„Tai pirmas toks įžūlus atvejis, kai vaikų darželyje išgrobstyta didelė pinigų suma“, – teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Miesto vadovas su ikiteisminį tyrimą atlikusiais Kauno vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų skyriaus pareigūnais kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą. Jame iš buvusių darželio-lopšelio „Šilinukas“ darbuotojų bus bandoma išieškoti pradangintų 316,3 tūkst. litų. Tiek po patikrinimo pasigedo Kauno savivaldybės Finansų skyriaus specialistai.

Įtariama, kad savivaldybės skiriamos lėšos ir vaikų tėvų mokami pinigai buvo grobstomi nuo 2006 iki 2010 m. „Po nustatytų gobstymo faktų prieš dvejus metus kreipėmės į teisėsaugą“, – pasakojo meras.

Sukūrė schemą

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, darželyje nebuvo deramai kontroliuojami finansų srautai. Įstaiga per trejus metus įsiskolino 185 tūkst. litų įmonėms, bet buhalterijos balanse šios skolos buvo nuslepiamos.

Iš darželio sąskaitos nuolat buvo pervedamos tūkstantinės lėšos į keturias skirtingas banko sąskaitas. Dalis pinigų pervesta ir iš specialiosios sąskaitos, į kurią suplaukdavo tėvų mokesčiai už vaikų maitinimą ir ugdymo priemones.

Bylos duomenimis, dalį pinigų buvusios darželio darbuotojos galėjo pasisavinti kaip neteisėtą atlyginimą. Be to, įtariama, kad viena iš buhalterių N. P. buvo įdarbinta fiktyviai ir neteisėtai yra gavusi apie 9,4 tūkst. litų. N. P. vienoje iš apklausų prisipažino, kad vyriausiąja buhaltere darželyje realiai dirbo tik tris mėnesius 2003 m.

Paliko darbovietę

Pagrindiniai įtarimai krinta finansų specialistėms 37 metų N. P. ir 60 metų I. K. Pasak Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo Antano Bagdono, iki 2009 m. darželiui „Šilinukas“ vadovavusi Gražina Skučienė yra mirusi. Laikinai direktorės pareigas 2009–2010 m. ėjo buvusi direktorės pavaduotoja ugdymo reikalams Erika Kladko. „Ji buvo atleista atėjus dirbti naujai vadovei. Kiek pamenu, ji buvo praradusi pasitikėjimą dėl savo ankstesnės veiklos“, – sakė A. Bagdonas.

Dabar darželiui „Šilinukas“ vadovaujanti Vytautė Senkovienė nenorėjo komentuoti bylos ir buvusių darbuotojų veiklos padarinių. „Praėjo treji metai, dabar darželis dirba sklandžiai, neturime jokių problemų“, – tepasakė ji.

Vaikų darželį „Šilinukas“ lanko 110 vaikų, čia dirba 32 darbuotojai.