Protokolo ir etiketo žinovas Arminas Lydeka DELFI teigė, kad rinkimų naktį, kai paaiškės, kas iš dviejų kandidatų taps Lietuvos Prezidentu, D. Grybauskaitės pozicija nepakis iki pat tos akimirkos, kai naujai išrinktas Prezidentas prisieks, o Turniškių galės nepalikti net ir po priesaikos.

Rinkimų naktį pasikeis tik vienas dalykas – naujai išrinktą Prezidentą pradės saugoti apsauga ir jam bus suteiktas tarnybinis automobilis. Apsaugos darbuotojai Prezidentą turės saugoti ir dieną, ir naktį, tačiau apsauga priklausys tik vienam asmeniui, šeimos nariams – ne, nepriklausys ir po inauguracijos.

Ne vėliau nei per penkias darbo dienas naujai išrinktam kandidatui bus įteiktas ir Lietuvos Respublikos Prezidento pažymėjimas, tačiau iki priesaikos kandidato statutas išliks tik „išrinktasis Prezidentas“.

„Naujai išrinktas Prezidentas pareigas pradeda eiti nuo tos akimirkos, kai prisiekia. Priesaika yra tas lūžio taškas, kai vienas Prezidentas baigia savo darbą, o kitas pradeda dirbti“, – teigė A. Lydeka. Naujai išrinktas Prezidentas pareigas pradės eiti kitą dieną po priesaikos. Pirmąją darbo dieną Vyriausybė jam turi grąžinti įgaliojimus.

Dalios Grybauskaitės inauguracija prieš penkerius metus:

Naujojo Prezidento inauguracija šįmet bus rengiama liepos 12-ąją. Šią dieną bus ne tik rengiama naujojo Prezidento inauguracija, bet ir perduodama Prezidentūra, antspaudas, vėliava.

„Perdavimo ceremonija yra organizuojama oficialiai ir iškilmingai. Prezidentas prisiekia Seime, tuomet vyksta į Prezidentūrą, ten Prezidentė perduos valstybės valdymo simbolius. Naujai išrinktas Prezidentas tuo metu jau bus po priesaikos, – teigė A. Lydeka. – Orkestrai, priesaika kaip kariuomenės vado ir kiti šiek tiek pompastiški protokoliniai dalykai, bet tuo pačiu tai ir simbolis, kad naujajam valstybės vadovui atiduodama visa pagarba, pripažįstamas lojalumas, nes Prezidentas, kaip žinia, yra ir kariuomenės vyriausiasis vadas, todėl ir pademonstruojamas pripažinimas kaip kariuomenės vado.“

Arminas Lydeka
Naujai išrinktas Prezidentas pareigas pradeda eiti nuo tos akimirkos, kai prisiekia. Priesaika yra tas lūžio taškas, kai vienas Prezidentas baigia savo darbą, o kitas pradeda dirbti.

Tiesa, teoriškai yra numatyta tokia galimybė, kad esant konfliktui tarp naujai išrinkto kandidato ir Prezidentės D. Grybauskaitės, tuomet perdavimas neorganizuojamas. Tuo metu, kai naujas Prezidentas sakytų priesaiką Seime, pareigas einantis Prezidentas paliktų raktus ir išvažiuotų iš Prezidentūros, o naujasis Prezidentas atvažiuotų į tuščią Prezidentūrą ir pats pasiimtų visus valdymo simbolius.

„Teoriškai įmanomas toks dalykas, tačiau Lietuvoje, kaip demokratinėje civilizuotoje valstybėje, niekada dar nėra to buvę. Labiau pompastiškai ar mažiau, bet visas oficialus pareigų perdavimas Prezidentūroje vykdavo sklandžiai“, – teigė A. Lydeka.

Prezidentūros šeimininkė Dalia Grybauskaitė nusilenkė susirinkusiems

Prezidentūroje dirbanti politinio pasitikėjimo komanda taip pat pareigas baigs eiti tą dieną, kai prisieks naujasis Prezidentas.

„Prezidentūroje yra dviejų kategorijų darbuotojai. Vieni yra tie valstybės tarnautojai, kurie atlieka konkrečias funkcijas, tai kanceliarijos, raštinės, ūkio, garažo darbuotojai. Kiti – politinio pasitikėjimo darbuotojai, tai visa patarėjų komanda, o ji pakankamai nemaža. Visi tą pačią dieną baigia savo darbą, – kalbėjo protokolo žinovas. – O naujasis Prezidentas gali ne iš karto visus priimti, gali priimti kelis asmenis, po kelių dienų dar kelis.“

Arminas Lydeka
Politinio pasitikėjimo darbuotojai, tai visa patarėjų komanda, o ji pakankamai nemaža. Visi tą pačią dieną baigia savo darbą.

