Tauragės apskrities vyriausiajame policijos komisariato pareigūnai 2023 metų vasario mėnesį gavo kriminalinės žvalgybos informaciją, kad 2023 metų savivaldybės ir mero rinkimų metu Pagėgių savivaldybėje galbūt bus organizuojamas teisę balsuoti turinčių asmenų papirkinėjimas.

Pareigūnai tuo pat ėmė tikrinti informaciją, o jų akiratyje atsidūrė tuometis kandidatas į merus Kęstas Komskis. Įtarta, kad perkami Pagėgių savivaldybės gyventojų balsai.

Tyrimo pradžioje reikėjo nustatyti bendrai veikiančius asmenis, veikimo schemą, atsiskaitymo momentą, įrodyti, kad buvo atitinkamai balsuota. Įrodyti nusikaltimą nebuvo itin paprasta ir savivaldybės gyventojų „įpročio“, kad vyksiančių rinkimų metu su jais bus atsiskaitoma ir neteks balsuoti dykai, o bus siūlomas vienoks ar kitoks atlygis.

Asmenys, užsiiminėję balsų pirkimu, laikėsi konspiracijos. Jie buvo gerai žinomi rinkiminėje apylinkėje, turėjo tam tikrą autoritetą tarp vietinių gyventojų, todėl vos pastebėję svetimą transporto priemonę, gyventojai informuodavo minėtus asmenis apie galimą pareigūnų buvimą.

Vienas iš didžiausių iššūkių atliekant tyrimą – laikas. Atsižvelgiant į tai, kad rinkimai vyksta santykinai trumpą laiką, kiekviena valanda buvo itin svarbi. Atliekant intensyvius kriminalinės žvalgybos veiksmus per pirmąjį rinkimų turą buvo nustatytas unikalus veikimo būdas.

Pareigūnai analizavo pirmojo rinkimų turo rezultatus, identifikavo rinkiminės apylinkes, kuriose aktyviausiai buvo balsuojama už kandidatą į merus K. Komskį. Taip pat tyrimo metu tyrėjai nustatė ir pinigų sumas, kurios buvo siūlomos asmenims už atitinkamą balsavimą.

Nusikaltimą įrodyti bei pagrįsti dokumentais nebuvo paprasta nes asmenims buvo mokama avansu pasitikėjimo pagrindais. Asmenys už atitinkamą balsavimą pinigus gaudavo keletą dienų ar net keletą savaičių prieš prasidedant rinkimams, iš jų taip pat nebuvo reikalaujama jokio balsavimo įrodymo, tad jokių biuletenio nuotraukų, šaknelių ir kitų įrodymų.

Taikant įvairius kriminalinės žvalgybos informacijos rinkimo būdus, pareigūnams pavyko surinkti ir dokumentais įrodyti pakankamai duomenų, kurių pagrindu 2023 m. kovo 16 d. pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 172 straipsnio 1 dalį.

Pasitelkus dideles policijos pareigūnų pajėgas buvo atliktos kratos įtariamųjų gyvenamosiose ir pagalbinėse patalpose, naudojamose transporto priemonėse. Per kratas rasti ir paimti sąrašai su pavardėmis, sumokėtomis pinigų sumomis ir kitais įrodymais. Per dieną pareigūnai apklausė apie 30 asmenų, kurie buvo papirkti balsuoti už kandidatą į Pagėgių merus K. Komskį.

Tyrimo metu 5 asmenims pareikšti įtarimai. Vienu įtariamųjų tapos ir mero posto siekęs K. Komskis.

Surinkus didelį kiekį kaltę įrodančių duomenų, įtariamieji savo kaltę pripažino visiškai.

2023 metų liepos 25 dieną ikiteisminis tyrimas buvo baigtas ir perduotas Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės apylinkės prokuratūrai.

Tiesa, įtariamieji nebuvo nuteisti, nes tų pačių metų liepos 26 Tauragės rajono apylinkės teisme buvo priimta nutartis, kuria patvirtintas Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės apylinkės prokuratūros prokuroro nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą 5 įtariamųjų atžvilgiu, vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 40 straipsniu („Atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)