Konsultuoja sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė

Kodėl noriu mesti svorį?

Žinoma, kiekvienas mūsų turi svajonių, tik ne visada tam norisi įdėti pastangų, ypatingai ilgalaikių. Dažnai sakoma noriu numesti svorio, tačiau juk pats svorio metimas savaime nėra tikslas, tiesa? Pirmiausia turime žinoti kas pasikeis, jei sulieknėsime.

Praktinė užduotis skaitytojams – tikslų sąrašas

Taigi moteriai, atsiuntusiai laišką, bei šio straipsnio skaitytojams, norintiems atsikratyti papildomų kilogramų, praktinė užduotis.

Raskite ramią valandėlę, kai niekas neblaško ir netrikdo. Užsiplikykite kvapnios arbatos puodelį, pasiimkite rašymo priemonę ir lapelį. Surašykite 5-7 punktus, ką jums duos nukritęs svoris. Tai turi būti konkretūs dalykai trumpam laikotarpiui, ne ilgiau metų, o dar geriau - pusmečiui. Kuo tai bus intymiau, t.y. dalykai, kurių neprisipažintumėte net savo artimiausiems žmonėms, tuo šie motyvai jus geriau veiks.

Taip pat svarbu įvardinti realius galimus pokyčius, o ne įsivaizduoti „kas galėtų būti“. Dažnai garsiai įvardinamas tikslas ir tiesiogiai su juo nesusijusios svajonės, pavyzdžiui sutikti gyvenimo meilę, susigrąžinti sutuoktinio dėmesį, susirasti geresnį darbą, suplakami į vieną vietą. Tuomet pirmasis nublanksta ir net jį pasiekus visai nedžiugina, pavyzdžiui numečiau 15 kg, o santykiai su vyru nepagerėjo arba naujo, geresnio darbo nesusiradau. 

Gal jūsų poreikis visai kitas?

Mąstydami apie sąrašą galite pastebėti, kad iš tiesų svorio numetimas Jums nebūtinas tiesiog dėl sulieknėjimo kaip tokio. Tokiu atveju ir „prisiversti“ save keisti – bus sudėtinga, tiksliau, praktiškai neįmanoma. Jei ir bus pokyčiai, tai tik trumpalaikiai, nes bus pasinaudota artimiausia proga „viską mesti, nes nieko neišeina“.

Iš skaitytojos laiško nėra aišku, nei kiek ji sveria, nei kokia jos sveikata. Jei papildomi kilogramai tik keli, gal verta tiesiog atsipalaiduoti, pasikliauti vyro žodžiu ir mylėti save tokią, kokia esate?

Jei susikaupęs svoris gali trukdyti ar jau trukdo sveikatai – tuomet gera savijauta gali būti esminis siekis. Pamąstykite, ar norite jaustis žvali, linksma, judri, net ir vakarais žibančiomis akimis ir šypsena veide. Ar Jus tikrai tenkina drybsojimas ant sofos prieš televizorių ir nuolatinis išsekimas? Jau nekalbant apie tai, kas laukia ilgalaikėje perspektyvoje.

Ar tikrai norite susirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis, kurios jūsų gyvenimą gali padaryti nepakenčiamą? Ir tai ne gąsdinimai, o reali ateitis, kuri neigiamai įtakos ir jūsų finansinę situaciją, ir santykius šeimoje, ir pasitenkinimą gyvenimu iš esmės.

Ar tikrai aplinka kalta?

Dažnai mes kaltiname artimuosius bei susiklosčiusias aplinkybes ir sakome, kad dėl jų negalime keistis. Tai saviapgaulė. Taip galvoti patogu, juk pačiam tuomet nieko nereikia keisti ir daryti.

Žinau, kad skaitydami šias eilutes kai kurie žmonės pasipiktins ir sakys, kad „ji nežino“ mano situacijos ir gyvenimo, aš iš tiesų negaliu padaryti to ar ano. Ar iš tiesų giliai širdyje tuo esate tikri?