Liepos 12-ąją, jei pati D. Grybauskaitė pageidaus, išgirsime ir paskutinę jos kaip Prezidentės kalbą. Iki to laiko, taip pat jei ji norės, ji gali pasveikinti ir naujai išrinktą kandidatą. „Po rinkimų, kai jau bus aišku, kas išrinkta, jei norėtų tą naktį ar kitą rytą, 27 dieną, ji gali pasakyti kalbą, kaip ji džiaugiasi ar nesidžiaugia, pripažįsta ar nepripažįsta, kaip ji padės ar nepadės. Bet tai jos valia pasakyti tokią kalbą ar ne“, – kalbėjo A. Lydeka ir pridūrė, kad iki liepos vidurio ji toliau įprastai eis savo pareigas.

Šiuo metu D. Grybauskaitė gyvena Turniškėse esančioje rezidencijoje. Ten galės ir likti dar kurį laiką, kuris nėra apibrėžtas, tai – susitarimo reikalas.

„Buvusiam Prezidentui yra numatyta galimybė visą laiką turėti valstybės skirtą rezidenciją, vairuotoją su automobiliu ir asmeninio pasitikėjimo padėjėją. Tai turi Adamkus kaip buvęs Prezidentas: ir rezidenciją, ir padėjėją, ir automobilį su vairuotoju. Tą galės turėti ir Grybauskaitė, bet ji jau yra pareiškusi, kad rezidencija nesinaudos ir, kaip mes visi žinome, išsikraustys į savo namą“, – kalbėjo A. Lydeka.

Lietuvos Respublikos Prezidento įstatymo 23 straipsnyje numatoma, kad pareigas eiti baigusiasm Prezidentui užtikrinama apsauga. Ją teisės aktų nustatyta tvarka vykdo Vadovybės apsaugos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos.

Dalios Grybauskaitės rezidencija, Turniškės

Protokolo žinovas teigia, kad nors D. Grybauskaitė jau yra apsisprendusi, kad nesinaudos valstybine rezidencija, ji dar gali persigalvoti. Ir ne tik iki naujojo kandidato inauguracijos, gali persigalvoti ir po metų, nes įstatymuose numatyta tokia galimybė pasinaudoti valstybės skiriamomis lengvatomis.

„Jei kažkada sugalvotų kitaip pasielgti ir pasakytų, kad jei reikalinga rezidencija, nesvarbu kokiais sumetimais, valstybė jai turėtų parūpinti rezidenciją“, – teigė A. Lydeka.

Arminas Lydeka
Buvusiam Prezidentui yra numatyta galimybė visą laiką turėti valstybės skirtą rezidenciją, vairuotoją su automobiliu ir asmeninio pasitikėjimo padėjėją.

Ir nors D. Grybauskaitė nuo liepos vidurio nebeeis savo pareigų, Respublikos Prezidento vardas, pagal LR Prezidento įstatymą, juo buvusiam asmeniui išlieka iki gyvos galvos. Respublikos Prezidentas laidojamas taip pat valstybės lėšomis.

Dalios Grybauskaitės namas

Baigus pareigas D. Grybauskaitei priklausys ir prezidentinė renta, nors A. Lydeka svarsto, kad jei D. Grybauskaitė užims kokias nors kitas pareigas, gali atsisakyti jai priklausančios rentos.

„Ji gali atsisakyti rentos ir galimai tai atsitiktų, nes kai ji buvo išrinkta prieš dešimt metų, ji kurį laikotarpį neėmė atlyginimo, nes gavo kompensaciją iš Europos Komisijos kaip buvusi eurokomisarė. Eurokomisija turi nuostatą, kad ta išmoka mokama, jeigu buvęs komisaras negauna kito atlygio. Ji, taupydama Lietuvos biudžeto pinigus, neėmė Lietuvos Prezidento atlyginimo, o ėmė buvusos eurokomisarės išmokas“, – priminė A. Lydeka.

DELFI primena, kad antrasis prezidentinių rinkimų turas vyks gegužės 26-ąją. Pasibaigus balsavimui ir suskaičiavus rezultatus paaiškės naujasis Prezidentas, kuris bus inauguruotas liepos 12-ąją.

Dėl Prezidento posto varžosi du oponentai: Gitanas Nausėda ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos remiama kandidatė Ingrida Šimonytė.

Dalios Grybauskaitės inauguracijos prieš pirmąją kadenciją akimirkos: