Šiandien vyksta pirmasis 2015 metų valstybinis brandos egzaminas – prancūzų kalbos. Jį laikyti nusprendė 54 kandidatai. Egzaminas vyks penkiuose Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose, esančiuose Alytuje, Kaune, Palangoje, Pasvalyje ir Vilniuje.

Gegužės 9 dieną bus laikomas rusų, gegužės 16 – vokiečių, gegužės 23 dieną – anglų kalbos egzaminas.

Birželio 1 d. abiturientai laikys, priklauso nuo jų pasirinkimo, mokyklinį arba valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, kuris yra privalomas, norint gauti brandos atestatą.

Birželio 3 dieną bus tikrinamos dvyliktokų biologijos, birželio 5 d. – matematikos, birželio 8 d. – istorijos, birželio 10 d. – geografijos, birželio 12 d. – fizikos, birželio 15 d. – chemijos, birželio 17 d. – informacinių technologijų žinios.

Privalo išlaikyti bent du egzaminus

Norint gauti brandos atestatą reikia išlaikyti bent du brandos egzaminus: privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną dalyko brandos egzaminą (išskyrus tuos atvejus, kai nuo pasirinkto brandos egzamino mokyklos vadovo įsakymu bus atleistas). Be lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, mokinys gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 6 dalykų brandos egzaminus.

Pakartotinė egzaminų sesija vyks birželio 22 – liepos 7 dienomis.

Per pakartotinę sesiją bus galima laikyti dėl pateisinamos priežasties iš pagrindinės sesijos mokyklos vadovo sprendimu atidėtus valstybinius ir mokyklinius brandos egzaminus ir mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą, jei per pagrindinę sesiją nepasisekė išlaikyti mokyklinio ar valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino.

Kas šiemet pasikeitė?

Lietuvos moksleivių sąjunga informuoja, kad šiemet egzaminų vertinimas ir struktūra kiek keičiasi.

Pavyzdžiui, lietuvių ir literatūros valstybinio ir mokyklinio brandos egzamino vertinimo instrukcijose buvo patikslinti turinio ir formaliosios struktūros vertinimo aprašai. Atkreiptinas dėmesys į šeštą minėtos vertinimo instrukcijos punktą išnašoje. Juo teigiama, kad mokiniai, rašydami samprotavimo arba literatūrinį rašinį, privalo remtis vieno iš trijų prie temos nurodytų autoriaus kūriniu (-iais). Taigi tam, kad rašinys būtų vertinamas, būtina įvardyti autorių, kūrinį ir remtis jo medžiaga (siužetu, veikėjas, menine raiška ir pan.).

Taip pat šiemet buvo patikslintas uždavinių ir taškų kiekis matematikos brandos egzamino programoje. Nuo 2015 m. galiojančioje programoje apibrėžta, jog egzamino užduoties taškų suma bus 60 taškų (anksčiau taškų suma turėjo būti ne mažesnė nei 60 t., t. y., ji nebuvo tiksliai apibrėžta, nuolat kito). Taip pat sumažės uždavinių su pasirenkamaisiais atsakymais, vertinamų po vieną tašką, skaičius –anksčiau jų galėjo būti 12–20, dabar testinių uždavinių bus 10. Egzamino užduoties antrojoje dalyje uždavinių skaičius buvo nuo 10 iki 14. Dabar šioje dalyje bus nuo 4 iki 10 nestruktūruotų arba struktūruotų uždavinių ir kiekvienas uždavinys arba jo dalys bus vertinamos po 1 tašką (iš viso 12 taškų) (anksčiau trumpojo atsakymo uždaviniai (vertinamas tik atsakymas) buvo vertinami 2 taškais.). Egzamino užduoties trečiojoje dalyje bus 6–8 uždaviniai. Atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai bus vertinami ne mažiau kaip 2 taškais. Iš viso ši užduoties dalis vertinama 38 taškais.

Kada bus aiškūs rezultatai?

Necionalinio egzaminų centro vadovė Saulė Vingelienė DELFI yra sakiusi, kad šiemet visų pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus paskelbti iki liepos 10 dienos. Darbus šiemet vertins daugiau kaip 1000 vertintojų

Gautą įvertinimą bus galima apskųsti per 3 dienas nuo rezultatų paskelbimo dienos. Anot S. Vingelienės, apeliacijai pateiktus darbus vertina dalyko apeliacinė komisija, į kurią neskiriami apeliavusių kandidatų darbus vertinę asmenys.

„Apeliacinei komisijai pateikiami tik koduoti darbai. Apeliacijos, nelygu jų skaičius, išnagrinėjamos per 2–3 savaites po to, kai rezultatai paskelbti. Apeliantų įvertintų darbų rezultatai teikiami Valstybinių brandos egzaminų vertinimų apeliaciniam komitetui. Remdamasis šio komiteto sprendimu, NEC rengia apeliacijų rezultatų protokolus ir skelbia rezultatus kandidatams per kandidatų brandos egzaminų rezultatų demonstravimo sistemą“, – apeliacijų tvarką pristatė ji.

Laikančių egzaminus sumažėjo

DELFI primena, kad 2015 metais prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 37 279 kandidatai (2014 metais – 38 562 kandidatai).

2015 metais vienas kandidatas vidutiniškai pasirinko laikyti apie 3,42 egzamino (2014 metais – 3,38 egzamino).

Šiais metais privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą pasirinko 21 095 kandidatai – tai 1 proc. mažiau negu 2014 metais. Užsienio kalbos (anglų) valstybinį brandos egzaminą rinkosi 21 892 kandidatai (2014 metais – 17849 kandidatai), o tai 12,4 proc. pasirinkimų daugiau negu praėjusiaisiais metais. Kitus du populiariausius valstybinius brandos egzaminus – matematikos ir istorijos – rinkosi mažiau kandidatų negu pernai. Matematikos brandos egzaminą rinkosi 15 290 kandidatų (2014 metais – 16 538 kandidatai), istorijos – 13 006 kandidatai (2014 metais – 15 268 kandidatai). Šiais metais kandidatų matematikos ir istorijos brandos egzaminų pasirinkimai atitinkamai sumažėjo 1,9 proc. ir 4,7 proc.

Šiais metais brandos egzaminų sesijose dalyvaus daugiau buvusių mokinių – 720 (2014 metais jų buvo 621, 2013 metais – 663). O eksternų, pasirinkusiųjų laikyti egzaminus, šiek tiek sumažėjo: 2014  metais jų registravosi 1106, o šiemet – 1097.

Pasidalinkite patirtimi

Moksleiviai, klausiame Jūsų, kokius Jūs egzaminus pasirinkote, kur ruošiatės studijuoti? Ar bijote egzaminų, kaip reaguojate į jų užduočių ir vertinimo pasikeitimus? Kokią poziciją palaikote – piktinatės, kad kai kuriems moksleiviams tenka pabūti „bandomaisiais triušiais“, ar manote, kad sąžiningai mokantis jokie egzaminai nebaisūs? Laukiame Jūsų minčių el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“. Jomis pasidalinti galite ir žemiau:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)