Pirmoje kalbos dalyje daugiausia dėmesio skyręs ekonomikai, antroje A. Kubilius prabilo apie žmogaus savijautą. Pasak A. Kubiliaus, žmonės yra gyvi ne vien duona - dvasios reikalai, visuomenės ir žmonių savijautos dalykai yra sunkiau apibrėžiami nei BVP, minimali alga ar pensija ir dažnai nieko bendra su šiais materialiniais dalykais neturi.

„Bet savijautos dalykai yra patys svarbiausi, kai kalbame apie savo tėvynės ateitį. Jeigu lietuviai nenorės gyventi Lietuvoje, nes nesijaus čia gerai, jei jie geriau jausis Londone ar Dubline, o ne Vilniuje ar Kaune, bus blogai. Bus tikrai labai blogai“, - akcentavo A. Kubilius.

A. Kubiliaus teigimu, žmonių savijautą lemia paprasti dalykai – kaip sekasi jo šeimai, ar vaikai eina į gerą mokyklą, ar žmogus turi patinkantį darbą, ar jo tėvai patenkinti medicinos pasaugomis, ar sutariama su kaimynais. Jo manymu, šeimos, mokyklos, bažnyčios, kaimynų savivaldos bendruomenė didele dalimi ir lemia asmeninę laimę ir gerą savijautą.

Nepasitikėjimas ir netikėjimas - blogiau už E-coli

Pasak A. Kubiliaus, istoriškai esame pakankamai karingi, turime Vyčio dvasios. „Tad kodėl neparodyti savo sugebėjimų pasauliui verslo, sporto arenose?“, - klausė A. Kubilius, paminėjęs Vilniaus universiteto auklėtinį Ilją Laursą, kuris pripažintas Europos metų vadovu.

A. Kubilius sakė, kad Lietuvoje išsiplėtojusi netikėjimo ir nepasitikėjimo kultūra - blogiau nei paukščių gripas ar E-coli virusas.

Nuo tokių ligų (TS-LKD) lyderis ragino gydytis suprantant, kas yra tikras lietuviškas XXI a. patriotizmas. „Tikras patriotizmas – ne verkšlenimas ir baimė ar posovietinių psichologinių kompleksų patriotizmas. Tikras patriotizmas – tikėjimas ir rūpestis ilgalaike Lietuvos sėkme, kai investuoti į ambiciją geriau negu ateities baimė“, - sakė A. Kubilius.

Premjero manymu, Lietuvoje per mažai tokio patriotizmo ir tikėjimo, kad šalis taps sėkminga, modernia, globaliai konkuruojančia šalimi.

„Į laiminčią tėvynę yra grįžtama, iš pralaiminčios, deja, labai dažnai yra bėgama. (...) Naujoji tautinė ambicija – sukurti Lietuvą, kurie nebūtų Europos atsilikėlė, sukurti Lietuvą, kuri sugrąžintų savo tautos pasididžiavimą ir pasitikėjimą. Ir tai yra sėkmės Lietuvos ambicija, kuriai kviečiu“, - partiečiams kalbėjo A. Kubilius.