Bergeno universiteto (angl. University of Bergen) mokslininkai išsiaiškino, jog natūraliai riebaus maisto valgymas tuo pačiu apribojant angliavandenių vartojimą, nepadidina žalingo cholesterolio kiekio organizme.

Tyrimui vadovavęs mokslininkas, daktaras Simonas Dankelis, dienraščiui „The Independent“ tvirtina, jog tyrimo rezultatai parodė, kad žmogaus organizmas gali puikiai veikti naudodamas riebalus kaip pagrindinį energijos šaltinį.

Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) pataria žmonėms valgyti mažiau sočiųjų riebalų, nes daug sočiųjų riebalų turinti mityba gali padidinti cholosterolio lygį kraujyje. Vyrams patariama suvalgyti ne daugiau nei 30 gramų sočiųjų riebalų per dieną, o moterims – ne daugiau nei 20 gramų.

Anot mokslininko S. Dankelio, šis tyrimas, kuriame dalyvavo 40 nutukusių vyrų, buvo griežtai kontroliuojamas ir patikimesnis nei anksčiau atlikti mažai angliavandenių turinčios mitybos tyrimai.

Pusės tyrimo dalyvių mityba turėjo mažai riebalų ir daug angliavandenių, o kita grupė tyrime dalyvavusių žmonių vartojo mažai angliavandenių, tačiau padvigubino sočiųjų riebalų suvartojimą. Abi dalyvių grupės valgė daug daržovių, tačiau nesuvartojo daugiau nei 2100 kalorijų per dieną.

Abi tyrime dalyvavusios žmonių grupės vidutiniškai numetė 12 kilogramų ir sumažino riziką susirgti su nutukimu susijusiomis ligomis, tokiomis kaip diabetas ar aukštas kraujo spaudimas.