Širdies ligos yra pagrindinė mirties priežastis pasaulyje. Šias ligas sukelia trys pagrindiniai veiksniai: aukštas kraujospūdis, didelis cholesterolio kiekis kraujyje ir rūkymas.

Be to, širdies ir kraujagyslių ligų riziką gali padidinti genetika, nejudrus gyvenimo būdas ir per didelis alkoholio vartojimas.

Kita vertus, mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių, visagrūdžių produktų, liesų baltymų ir sveikų riebalų, gali palaikyti širdies sveikatą, rašo „Eatingwell“.

Ypač riešutai yra vienas geriausių baltymų ir riebalų šaltinių širdies sveikatai. Juose gausu širdžiai naudingų riebalų, augalinių baltymų, skaidulų ir svarbių mikroelementų.

Vis dėlto ekspertai iš visų riešutų rūšių išskiria vieną – graikinius riešutus. Juose yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei bet kuriuose kituose. Be to, šie riešutai pasižymi daugybe kitų sveikatai naudingų savybių.

Graikiniai riešutai

Graikinių riešutų nauda širdies sveikatai

Daug omega-3 riebalų rūgščių

Omega-3 riebalų rūgštys – tai polinesočiųjų riebalų rūgščių rūšis, padedanti mažinti uždegimą organizme. Kadangi lėtinis uždegimas yra susijęs su širdies ir kraujagyslių ligomis, omega-3 gali padėti.

Tyrimas parodė, kad mėnesį kasdien valgant maždaug po dvi uncijas (1 uncija lygi 28 g, taigi – 56 g) graikinių riešutų padidėja omega-3 kiekis žmogaus organizme.

Geras širdžiai naudingų riebalų šaltinis

Kiekvienoje graikinių riešutų uncijoje (28 g) yra 18,5 g riebalų, iš kurių 90 proc. sudaro nesotieji riebalai.

Juose yra 13,4 g polinesočiųjų riebalų ir 2,5 g mononesočiųjų riebalų, kurie gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį ir užkirsti kelią širdies ligoms.

Didelis skaidulų ir mikroelementų kiekis

Graikiniai riešutai yra augalinis maistas, kuriame gausu ląstelienos, mikroelementų ir antioksidantų.

Kiekvienoje graikinių riešutų porcijoje (maždaug saujoje) yra du gramai skaidulinių medžiagų, t. y. 7 % paros normos.

Graikiniuose riešutuose taip pat yra antioksidantų, įskaitant fitosterolius ir polifenolius. Šie antioksidantai padeda mažinti oksidacinį stresą, uždegimą ir kraujospūdį.