Apie tai, kad Rusijos atributika ir vadinamosiomis „Georgijaus juostelėmis“ papuoštas taksi automobilis važinėja ir Vilniuje, šeštadienį pranešė žiniasklaida.. Apie tai prabilo laisvai samdomas konsultantas ir lektorius Paulius Kovas. Tai - Rusijos teroristų Ukrainoje naudojama atributika.

Š. Matulevičius tvirtina netikėtai ir nesunkiai išsiaiškinęs, iš kur Lietuvoje atsiranda tokių juostelių.

„Informaciją apie šių juostelių įsigijimo vietą šeštadienio vakarą pasidalino vienas iš Lietuvai labai nedraugiškų, nemažą auditoriją sutraukęs ir tarp Lietuvos rusų populiarus „Facebook“ puslapis „За правое дело. Русские Литвы, соединяйтесь“ („Už teisingą reikalą. Lietuvos rusai, vienykitės“)“, -
skelbia Š. Matulevičius.
Georgijaus juostelės, nuotr. www.sarunasmatulevicius.lt

Pasak jo, minimas puslapis atsiliepia į jau liūdnai pagarsėjusios „rusų pavasario“ idėjos nuotaikas. Š. Matulevičiaus teigimu, idėja yra ne nauja, bet atgimusi, tiksliau, sąmoningai per prievartą Kremliaus ideologų gimdoma Kremliaus linija.

„Puslapyje paskelbtame įraše teigiama, kad pastaruoju metu šio Facebook puslapio administratoriai sulaukia daug klausimų apie tai, kur būtų galima įsigyti „Georgijaus juostelių“. Čia pat nurodoma, kad juostelės yra dalinamos Rusijos Federacijos ambasadoje, Vilniuje, Latvių gatvėje. Iš vienos pusės lyg ir nestebina – Latvių gatvėje yra platinami dar ne tokie dalykai, tame tarpe ir neigiami komentarai naujienų portaluose“, - skelbia tinklaraštininkas. Pasak jo, minėtame „Facebook“ puslapyje yra raginama pasiimti šių juostelių daugiau ir padalinti draugams, šeimos nariams ir giminėms.

Š. Matulevičius plačiau supažindina ir su „Georgijaus juostomis“. Šis simbolis Rusijoje egzistuoja dar nuo imperinės Rusijos laikų, kuomet buvo pradėtas naudoti kariuomenėje. Jis išliko ir SSRS ordinų elementuose, gyvuoja ir iki šiol, o ypač naudojamas artėjančios gegužės 9 d. „proga“.

Apžvalgininko pastebėjimu, pačios juostelės net ir pas mus Lietuvoje egzistavo ir būtent Rusijos ambasadoje platinamos jau ilgai, tik ne visiems buvo atpažįstamos. Jos išgarsėjo būtent Ukrainos krizės metu, kadangi kaip skiriamuosius ženklus jas dėvėjo prorusiški ir iš Rusijos atsiųsti teroristai.

Š. Matulevičius prognozuoja, kad šių ženklų matysime vis daugiau – kylantis rusų nacionalizmas neaplenkia ir Lietuvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5808)