Nauji VSD darbuotojai televizijos laidai patvirtino, kad šia jautrios psichikos ir komplikuotos paauglystės mergina VSD pasinaudojo. E. Kusaitė, jos mama ir teta teigia, kad Lietuvos saugumiečiai vykdė didelę operaciją, kurios metu imitavo nusikalstamą veiką ir, siekdami gauti žinių apie islamistus, E. Kusaitę iš islamo išpažinėjos pavertė savižude teroriste.

Teisme VSD ir Generalinė prokuratūra laikosi kitos versijos. Teigiama, kad būdama trylikos, E.Kusaitė bendravusi su islamo išpažinėjais, o sulaukusi aštuoniolikos pabėgo į Vokietiją ir ten tapo radikalia, šią veiklą tęsė ir grįžusi į Lietuvą - palaikė ryšius su teroristinėmis organizacijomis, kol galiausiai vyko į Rusiją susisprogdinti. Jai to padaryti nepavyko, nes ji buvo sulaikyta dar pakeliui – Lietuvoje. Versija būtų įtikinama, tačiau ją ardo į viešumą kylančios vis naujos detalės, skelbia TV3 laida.

„Savaitės komentarų“ šaltiniai teigia, kad maištaujančią, islamu susidomėjusią merginą saugumiečiai parsivežė iš Vokietijos po to, kai Vokietijos pareigūnai suėmė islamistų grupės narius, pas kuriuos gyveno E. Kusaitė. Į Klaipėdą parvežta mergina prieš savo valią ir jai nežinant tapo VSD informatore.

„Aš jiems neakivaizdine prasme dirbau. Aš paprasčiausiai apie naujus musulmonus teikiau jiems informaciją. Mokėdavo nemažai – po tūkstantį per savaitę, po penkis šimtus per savaitę“, - sakė E. Kusaitė.

Saugumo agentas nuomojo butą

Dėl terorizmo teisiama mergina teigia, kad Klaipėdoje saugumiečiai nuomojo butą, kuris buvo tapęs musulmonų bendruomenės susirinkimų ir pamaldų vieta. Eglė buvo to buto prižiūrėtoja, o už visa tai mokėjo islamą priėmusiu rusu apsimetęs VSD darbuotojas, pasivadinęs Hafisu.

Pasak merginos, kurį laiką buvo nutrūkę santykiai su šiuo, islamišku vardu pasivadinusiu, vyru, kurio tikrasis vardas, jos spėjimu, yra Dainius Noreika. Jį E. Kusaitė vadina Klaipėdos agentu.

Pasak įtariamosios, jis jai teikė raminamuosius - „Relanium“ tabletes. Taip kontroliuodamas merginą jis vykdė specialią operaciją, kurios tikslas buvo išsiaiškinti Rusijoje teroro aktus planuojančius musulmonus, skelbia laida.

Merginos artimieji teigia, kad saugumiečiai peržengė ribas ir, pasinaudodami Egle, paskatino musulmonus planuoti tokį nusikaltimą. Esą, tai pajutusi mergina nutraukė ryšius su tariamu VSD darbuotoju Hafisu – D. Noreika.
„Tada pagaliau atėjau į protą ir supratau, kad čia tikrai yra juodi, nešvarūs dalykai. Aš viską supratau, tačiau aš negalėjau jau atsitraukti“, - sakė ji.

VSD tvirtina, kad visi saugumiečių veiksmai buvo sankcionuoti. Dokumentai, kuriuos išplatino pats saugumas, iš dalies patvirtina prokurorų teisme pateikiamą versiją. Viename iš jų VSD prašo leidimo atlikti operatyvinius veiksmus bute, kuriame gyveno E. Kusaitė ir rinkosi musulmonai. Bet kam saugumiečiams prašyti leidimo patekti į butą, kurį, pasak E. Kusaitės, patys jai ir nuomojo?

Sankciją veikti turėjo ir Hafisas, kuris greičiausiai buvo įslaptintas liudininkas Nr.1.

Sukurpė pavojų, kad pateisintų išlaidas?

Iš VSD ir Generalinės prokuratūros dokumentų matyti, kad VSD kovos su terorizmu valdybos viršininkas, likus mažiau nei dviem mėnesiams iki E. Kusaitės išvykimo į Maskvą, prašo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl rengimosi teroro aktui.

Saugumiečių versiją, kad E. Kusaitė veikė nepriklausomai nuo jų valios, patvirtina ir dar vienas išslaptintas dokumentas, kur sulaikius E. Kusaitę prašoma ir toliau apsimesti ja ir toliau bendrauti su asmenimis Rusijoje. Gali būti, kad tuo metu, kai E. Kusaitė rengėsi į Maskvą, saugumiečiai jau nekontroliavo jos. Vis dėlto VSD versiją, kad E. Kusaitė buvo teroristė, smarkiai kompromituoja tas faktas, kad dėl šios bylos saugume prasidėjo nesutarimai, iš posto pasitraukė beveik visą nepriklausomybės laikotarpį Klaipėdos saugumo valdybai vadovavęs Algirdas Grublys, kuris užsimena, kad klaidų padarė tuometinė VSD vadovybė Vilniuje.

„E. Kusaitė – sudėtinga asmenybė. Tačiau kol ji gyveno Klaipėdoje, problemų daug nekėlė. Aš manau, kad situacija dėl dabartinio skandalo, atsakomybę prisiimti turėtų Vilniaus centrinio aparato pareigūnai, tiksliau – Kovos su terorizmu valdybos pareigūnai, dirbę tuo metu“, - sakė jis.

„Savaitės komentarų“ šaltinių teigimu, šios operacijos tikslas galėjo būti noras pateisinti milijonus, kurie buvo skiriami kovai su terorizmu Lietuvoje, kurio nelabai buvo. Už šio skandalo taip pat šmėžuoja buvusio VSD generalinio direktoriaus pavaduotojo Dainiaus Dabašinsko pavardė, o su Rusijos saugumu tiesiogiai bendravo VSD kovos su terorizmu valdybos viršininkas Arūnas Paukštė, kuris VSD dirba iki šiol.

Dabar, esą, nė vieno už šį skandalą atsakingo pareigūno neliko nenubausto.

„Struktūriniai pakeitimai, atsakomybės, turiu galvoje, už tų struktūrų pakeitimus, perdavimas aukščiausiems VSD pareigūnams, pavaduotojams, visa kita buvo padaryta. Tos vidinės permainos atliktos“, - sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto Arvydas Anušauskas.