„Minske pasiektas dalinis susitarimas dėl paliaubų, norėčiau akcentuoti - tik paliaubos, ar jos bus vykdomos, laikas parodys. Minske prieš penkis mėnesius buvo pasiektas paliaubų susitarimas, kuris buvo nevykdomas. Taigi, tai tik paliaubos. Pagrindinis klausimas - sienų kontrolė - nėra išspręstas“, - ketvirtadienį Briuselyje žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, neišsprendus sienos kontrolės klausimo, „per sieną ir anksčiau, ir potencialiai dabar gali judėti rusų kariuomenė ir sunkioji ginkluotė“.

D.Grybauskaitė tvirtino, kad laikas parodys, ar pasiektas susitarimas bus vykdomas, tačiau iki visiško problemos išsprendimo dar toli.

„Taika dar yra toli ir dar labai ilgas kelias iki visiško problemos sprendimo“, - kalbėjo Lietuvos prezidentė.

Paklausta, ar ketvirtadienį į neformalų posėdį besirenkanti Europos Vadovų Taryba (EVT) spręs klausimą dėl naujų sankcijų Rusijai, D.Grybauskaitė sakė, kad pirmiausia bus išklausyti iš Minsko grįžę Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel bei Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

„Tikėtina, kad sankcijų klausimai šiandien bus atidėti iki kovo mėnesio. Nes būtina pažiūrėti, kaip net tokie daliniai susitarimai, ar jie bus iš viso vykdomi“, - akcentavo Lietuvos vadovė.

Europos Sąjungos šalių lyderiai taip pat planuoja aptarti Graikijos reikalavimus dėl įsipareigojimų vykdymo.

„Graikijos programa turi būti vykdoma. Galima kalbėti galbūt apie jos vykdymo laiko pratęsimą, ištęsimą, kad tie įsipareigojimai, kurie buvo priimti ankstesnės Vyriausybės, jie yra svarbūs, turi būti tęstinumas. Atsakinga fiskalinė ir ekonominė politika turi būti vykdoma visų euro zonos šalių“, - sakė D.Grybauskaitė.