Manote, kad „aš rūpinuosi šeima, kažkas turi ir manimi pasirūpinti, sudaryti sąlygas”, bet juk blogai yra Jums, o ne aplinkai! Tiesa, artimieji žmonės irgi kenčia, nes nemylintis savęs žmogus yra irzlus ir dažnai nepatenkintas. Būtent todėl pradedantiems trijų mėnesių sveikos mitybos programą akcentuoju, kad greitai jų tikslas pasikeis iš noro numesti kuo daugiau svorio į norą gerai jaustis, nes tai yra esminis dalykas.

Būna linksma matyti, kai šiais mano žodžiais žmonės, turintys daug antsvorio, netiki ir kaip keičiasi jų nuomonė per porą mėnesių. Kaip ima žibėti jų akys, pasikeičia laikysena, veiduose ima šviesti šypsena, net į įvairias sudėtingesnes gyvenimiškas situacijas ima žiūrėti žymiai ramiau, nors iki tol tai atrodė neįmanoma. Ir tai nesusiję su numesto svorio kiekiu. Savijauta pasikeičia ėmus rūpintis savimi.

Antra užduotis – susidarykite veiksmų planą

Taigi nustokime ieškoti kaltų ir grįžkime prie savo norimų pokyčių sąrašo. Dar kartą jį peržiūrėkite ir pagalvokite, ką galite padaryti šiandien, o ne nuo kito pirmadienio. Taip pat nelaukdami, kol „pasikeis aplinkybės”. Pavyzdžiui, prieš pietus ir vakarienę suvalgykite šviežių daržovių porciją. Įsidėkite į darbą sveikų užkandžių, kad nereikėtų paskui savęs kaltinti apsivalgius saldumynų, nes „labai norėjote valgyti ir nebuvo ką”.

Valgykite ne prie televizoriaus ar skaitydami, o ramiai pasidėję lėkštę ant stalo, gerai pajusdami maisto skonį ir sukramtydami. Juk šie pokyčiai nereikalauja nei papildomų pinigų, nei laiko, ir net šie maži dalykai duos naudos.

Rasti išeičių visada galima, jei poziciją „kodėl nedarau” pakeiti į poziciją „kaip padaryti”. Pavyzdžiui, mažylio mama neranda laiko pajudėti, bet juk stumdama vežimėlį gali eiti ne lėtai, o sparčiu sportiniu žingsniu, keisdama intensyvumą. Taip darydama kasdien moteris suaktyvins savo kraujotaką, pagerins nuotaiką, nes sportuojant gaminasi laimės hormonas serotoninas, atsiras daugiau energijos ir… nesugaiš nei vienos papildomos minutės.

Svarbiausia, kad jūsų veiksmų planas būtų realiai įgyvendinamas ir prieinamas šiuo metu. Geriau mažiau punktų, bet visi įgyvendinami kasdien, su nedidelėmis išimtimis. Vykdydami pokyčius stebėkite, kaip sekasi – kaip keičiasi Jūsų kūnas ir savijauta.

Retkarčiais vis grįžkite prie savo siekių, t.y. kas pasikeis, sąrašo ir tokiu būdu „pasikraukite”, nes mitybos pokyčiai pradžioje, kol pripranti, nėra patogūs. Todėl būtina žinoti kodėl tai darai. Pokyčių pradžioje motyvuos susirašyti dalykai, bet jau mėnesio laikotarpyje pastebėsite akivaizdžius svorio ir, svarbiausia, savijautos pokyčius.

Mylėkite save ir rūpinkitės savimi, niekas kitas geriau už jus to nepadarys.

Nuoširdžiai
Vaida Kurpienė

*******************

Norite atsikratyti viršsvorio, bet nepavyksta? Klauskite patarimo „Sulieknėk sveikai“ vadovės mitybos specialistės Vaidos Kurpienės. Klausimus siųskite el. paštu gyvvenimas@delfi.lt. Atsakymų ieškokite DELFI Gyvenimo rubrikoje „Grožis ir sveikata“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)