Paspartinti ir pasunkinti žingsnį

Namų tvarkymąsi visada norisi baigti kuo greičiau. Kodėl to nepadarius? Tvarkantis reikia tik paspartinti žingsnį. Nustatyta, kad lėtai vaikščiojant per 15 min. galima sudeginti apie 60 kcal, o greitai – apie 80 kcal.

Dar geresnis būdas – nuo vieno tvarkomo objekto prie kito judėti šuoliukais. Tai ne tik smagu, bet ir išeikvojama dvigubai daugiau energijos. Norint sudeginti dar daugiau kalorijų prie kojų ir riešų galima pririšti specialius svarelius. Taip ne tik deginsite riebalus, bet ir sutvirtinsite raumenis.

Netingėti pritūpti

Į šį patarimą ypač turėtų įsiklausyti mažų vaikų arba augintinių turintys žmonės. Dažnai mažyliai arba naminiai gyvūnėliai pridaro visokių eibių, primėto žaislų arba maisto. Šiuo atveju kuo daugiau ant žemės mėtysis daiktų, tuo geriau! Pagrindinė taisyklė – surinkti juos ne pasilenkiant, o prie kiekvieno pritupiant. Tai sutvirtins kojų ir sėdmenų raumenis.

Vieno daikto taisyklė

Dėliojant į vietas išmėtytus daiktus pravartu nusistatyti taisyklę, kad vienu metu galima nešti tik vieną daiktą. Taip teks daugiau pasivaikščioti ir pamankštinti raumenis. Tai itin naudinga gyvenantiems kelių aukštų name. Beje, lipant laiptais nereikėtų „sukčiauti“ praleidžiant kas antrą laiptelį. Sąžiningai keliant kojas ant kiekvienos pakopos sudeginama kur kas daugiau kalorijų ir mankštinami kojų bei sėdmenų raumenys.

Du viename

Atliekant kokį nors namų ruošos darbą galima jį šiek tiek pasunkinti. Pavyzdžiui, plaunant lėkštes nereikėtų ramiai stovėti prie plautuvės. Verčiau kilnoti kojas, sukti liemenį arba įtraukinėti sėdmenų raumenis. Valant dulkes galima žingsniuoti dideliais žingsniais arba įtraukinėti pilvo raumenis. Tam nereikės skirti papildomo laiko, tačiau padės sustiprinti raumenis ir padailinti figūrą.

Klausytis muzikos

Kodėl nesuderinus darbo su pramoga? Tvarkantis pravartu įsijungti muzikos grotuvą. Juk judėti šokio judesiais daug smagiau negu įprastai! Be to, taip sudeginsite kur kas daugiau kalorijų. Kad būtų dar linksmiau, galima ir padainuoti.

Pamiršti plovimo šluotą

Reklamose žadama, kad plovimo šluota palengvins gyvenimą ir sutrumpins grindų plovimo laiką. Tačiau norintiesiems padailinti kūno linijas tokį įrankį derėtų pamiršti. Galbūt ropoti keturiomis ir skudurėliu plauti grindis nėra patogu, tačiau tai lavina visus raumenis. Pritūpimai, pasilenkimai, tempimo pratimai – viskas „įskaičiuota“ į šią treniruotę!

Skalbimas rankomis

Ar žinojote, kad skalbimas rankomis – itin gera mankšta? Ne, nesiūlome prisiminti senelių laikus ir rankomis skalbti milžiniškų paklodžių. Tačiau tikrai galima rasti tokių drabužių arba daiktų, kurių nerekomenduojama skalbti skalbimo mašinoje. Taigi kodėl nepamankštinus rankų, pečių ir krūtinės raumenų plaunant dailius apatinius arba senelės nertą staltiesę?

Kilimų valymas

Turintieji nedidelių kilimėlių turėtų juos ne tik išsiurbti, bet ir gerai iškratyti. Taip ne tik džiugins ideali švara, bet ir bus galima pasportuoti. Kilimėlių kratymas – tikras iššūkis rankoms. O kur dar bėginėjimas laiptais į lauką – juk nekratysite dulkių balkone, kaimynams ant galvų...

Senoviškas langų valymas

Ar žinote, kaip langų stiklus blizgino senoliai? Tikrai nenaudojo jokių specialių valymo priemonių arba valytuvų ilgais kotais. Todėl norintiesiems padailinti kūno linijas taip pat derėtų apie tai pamiršti. Valant langus šluoste teks ne kartą pasistiebti, aukštai iškelti rankas arba užlipti ant kėdės. Argi ne puikūs tempimo pratimai, lavinantys lankstumą?

Šiukšlių nešimas su augintiniu

Turite šunį? Nešant šiukšles pasiimkite jį kartu! Garantuojame, kad augintinis norės apibėgti bent kelis ratus aplink namą ir taip privers jus pajudėti. Galbūt nepatingėsite ir kelis kartus numesti jam lazdos? Štai ir mankšta, deginanti nepageidaujamus riebalus!

Kitoks kilimų siurbimas

Siurbiant kilimus derėtų stengtis kuo daugiau judėti: pritūpti, pasilenkti, pažingsniuoti arba įtempti raumenis. Taip bus galima nušauti du zuikius vienu šūviu – ne tik išvalyti kilimą, bet ir padailinti kūno linijas. Pravartu siurbti kuo platesniais mostais, nustumiant siurblio žarną su antgaliu į priekį tiek, kiek siekia ranka. Tuo pat metu reikėtų pritūpti arba padaryti gilų įtūpstą. Viską kartoti kas kartą siurblį stumiant į priekį. Taip judėdami gerokai sušilsite ir sudeginsite kur kas daugiau kalorijų.


VEIKLA SUDEGINAMŲ KALORIJŲ SKAIČIUS PER VALANDĄ

Augalų laistymas 102 kcal

Automobilio valymas 234 kcal

Baldų stumdymas, sunkių daiktų nešiojimas 340 kcal

Drabužių lankstymas 88 kcal

Dulkių šluostymas 173 kcal

Grindų plovimas 193 kcal

Indų plovimas 88 kcal

Langų valymas 180 kcal

Lyginimas 180 kcal

Ravėjimas 287 kcal

Siurbimas 193 kcal

Įdomu

51% moterų kasdien užsiima namų ruošos darbais. Tai daro tik apie 20% vyrų.

47% kartu gyvenančių, bet nesusituokusių porų, ginčijasi dėl namų tvarkymo. Dažniausiai ginčai kyla dėl to, kurio eilė tvarkytis. Kiek rečiau – kaip dažnai tai reikėtų daryti, o rečiausiai – kaip tai reikėtų daryti.

Namų valymui vis dažniau naudojamos ekologiškos priemonės. Jas naudoja apie 50% amerikiečių.

Pasak amerikiečių aplinkosaugininkų, daugumos namų oras 200–500% labiau užterštas negu oras lauke. Taip yra dėl toksiškų valymo priemonių.

Kasmet pasaulyje į žemę susigeria apie 184 tūkst. tonų nuodingų medžiagų, kurios yra namų valymo atliekos.