"VSD vidinių tyrimų metu nustatė, jog visos VSD pareigūnų taikytos priemonės E. Kusaitės operatyvinio tyrimo byloje buvo teisėtos - t. y. taikytos tik gavus įstatymų nustatytą sankciją", - sakoma pranešime spaudai.

Kita vertus, pripažinta, jog šis tyrimas atskleidė "VSD vidinės kontrolės mechanizmo trūkumus, iškėlė sankcionuojančio instituto kontrolės efektyvumo klausimą".

Vidaus tyrimo išvadas VSD perdavė jo parlamentinę kontrolę vykdančiam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK).

VSD tyrė savo pareigūnų veiksmus, kuriuos šie atliko dar nepradėjus ikiteisminio tyrimo dėl ketinimų įvykdyti teroro aktą, o renkant operatyvinius duomenis apie E.Kusaitės elgesį.

Pasak departamento atstovo spaudai, tyrimas pradėtas pagal merginos giminaitės pateiktą informaciją.

E.Kusaitė, jos motina ir teta žurnalistams yra pasakoję, kad VSD pareigūnai merginą pradėjo "globoti", kai ši dar buvo nepilnametė. Jų duomenimis, E.Kusaitė nuo 2007 iki 2009 metų gyveno VSD išnuomotame bute ir iš saugumo pareigūnų gaudavo pinigų pragyventi. Pareigūnai esą įkalbinėjo klaipėdietės motiną ir tetą tapti musulmonėmis. Pačią merginą neva skatino bendrauti su čečėnų tautybės asmenimis, apsimetę musulmonais saugumiečiai esą provokavo radikaliems veiksmams.

Kovo 15-ąją baigto tyrimo išvadose konstatuota, kad visi pareigūnų veiksmai buvo teisėti. Tačiau VSD nepraneša, kokie veiksmai iš tiesų buvo padaryti ir ar merginos artimųjų pateikti faktai yra teisingi.
"VSD informacijos pateikimą visuomenei apie atliktų vidinių tyrimų rezultatus riboja tai, kad žvalgybos ir saugumo institucija privalo saugoti informaciją apie žvalgybos tarnautojus, turimus pajėgumus, taikomus metodus ir priemones bei domėjimosi sritis, kad tokia informacija nepatektų priešiškų interesų turinčioms kitų šalių tarnyboms. Be to, šiuo metu vyksta teisminis procesas", - teigiama penktadienį išplatintame departamento pranešime.

Jame taip pat pridurta, kad kiekvienas pilietis gali kreiptis į teismą, jei mano, kad jo teisės ir laisvės buvo pažeistos.

"Per pastaruosius metus departamente sustiprinta vidaus kontrolės sistema, reglamentuotas informacijos rinkimo ir tyrimo padalinių savarankiškumas, įsteigti už tyrimų kontrolę atsakingi padaliniai, daugiau kontrolės atsakomybės suteikta generalinio direktoriaus pavaduotojams", - rašo VSD.

E.Kusaitė kaltinama rengusis susisprogdinti Rusijos karinėje bazėje Čečėnijoje. Ji buvo suimta dar 2009 metų spalį ir nelaisvėje buvo devynis mėnesius iki pernai metų rugpjūčio, kada teismas nusprendė, jog bylos nagrinėjimo ji gali laukti laisvėje.

Mergina savo kaltę neigia ir tvirtina, kad ją į terorizmą sąmoningai bandė įtraukti VSD. Jos rėmėjai kelia klausimus dėl Rusijos Federalinės saugumo tarnybos vaidmens byloje.