sąlyga, bendrovės „Kojora“ direktorius Jonas Zakas. Jūrų transporto darbuotojo ženklais jūrininkai apdovanojami už nepriekaištisngą tarnybą ir profesijos garsinimą.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos darbuotojo garbės ženklas įteiktas Teisės departamento direktoriui Linui Rudžiui.

Iškilmingame Jūrininkų pagerbimo vakare buvo teikiami ne tik garbės ženklai, bet ir padėkos raštai.

Ministro pirmininko A. Butkevičiaus padėkos raštais buvo pagerbti kapitonai Žydrūnas Naujokas, Vilius Kaunietis, bendrovės „DFDS Seaways“ konsultantas Samuelis Vindergauzas.

Susisiekimo ministro R. Sinkevičiaus padėkos raštai skirti kapitonams Henrikui Žalandauskui ir Vytautui Marcinkevičiui.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generalinio direktoriaus A. Vaitkaus padėkos raštai šiemet įteikti Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriui Andriui Kairui ir Uosto direkcijos projektų vadovui Gediminas Sakučiui.

Jūrininkų pagerbimo vakare asociacija „Jūrų veteranai“ taip pat buvo parengusi padėkų savo kolegoms. Ženklas „Jūrrs veteranas“ įteiktas kapitonui Vytautui Dvarionui bei laivavedžiui ir mechanikui Večislavui Saniukui.

Tai, jog jūrininkų profesija yra ne tik reikšminga, bet ir itin svarbi Lietuvai, kad ji bus reikalinga dar daugelį metų, įrodė ir į sceną pakviestas mažasis junga Mykolas, kuris nė kiek neabejojo, kai išgirdo klausimą, kuo bus užaugęs. „Kapitonas, kaip ir mano tėtis“, – drąsiai tarė vaikas, kurio žodžius palydėjo gausūs jūrininkų aplodismentai.