ASU siūlo 9 bakalauro ir 10 magistro programų anglų kalba. Nuo vasario studijas pradės pirmoji užsieniečių grupė – 15 jaunuolių studijuos kaimo plėtros administravimą. Jie atvyksta iš Nigerijos, Kamerūno, Pakistano, Šri Lankos.

Kitąmet ASU ketina pasiūlyti 6 bakalauro ir 9 magistro programas rusų kalba.

„Mes rengiamės atsiverti užsienio studentams. Mūsų tikslinės rinkos – Kazachstanas, kuriame apie 30 tūkst. studentų išvažiuoja studijuoti į užsienį, apie pusė jų – rusų kalba. Taip pat mūsų tikslinė rinka Ukraina, ypač rytinė rusakalbė Ukrainos dalis, Kaliningrado sritis. Ir Latvijoje yra mokyklas baigiančių rusų kalba“, - DELFI aiškino ASU rektorius profesorius Antanas Maziliauskas.
Antanas Maziliauskas

Pasak A. Maziliausko, kitąmet tikimasi pritraukti ne mažiau 100 rusiškai kalbančių studentų.

Universitetas dalyvauja studijų parodose Kazachstane, Ukrainoje, užsiima rinkodara, dirba su ambasadomis. Rektorius tikisi, kad tarp užsieniečių patrauklios bus kaimo plėtros administravimo, žemės ūkio finansų ir apskaitos, agronomijos, miškininkystės, taikomosios ekologijos, hidrotechninės statybos inžinerijos, žemėtvarkos, bioenergetikos krypties programos.

„Toks poreikis užsienio valstybėse yra, šią galimybę mums reikia išnaudoti“, - apie studentų iš užsienio pritraukimą kalbėjo A. Maziliauskas. A. Maziliausko teigimu, taip pat studentų ketinama žvalgytis Indijos, Kinijos rinkose.

Užsieniečiai studentai Lietuvoje moka visą studijų kainą.

Užsieniečiai padės išgyventi?

Iki šiol Lietuva buvo tarp Europos Sąjungos šalių, į kurią užsieniečių studijuoti atvykdavo labai mažai. Prognozuojama, kad dėl demografinių tendencijų iki 2020 m. bendras studentų skaičius smuks daugiau nei 40 proc. Specialistų teigimu, universitetų išgyvenimą nulems sugebėjimas pritraukti studentus iš užsienio.

Prieš porą metų Lietuvos aukštosiose mokyklose studijavo 3 103 studentai iš užsienio. Daugiausia studentų atvyksta iš Baltarusijos, Ukrainos, Lenkijos, Rusijos, Izraelio ir Libano. Daugiausia studentų buvo pasirinkę studijas vadybos ir verslo administravimo, filologijos bei medicinos studijų krypčių programose.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius yra nuogąstavęs, kad pritraukti studentų iš užsienio gali sukliudyti ir išpuoliai prieš kitataučius.

DELFI jau rašė, kad Mykolo Romerio universitetas vilioja arabų šalių studentus.