LVAT jau buvo atmetęs analogišką R.Pakso kreipimąsi kovo 6 dieną. Tuomet teismas konstatavo, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimas neišduoti jam rinkėjų parašų rinkimo lapų yra teisėtas, nes R.Paksas neatitinka Lietuvos teisės aktų reikalavimų būti kandidatu.

Tačiau politikas pateikė antrą prašymą LVAT, prašydamas atnaujinti bylą, kai yra Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių komitetas paskelbė, jog drausdama kandidatuoti iki gyvos galvos Lietuva pažeidė R.Pakso politines teises.

Be to, R.Pakso gynėjai pakartotiniame kreipimesi į teismą nurodė ir kitą aplinkybę. Esą politikas tik balandžio 9 dieną sužinojo faktą, kad kovo 6-ąją jo kreipimąsi nagrinėjo LVAT teisėja Skirgailė Žalimienė, kuri yra teisėjo Dainiaus Žalimo žmona. O D.Žalimas atstovavo Lietuvai R.Pakso byloje Europos Žmogaus Teisių Teisme, todėl jo žmona esą „siekė naudos savo vyrui“.

„Tvarkietis“ siekia, kad LVAT nurodytų Vyriausiajai rinkimų komisijai išduoti parašų rinkimų lapus ir nustatyti terminą, per kurį parašai turi būti surinkti, kad jis galėtų kandidatuoti prezidento rinkimuose.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę. Tų pačių metų gegužę parlamentas priėmė rinkimų įstatymų pataisą su nuostata, kad sulaužęs konstitucinę priesaiką asmuo daugiau niekada negali eiti pareigų, susijusių su šios priesaikos davimu.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.