A. Valionis LNK teigė, jog buvo pasirinktas ne visai tinkamas formatas.

„Tokio rango politikei kalbėti, dar ypač nueinančiai. Iš tikrųjų, tai, matyt, nelabai tinkamas. Bet visą laiką mes turime suvokti, kad vyksta manevravimas tarp noro padaryti gerą darbą, išspręsti realią politinę problemą ir noro sustiprinti savo politinę poziciją, gerą vardą“, – svarstė A. Valionis.

Buvęs užsienio reikalų ministras kalbėjo, jog ir Vokietijos URM pabrėžia, jog nekalbama apie A. Lukašenkos oficialų pripažinimą.

„Mes girdime iš ministro Gabrieliaus Landsbergio, jog yra grėsmė, kad „Belavia“ gali būti išbraukta iš sankcijų. Mes aplamai nevisai žinome sankcijų turinio, mes tik žinome, ko norėtume“, – aiškino LNK pašnekovas.

A. Valionis teigė, jog jei bus atidaryta Lietuvos ar Lenkijos sieną ir praleis kažkiek neteisėtų migrantų, Baltarusijos pasienyje rinksis ne tūkstančiai, o dešimtys tūkstančių asmenų.

„Neturime kibti ir išsigąsti kiekvieno kabliuko. Išsigąsti mes turime to, kai neatsargus kalbėjimas, neatsargūs žodžiai sukelia kelių sakinių supaprastintą „juoda–balta“ vaizdą. (…) Čia yra dažnai blogo komunikavimo rezultatas“, – kalbėjo A. Valionis.

Buvęs užsienio reikalų ministras teigė, jog geriausi rezultatai yra pasiekiami tyliai susitarus, o „ne trimituojant grįžus iš Briuselio“.

„Tas įtikinėjimas turi būti tylus, ir ne viešųjų ryšių akcijomis, o aiškus, stiprus ir diplomatinis kalbėjimas. Mes čia kalbame apie krizes, bet visų pirma krizė yra mūsų vidaus politikoje – tarp prezidento ir Vyriausybės, užsienio reikalų ministerijos. Aktyviai įsijungia ir Seimas, nors jo funkcija pagrinde yra priežiūros“, – priminė A. Valionis.

Jis kalbėjo, jog šalies vadovas po susitikimo su Baltijos šalių vadovais su Lenkija kalbama vienaip, URM – kitaip, o Seimo Užsienio reikalų komitetas dar kitaip.

„Man kyla labai visokių minčių. Mūsų Konstitucija nurodo, kad prezidentas sprendžia pagrindinius užsienio politikos klausimus ir kartu su Vyriausybe vykdo valstybės užsienio politiką. Štai – arba jūs kartu sutariate ir kartu dirbate. Arba jūs esate krizėje, vienas kitą neutralizuojate. Ir tada aplamai pasaulis klauso du diskursus išeinančius iš valstybės. Ir galų gale nereaguoja niekaip“, – sakė LNK pašnekovas A. Valionis.

Buvęs užsienio reikalų ministras LNK teigė, jog galbūt ateis laikas ir tribunolui.

„Nes tai, ką daro A. Lukašenka turi galbūt požymių nusikaltimų žmonijai. (…) Ką bekalbėtų lenkai, ar lietuviai, mes iš tikrųjų turime labai didelę erdvę kalbėtis su ES. Visi turime suprasti, kad manipuliacija vyksta tarp humanizmo ir moralinių vertybių.

Iš tikrųjų vyksta karas, dėmesys čia kaip vagies, kuris tau trenkia į petį, tu jauti skausmą ten, kol jis traukia iš kišenės piniginę. Toks metodas Vladimiro Putino ir A. Lukašenkos yra naudojamas šiuo metu“, – situaciją LNK komentavo jis.

A. Valionis dar pabrėžė, jog kai visų dėmesys atkreiptas į Baltarusiją, niekas nestebi įvykių Ukrainoje.