Kol kas tyrimas Lietuvoje esą vyksta tik formaliai. Taip valstybės vadovė teigė antradienį spaudos konferencijoje, surengtoje jos 100 darbo dienų proga.

„Aiškaus atsakymo neturiu, – sakė D. Grybauskaitė, komentuodama užsienio žiniasklaidos pranešimus, esą Lietuvoje galėjo veikti slaptas CŽV kalėjimas. – Tuo metu buvau Briuselyje, kai tai galėjo būti. Netiesioginių įtarimų turiu, ne tik aš, bet ir tarptautinė visuomenė. Keliaudama po užsienį, būdama Briuselyje girdėjau tik vieną klausimą – ne abejonę, ar jie buvo, o tiktai „ką darysite?“ Vakarai neabejoja, kad taip galėjo būti. Klausimas buvo tik: kaip reaguos Lietuva ir ką darys.

Todėl noriu, kas mes būtume be iliuzijų. Lietuva, jei taip buvo, turi apsivalyti, prisiimti atsakomybę, atsiprašyti ir pareikšti, kad niekada to nebus. Niekada negalima Lietuvos dėl jokių kitų interesų statyti į padėtį, kuomet galime tapti tarptautinių teroristų taikiniu. To negali leisti jokia Vyriausybė ir joks Lietuvos vadovas. Tiek pati Lietuva, tiek Jungtinės Valstijos turi pateikti atsakymus į klausimus.“

Pasak D. Grybauskaitės, bijoti, slėptis, vengti kalbėti apie tai nereikėtų. Politinės sistemos ir demokratinės valstybės kokybė esą priklauso nuo to, kiek sugebame įžvelgti klaidas, jei jos buvo padarytos, pripažinti suklydus ir pažadėti jų nebedaryti. „Tai turi daryti abi šalys – ta šalis, iš kurios išėjo informacija, ir ta šalis, kuri atsidūrė tame sąraše.

Lietuvoje tyrimas daromas tik formaliai, yra išsiųsti užklausimai ir nieko daugiau. Politinės valios ir politinės kokybės klausimas Lietuvoje yra pakibęs ore. Vakarai lauks iš mūsų atsakymo ir žiūrės įtariai, jei Lietuva nesugebės vienaip ar kitaip arba pašalinti visus šešėlius, arba, jei taip buvo, prisiimti atsakomybę ir atsiprašyti prieš tarptautinę visuomenę ir žmogaus teises“, – kalbėjo šalies vadovė.

Tuo tarpu komentuodama sprendimą atsisakyti priimti kalinį iš Gvantanamo D. Grybauskaitė tikino, kad JAV nebeprašo mūsų tai daryti. Diskusijos šia tema vyko pavasarį, o dabar situacija esą pasikeitė. Esą JAV supranta, kad prašyti Lietuvos papildomų žingsnių šiuo metu tikrai nereikėtų.