Tiesa, situacijos, į kurią pakliuvo, nebuvo linkęs komentuoti – esą pirmiausiai nori išsakyti savo poziciją teismų savivaldos atstovams, o jau po to lauks jų sprendimo: pritarti ar nepritarti atleidimui iš pareigų.

Penktadienį Teisėjų taryba buvo suplanavusi svarstyti Dalios Grybauskaitės dekretą dėl teisėjo atleidimo iš pareigų, pažeminus teisėjo vardą. Tačiau nutarta šį klausimą atidėti – iš 23 tarybos narių posėdyje dalyvavo tik 16, be to, su STT pareigūnų operatyvinius veiksmus sankcionavęs Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Boleslovas Kalainis nutarė nusišalinti nuo šio klausimo svarstymo.

Pasak Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko Gintaro Kryževičiaus, svarstant labai jautrius klausimus turėtų dalyvauti visi tarybos nariai. „Tokius labai jautrius klausimus turėtų spręsti absoliuti dauguma“, – pirmininko siūlymu D. Gudo likimo svarstymas atidėtas iki birželio 9-osios.

Tuo metu D. Gudas savo kolegų prašė kuo greičiau apsvarstyti jo atleidimo klausimą, tačiau žurnalistams komentuoti situacijos, į kurią pakliuvo, nebuvo linkęs.

„Medžiaga yra konfidenciali, todėl kalbėti negaliu – argumentus išsakysiu tarybos posėdyje“, – sakė jis.

Buvęs teismo pirmininkas teigė, kad Marijampolėje yra įprasta praktika, jog į teisėjo kabinetą ateina advokatai bei prokurorai, su kuriais yra derinamos teismo posėdžių datos. „Manau, kad taip daugybėje apylinkių teismų taip yra“, – sakė jis.

D.Gudas nesutinka su jam mestais etikos pažeidimais: „Manau, kad tai neteisinga medžiaga“.

„Visi esame žmonės, visi darome vienokias ar kitokias klaidas, kai sprendi, tai galvoji, gerai, viskas tvarkoje“, - teisėjas sakė, kad jo bylų stabilumas yra 100 proc. ir jis nesigaili dėl priimtų savo sprendimų.

Atleisti ilgametį Marijampolės rajono apylinkės teismo pirmininką D. Gudą iš pareigų D. Grybauskaitė nutarė gavusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų atlikto tyrimo medžiagą. Iš jos paaiškėjo, kad teisėjas palaikė pernelyg artimus ryšius su advokatu Vidmantu  Knezevičiumi.

„Neskaidrūs advokatų ir teisėjų santykiai jau ne pirmą kartą diskredituoja teismus ir valstybę. Toks teisėjo elgesys pakerta žmonių tikėjimą teisingumu ir žemina valstybės autoritetą, todėl, kaip ir visi kiti iki tol priesaiką sulaužę teisėjai, jis nebegali tęsti teisėjo darbo“, – yra sakiusi D. Grybauskaitė.

„Tai tikrai eilinis smūgis pasitikėjimu teismams, nes patys sau darome bloga, kasame duobę, o paskui kalbėti apie pasitikėjimo augimo kryptis, pasidaro labai sunku – kiekvienas toks atvejis visuomenėje vertinamas kaip dar vienas įrodymas, jog korupciniai arba artimi tokiems, santykiai egzistuoja“, – apie D. Gudo atvejį yra sakęs Teisėjų tarybos pirmininkas G. Kryževičius.

Slaptą tyrimą, atskleidusį neteisėtus advokato ir teisėjo santykius, STT atliko gavusi prokurorų ir apygardos teismo sankcijas.

Kartą jau dėl kyšininkavimo teisto Marijampolės advokato V. Knezevičiaus draugystė su teisėju D. Gudu paaiškėjo tiriant advokato veiklą – jis Marijampolės pataisos namuose bausmę atliekantiems nuteistiesiems bei jų artimiesiems žadėdavo tarpininkauti dėl lygtinio paleidimo.

DELFI šaltinių teigimu, advokatas iš savo klientų paimdavo 5 tūkst. Lt atlygį, už kurį žadėdavo atstovauti svarstant klausimą dėl lygtinio paleidimo. Jeigu teismas vis dėlto nepatenkindavo nuteistojo prašymo ir palikdavo pataisos namuose, advokatas daugiau kaip pusę sumos grąžindavo.

STT pareigūnai yra užfiksavę, kaip advokatas lankėsi teisėjo kabinete – pašnibždomis jie kalbėjosi apie bylas, kurias planavo nagrinėti teisėjas.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad teisėjas į laisvę buvo paleidęs jau ketvirtą kartą nuteistą vyrą, nors tam priešinosi prokurorai. Paaiškėjo, kad teisėjas laisvę dovanojo už turto prievartavimą nuteistam kaliniui, kuriam jau kartą buvo taikytas lygtinis paleidimas, tačiau jis išvadų nepadarė ir vėl pakliuvo už grotų.

Šiam nuteistajam taip ir nepavyko išeiti į laisvę – paleidimui pasipriešinę prokurorai Kauno apygardos teisme pasiekė, kad nusikaltėliui palanki nutartis būtų panaikinta.

V. Knezevičius ir D. Gudas priklausė tam pačiam medžiotojų klubui – jo veikloje taip pat dalyvauja ir buvęs Marijampolės teismo pirmininko pavaduotojas, dabar teisėju dirbantis Nerijus Brinevičius, itin aktyviai už prokurorų teises kovojantis Marijampolės vyriausiasis prokuroras Rimas Bradūnas.

Išsiaiškinta ir tai, kad Marijampolės teisme posėdžių sekretore dirba V. Knezevičiaus žmona Regina Knezevičienė – kai teismui vadovavo D. Gudas, ji buvo netgi teismo administracijos sekretore.

Advokatas V. Knezevičius buvo sulaikytas dar sausį, kai, įtariama, paėmė atlygį iš kelių nuteistųjų, jiems žadėjęs pakalbėti su teisėjais ir prokurorais dėl lygtinio paleidimo.

Nors advokatas kartą jau buvo teistas dėl kyšininkavimo, tačiau garbės nedarantis faktas neužkirto kelio jam dirbti advokatu, nors Lietuvos advokatūra ir skelbia, kad nepriekaištingos reputacijos asmenys negali užsiimti šia veikla.