„Nepaprastai svarbu išsiaiškinti situaciją, – kalbėjo aukštas svečias. – Žinome, kad buvo slaptos įtariamųjų apklausų vietos. Klausimas, kur jos buvo. Pats prezidentas George'as W. Bushas pripažino, kad buvo tokių slaptų sulaikymo vietų. Buvo tam tikrų ženklų, kad tokia vieta kurį laiką galėjo būti čia, Vilniuje ar kitur Lietuvoje. Tik kurį laiką ir tik kai kuriems sulaikytiesiems. Galbūt jų nebuvo daug. Aš dar nemačiau tvirtų įrodymų, taigi 100 procentų nesu tikras. Bet manau, kad dabar turimi tam tikrų žmonių liudijimai yra pakankamas pagrindas reikalauti tolesnio tyrimo.“

Antradienį su Th. Hammarbergu susitikusi prezidentė Dalia Grybauskaitė esą sutiko, kad reikia aiškintis situaciją, ir patikino, kad būtų patenkinta išsamiu tyrimu.

„Tiesa turi būti nustatyta. Jei čia nebuvo tokio centro – puiku, nėra jokių problemų. O jei kurį laiką buvo, reikia tirti, kaip taip atsitiko, kokia informacija turėta, kodėl nebuvo informuotas parlamentas ar bent saugumo komitetas, kas gali būti padaryta, siekiant išvengti panašių dalykų ateityje. Ji nori išvadas pamatyti ant savo stalo“, – pažymėjo komisaras.

Tiek šalies vadovė, tiek Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas jį informavo, jog buvo kreiptasi į ET Parlamentinės Asamblėjos tyrėją Dicką Marty papildomos informacijos. Bet Th. Hammarbergas vylėsi, kad tyrimą pavyks atlikti ir remiantis tuo, kas jau yra žinoma.

Kaip pažymėjo pašnekovas, šiuo atveju kalbama ne apie kalėjimus ta prasme, kaip dauguma suvokia. Tai buvusi sulaikymo vieta, kur atgabenti žmonės laikyti kamerose, prižiūrint sargybiniams. Sulaikytieji esą galėjo būti apklausinėjami naudojant susirūpinimą keliančius metodus, pavyzdžiui, smurtą.

„Kalbame apie kažkur vykdavusias apklausas naudojant neteisėtus būdus. Štai kodėl keliamas šis klausimas, kurį būtina išsiaiškinti“, – pažymėjo Th. Hammarbergas. Jis pridūrė neturintis informacijos, kad apklausose būtų dalyvavę vietos pareigūnai – sulaikytuosius esą apklausdavo patys amerikiečiai.

Anksčiau antradienį surengtoje spaudos konferencijoje D. Grybauskaitė teigė tebeturinti netiesioginių įtarimų, kad Lietuvoje galėjo veikti CŽV kalėjimas.

Apie Lietuvoje iki 2005 m. neva veikusį CŽV kalėjimą pranešė JAV televizija „ABC News“. ET dar užpernai paskelbė, kad tokie centrai, kur buvo tardomi terorizmu įtariami asmenys, veikė Lenkijoje ir Rumunijoje.

Tikisi greito sprendimo dėl lenkų pavardžių

Th. Hammarbergas teigiamai įvertino D. Grybauskaitės siūlymą keisti daug aistrų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje sukėlusį Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą. Jos sudaryta darbo grupė parengė projektą, kuriame nebelieka frazės, kad homoseksualių, biseksualių ar poligaminių santykių propagavimas daro neigiamą poveikį vaikams. Vietoj to siūloma riboti informacijos, kuria skatinama nepilnamečių seksualinė prievarta ir mažamečių lytiniai santykiai, sklaidą.

Svečias sakė dar neturėjęs galimybės išstudijuoti pataisų tekstą, Tačiau Seimo priimtas įstatymas jam sukėlė susirūpinimą, nes esą gali būti įvairiai interpretuojamas. „Dauguma mano pažįstamų homoseksualų jautėsi, lyg tas įstatymas būtų nukreiptas prieš juos. (...) Vertiname iniciatyvą sudaryti darbo grupę ir keisti įstatymą. Tai rodo, kad vyksta atvira diskusija“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis vylėsi, kad Lietuvos valdžiai pagaliau pavyks išspręsti ir lenkų pavardžių rašymo, galbūt ir lenkiškų gatvių pavadinimų klausimą. Apie tai buvo kalbama Th. Hammarbergo susitikimuose su lenkų tautinės mažumos atstovais, premjeru Andriumi Kubiliumi, Seimo nariais.

„Esu patenkintas, kad dėl pavardžių neišgirdau neigiamo atsakymo: ne, mes negalime taip elgtis“, – džiaugėsi jis.

Paprašytas įvertinti bendrą žmogaus teisių padėtį Lietuvoje, svečias pripažino, kad šią sritį visada galima tobulinti. „Nėra šalių, kur viskas būtų puiku. Lietuva yra tipiška Europos šalis. Manau, kad gali būti tam tikrų problemų, kai kalba pasisuka apie toleranciją, pagarbą mažumų teisėms, kylančią homofobiją. Politikai turi pareigą mokyti žmones apie pamatinių žmogaus teisių vertę. Bažnyčia šioje vietoje taip pat turi svarbią rolę“, – kalbėjo Th. Hammarbergas.