Prezidentės teigimu, dėl vilkinamų reformų, ypač žmogaus teisių srityje, Ukrainos europinė perspektyva darosi vis labiau miglota. Todėl tolesniam bendradarbiavimui ir tarpusavio pasitikėjimui būtini nedviprasmiški ir greiti Ukrainos sprendimai. Pirmiausia – teisinė reforma, atsisakant posovietinių represinės teisės reliktų.

„Europos pasitikėjimas Ukraina senka. Galimybių pataisyti komplikuotą padėtį yra, tačiau tik nuo pačių ukrainiečių priklauso ar jomis bus pasinaudota, ar bus pasirinktas suartėjimo su Europa, ar saviizoliacijos kelias“, - penktadienį išplatintame pranešime teigia D. Grybauskaitė.

Ukrainos valdžios sprendimas perkelti J.Tymošenko į ligoninę ir leisti ją apžiūrėti Vokietijos medikams, pasak šalies vadovės, yra pozityvus ženklas. Tačiau tai tik pirmas apsisprendimo eiti europietišku vertybių keliu žingsnis. D.Grybauskaitės teigimu, pagarba žmogaus teisėms, įstatymo viršenybė ir demokratinės vertybės yra pagrindinė Ukrainos europinės integracijos sąlygą.

Ukrainos europinė perspektyva bus vertinama pagal tai, kaip užtikrinama J. Tymošenko teisė į adekvačią medicininę pagalbą, elgiamasi su kitais įkalintais opozicijos lyderiais, gerbiamos žmogaus teisės, vykdomos vidaus reformos, pabrėžia prezidentūra.

D. Grybauskaitė taip pat akcentuoja, kad pasitikėjimui tarp Ukrainos ir Europos Sąjungos gyvybiškai svarbūs skaidrūs, laisvi ir demokratiniai rinkimai į Aukščiausią Radą šį rudenį.

Vakare Ukrainos eurointegracijos perspektyvas Prezidentė aptars su Ukrainos Prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

D. Grybauskaitė – pirmoji tarptautinės bendruomenės atstovė, kuriai leista ligoninėje aplankyti buvusią Ukrainos premjerę. Ukrainos tarnybos su J. Tymošenko leido pasimatyti JAV ambasadoriui Ukrainoje Johnui Tefftui, JAV valstybės sekretorės antrajam pavaduotojui Thomasui O.Meliai ir Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) tyrėjoms.

JAV atstovų susitikimas su J. Tymošenko numatytas gegužės 14 d., ETPA tyrėjos Mailis Reps ir Marietta de Pourbaix-Lundin politikę aplankyti turėtų gegužės 16 d.