Keli samčiai karštos sriubos į stiklainį vieną panevėžietę šioje akcijoje tiesiog pravirkdė.

„Įdėjo sriubos, o aš niekada nieko neimu, nieko negaunu“, – LNK žinioms sakė veido nenorinti rodyti moteris, tikinanti, kad yra žmonių, kuriems sunkiau.

Paklausta, ar jai kas padeda, moteris pasakojo, jog sūnus, tačiau jis šiuo metu neturi darbo.

Socialinių paslaugų centras su sriubos katilu gatvėje skelbė panevėžiečiams, kad nereikia nakvoti gatvėje, maisto ieškoti konteineriuose.

„Galime suteikti pagalbą maistu, būtiniausiomis higienos priemonėmis, drabužiais, transporto organizavimo paslaugas“, – LNK pasakojo Panevėžio socialinių paslaugų centro vadovė Lina Kazokienė.

Buvo laikas, kai Panevėžyje gyvenantis Arvydas maisto ieškojo konteineryje.

„Kai 3 savaitėms liko 4,20 euro, neliko nieko kito, ką daryti“, – atviravo jis.

Dabar vyras maisto nusiperka iš pensijos, o prisiduria – iš labdaros. Jo seni pažįstami esą skundžiasi, kad maisto prie konteinerių mažai randantys.

„Bauda už padėjimą prie konteinerio. Kalba, kad jau du nubaudė Panevėžyje. Dabar meta į vidų, o ten jau sunku pasiekti, jeigu 2 metrų gylio“, – pasakojo vyras.

Panevėžietė Rita – rimta ligonė, daug pinigų išleidžia buto nuomai ir vaistams. Todėl ji pati valgo labdaros valgykloje, sriubos atėjo ir į šią akciją.

„Kartais sausa duona būna, gal bulvė. Būna visaip“, – kalbėjo moteris.

Skurstantys kaip niekas kitas atviri gaunamoms pajamoms ir išlaidoms.

Kitam panevėžiečiui iki pensijos liko 1,5 metų, darbo esą negauna.

Skurstančių žmonių charakteristikos keičiasi, teigia specialistai. Daugėja po vieną vaikus auginančių tėvų, vienišų ir senų.

„Labai laukiame pensijų padidėjimo. Eisime labai balsuoti, stengsimės. Tegul tik padidina pensijas. Dabar gaunu 400“, – kalbėjo kita moteris.

Seniai paneigtas mitas, kad nakvynės namai yra priklausomybių turintiems žmonėms. Nakvynės namų gyventojais dabar tampa grįžę iš užsienio, namus praradę migrantai.

Vieninteliu stogu virš galvos nakvynės namai tampa asmenims, kuriuos iš namų iškrausto policija su orderiu dėl smurto.

„Šiuo metu nakvynės namai nėra užpildyti. Ir mes pastaruoju metu matome tą pačią tendenciją, kad nepriklausomai nuo sezono įtakos, užimtumas išlieka daugmaž tolygus“, – sakė Panevėžio socialinių paslaugų centro vadovė L. Kazokienė.

Pernai Socialinių paslaugų centras kartu su policija važinėjo po elgetaujančių benamių tradicines vietas ir įkalbinėjo juos patogesniam nakvynės namų gyvenimui. Kelis benamius pavyko parsivežti, išmaudyti, perrengti ir pamaitinti, bet ilgam nei vienas neužsibuvo.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: