Prognozuojama, kad Viktoras Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Vitalija Vonžutaitė išgirs apkaltinamuosius nuosprendžius. Tačiau kur kas daugiau klaustukų kelia ne tik politinė padėtis po VAT verdikto, bet ir būsimas veiksmas teismo salėje. O tiksliau – klausimas, ar V. Uspaskichas teismo salėje bus „padabintas“ antrankiais.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Baudžiamosios teisės ir proceso instituto lektorius Pavelas Kujalis prognozuoja apkaltinamuosius nuosprendžius „darbiečiams“. Ar bus skirtos kardomosios priemonės – esą sunkiau nuspėti.

Tuo tarpu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis apkaltinamojo nuosprendžio atveju prognozuoja didesnius ar mažesnius poslinkius politinėje arenoje. Esą tikėtina, kad dalis „darbiečių“ nuspręs bėgti iš skęstančio laivo, o prezidentė Dalia Grybauskaitė nepraleis progos priminti savo antipatijų Darbo partijai.

Prognozuoja apkaltinamuosius nuosprendžius

P. Kujalis prognozuoja, kad VAT „darbiečių“ elitui skirs bausmes pagal jiems inkriminuojamus nusikaltimus

„Labai realu, kad bausmės bus paskirtos. Dėl realių (bausmių – DELFI) fiziniams asmenims – tai be abejo. O dėl juridinio asmens – didelis klausimas“, - DELFI teigė MRU lektorius.

Ar V. Uspaskichas antrąsyk pasipuoš antrankiais?

Suėmimas teismo salėje – gana retas reiškinys. Tokią priemonę teismai paprastai taiko pavojingiems nusikaltėliams, neretai – nuteistiems už žiaurius smurtinius nusikaltimus. Tiesa, V. Uspaskichas antrankius sykį jau matavosi. 2007 m., kai Darbo partijos lyderis grįžo po gerokai užtrukusios viešnagės Rusijoje, jis čia pat buvo suimtas.

Tačiau P. Kujalis nelinkęs manyti, kad VAT teisėjų kolegija palieps Darbo partijos įkūrėją surakinti iškart po nuosprendžio paskelbimo.

„Šito prognozuoti labai nenorėčiau. Be abejo, jeigu ir būtų paskirta reali bausmė, ko nesitiki teisiami asmenys, nemanyčiau, kad būtų suėmimas teismo salėje“, - teigė pašnekovas.

MRU lektoriaus nuomone, V. Uspaskichui teismas gali skirti įvairius laisvės apribojimus, o suėmimas jau būtų kraštutinumas.

„Matote, jį kontroliuoti yra labai daug galimybių. Supraskite, kad suėmimas – tai ne visos galimybės“, - sakė P. Kujalis.

L. Bielinis: „darbiečiai“ gali plūstelėti į kitas partijas

VDU profesorius, politologas L. Bielinis DELFI teigė, jog apkaltinamojo nuosprendžio atveju valdančioji koalicija neturėtų subyrėti. Esą „darbiečiai“ ir socdemai yra aiškiai deklaravę, jog VAT sprendimas nuo koalicijos likimo yra atsietas.

„Manau, kad kažkokių rimtų pokyčių neįvyks. Esu tikras, kad koalicijoje įvyko ne vienas pokalbis ir aptarti visi variantai dėl teisminių sprendimų. Esame net girdėję ir „darbiečių“ pareiškimus, kad jie stengiasi nesieti šito proceso su politine situacija Seime ir valdančiosios daugumos situacija. Todėl aš manau, kad realių pokyčių valdančiojoje koalicijoje neįvyks“, - kalbėjo L. Bielinis.

Vis dėlto šiokios tokios permainos politinėje arenoje gali įvykti. L. Bielinio nuomone, tikėtina, kad dalis „darbiečių“ nutars tarti „sudie“ V. Uspaskichui ir politinę karjerą tęsti kitose partijose.

„Galime turėti tam tikrus poslinkius tarp koalicijos partnerių. Natūralu, gali įvykti toks dalykas: iš Darbo partijos frakcijos gali žmonės pereiti į kitas frakcijas. Į socialdemokratų arba į „Tvarkos ir teisingumo“. Bet tai yra tikimybė, kuri gali būti ir kurios gali nebūti“, - svarstė politologas.

Pasak jo, jeigu Darbo partijos frakcija Seime rimčiau nukraujuotų, galimi ir rimtesni pokyčiai – iki ministrų portfelių perskirstymo.

„Tada jau galimas (postų perskirstymas – DELFI). Bet tai tokios tolimos prielaidos, kad apie jas neverta galvoti“, - neskubinti įvykių ragino L. Bielinis.

Prezidentės nuomonė liks „stabiliai neigiama“

Paklaustas, ar galima tikėtis Prezidentūros pareiškimų apie Darbo partijos pašalinimą iš valdančiųjų gretų. VDU profesorius teigė manantis, jog D. Grybauskaitė nepraleis progos priminti savo nemeilės „darbiečiams“.

„Dėl prezidentės pozicijos viskas aišku. Nes prezidentė nuo pat pradžios labai aiškiai ir kategoriškai pareiškė savo neigiamą nusiteikimą Darbo partijos atžvilgiu. Jinai akivaizdžiai netoleruoja šios politinės jėgos ir atramą dabartinėje valdančiojoje koalicijoje regi socialdemokratuose. Nemanau, kad po teismo kas nors pasikeistų. Na, prezidentė ištars žodį, įvertins situaciją. Santykiai tarp prezidentės ir Darbo partijos bus tokie patys negatyvūs, manyčiau, kaip ir buvo“, - sakė L. Bielinis.

Anot jo, jeigu V. Uspaskichas išgirs apkaltinamąjį nuosprendį, Darbo partijos įkūrėjas nesiims drastiškų žingsnių – pavyzdžiui, Seimo nario mandato atsisakymo. „Bet tikrai manau, kad tuo nuosprendžiu nesibaigs teisiniai procesai. Taip, kad čia mes turėsime dar labai ilgą procedūrą“, - reziumavo L. Bielinis.

DELFI primena, jog prokuroras Saulius Verseckas V. Uspaskichui siūlo skirti 6 metų laisvės atėmimo bausmę. 5 metus už grotų prokuroras siūlo skirti Seimo narei V. Vonžutaitei, o naująjį „darbiečių“ lyderį V. Gapšį S. Verseckas norėtų belangėje uždaryti dvejiems metams. Visiems trims politikams prokuroras reikalauja realių laisvės atėmimo bausmių. Tuo tarpu buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei siūloma skirti vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant metams.

Darbo partiją S. Verseckas siekia nubausti ir kaip juridinį asmenį. Prokuroras iš partijos siūlo konfiskuoti daugiau nei 25 mln. litų nelegalių lėšų bei skirti 1,25 mln. litų baudą. Be to, partijai gali tekti padengti maždaug 3,8 mln. ieškinį Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) ir „Sodrai“, o taip pat – grąžinti 6 mln. Lt valstybės dotaciją. Tačiau teismo laukia keblus uždavinys – spręsti dėl bausmės juridiniam asmeniui, kuris teisiškai nebeegzistuoja. Mat Darbo partijai susijungus su leiboristais, lig šiol byloje figūravusio juridinio asmens nebeliko.