Tai pabrėžė Prezidentė Dalia Grybauskaitė Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime, kuriame ES šalių lyderiai aptarė padėtį Ukrainoje bei kitus ES užsienio politikos klausimus.

Pasak prezidentės, rinkimai visoje Ukrainos teritorijoje, taip pat Donecko ir Luhansko regionuose, turi vykti pagal Ukrainos įstatymus. Savavališkai surengti rinkimai bus laikomi neteisėtais, o jų rezultatai nepripažįstami.

Šalies vadovė atkreipė dėmesį, kad šiuo metu itin svarbu užtikrinti atnaujintą dujų tiekimą Ukrainai. ES yra pasiryžusi padėti užbaigti trišales Ukrainos, Rusijos ir Europos Komisijos derybas ir suteikti finansinę paramą Ukrainai.

ES šalių lyderiai aptarė paliaubas Rytų Ukrainoje ir pabrėžė, jog Rusija privalo laikytis Minske pasiektų susitarimų. Dėl šios šalies vykdomų akivaizdžių paliaubų pažeidimų šiuo metu nėra pagrindo keisti sankcijų Rusijai režimo.

Susitikime kalbėta apie bendras ES ir Jungtinių Tautų pastangas sustabdyti Ebolos viruso plitimą. ES pagalba Vakarų Afrikos valstybėms, labiausiai nukentėjusioms nuo šio plintančio viruso, jau siekia pusę milijardo eurų.

Valstybių vadovai taip pat aptarė tarptautines pastangas kovojant su teroristine "Islamo valstybės" grupuote. Lietuva teikia humanitarinę pagalbą nuo šios grupuotės išpuolių nukentėjusiems žmonėms ir yra pasirengusi suteikti papildomą medicininę pagalbą.