Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, valstybinis Rumunijos vadovo vizitas – stiprėjančių dvišalių ryšių ir glaudaus tarpusavio supratimo ženklas.

Rumunijos prezidentas į Vilnių atvyksta artėjant NATO viršūnių susitikimui Varšuvoje, kuriame Lietuva ir Rumunija tikisi sulaukti papildomų saugumo garantijų iš sąjungininkų.

Baltijos šalys prašo kiekvienoje iš jų dislokuoti po sąjungininkų batalioną, kurio sudėtyje yra iki tūkstančio karių, bei oro gynybos garantijų iš oro policijos misijos naikintuvų. Tuo metu Rumunija iš sąjungininkų tikisi palankių sprendimų dėl karo laivų flotilės Juodojoje jūroje dislokavimo.

Šalių vadovai taip pat kalbėsis, kaip sustiprinti visos Europos energetinį saugumą.

„Lietuvą ir Rumuniją vienija bendras tikslas užtikrinti energijos šaltinių ir tiekėjų įvairovę Europoje bei sukurti gyvybingas regionines dujų rinkas. Su Rumunijos prezidentu šalies vadovė pasidalys Lietuvos patirtimi užsitikrinant energetinę nepriklausomybę, įgyvendinant SGD terminalo, dujų ir elektros jungčių projektus“, – teigiama pranešime.

Susitikime bus aptariamas ir bendras Europos šalių atsakas migracijos krizei. Lietuva ir Rumunija laikosi vieningos pozicijos, kad migracijos srautams suvaldyti būtina stiprinti ES išorės sienų apsaugą, o pabėgėlių perkėlimas tarp ES šalių gali vykti tik savanoriškais pagrindais.

Trečiadienį K. Iohannisas taip pat susitiks su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene ir premjeru Algirdu Butkevičiumi.

Valstybinio vizito metu Lietuvos ir Rumunijos užsienio reikalų ministrai pasirašys bendradarbiavimo protokolą dėl dvišalių konsultacijų Lietuvai ir Rumunijai aktualiais saugumo, ekonomikos, kultūros klausimais.

Vilniuje Rumunijos prezidentas taip pat pagerbs Sausio 13-osios aukas Antakalnio kapinėse, lankysis Saulėtekio slėnio technologijų ir inovacijų centre.

K.Iohannisą Lietuvos prezidentė apdovanos Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine.