„Supermaistas — tai natūralūs, ekologiškai užauginti augalų ekstraktai, įvairios sėklos, kiti produktai. Jie pasižymi vertingomis savybėmis, turi daug vitaminų, mineralų, kitų naudingų medžiagų, kurias organizmas gali maksimaliai įsisavinti. Tai — natūrali ir nepalyginamai efektyvesnė sintetinių maisto papildų alternatyva“,- pasakoja fitoterapijos specialistė, ekologiškų prekių parduotuvės Ekokolekcija.lt vadovė Loreta Dumbliauskė.

Kada reikėtų vartoti supermaistą

Tam tikrų vitaminų, naudingų medžiagų trūksta daugeliui mūsų. Net jei kasdien suvalgote reikiamą daržovių ir vaisių kiekį, negalite būti tikri, kad gaunate visas gerąsias medžiagas, nebent juos auginate patys ar perkate iš patikimų ekologinių ūkių. Kaip bebūtų, paprastai organizmas pats praneša, jog yra užterštas ar jam trūksta vitaminų.

Tai pasireiškia nuolatiniu nuovargiu, slenkančiais plaukais, skilinėjančiais, silpnais nagais, medžiagų apykaitos ir virškinimo problemomis, tiesiog bloga bendra savijauta. Papildomų naudingų medžiagų šaltinis labai svarbus ir vaikams (kurie neretai valgo per mažai daržovių, daug juda, auga), paaugliams (dėl brendimo laikotarpio), nėščioms moterims bei vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat visiems, kurie daug ir intensyviai dirba, per mažai ilsisi.

Pagrindinės supermaisto priemonės

Acerola vaisių ekstraktas yra gausiausias vitamino C šaltinis gamtoje (net iki 94 kartų daugiau nei apelsine). Tai natūralus vitaminas C, kuris geriau pasisavinamas dėl Acerola vyšniose esančių flavanoidų, glikozidų, vitamino A, B, kalio, magnio. Vyšniose esančios medžiagos padeda atgaivinti pavargusią ir išorinio poveikio nualintą odą, išlaikyti gerą kapiliarų būklę, kovoti su ląstelių senėjimu bei pasižymi drėkinamosiomis odos savybėmis.

Gali padėti didinant organizmo atsparumą užkrečiamoms ligoms, susirgus virusinėmis ar infekcinėmis ligomis, norint pagreitinti gijimą po operacijų ir sužeidimų, norint sumažinti alerginių susirgimų riziką, siekiant, kad organizmas geriau pasisavintų geležį; įveikiant peršalimą, kosulį ar skaudant gerklei.

Kviečių želmenys turi chlorofilo, enzimų, vitaminų A, B, B12, C, E, K, amino rūgščių, mineralų ir daugiau nei 90 žmogui reikalingų mikroelementų, folinės rūgšties. Kviečių želmenys gali padėti stiprinant imunitetą, siekiant atsikratyti riebalų pertekliaus, stimuliuojant virškinimą, skatinant protinę smegenų veiklą, gydant žaizdas (valomas kraujas nuo teršalų).

Tai pagrindinis enzimų atsinaujinimo šaltinis organizmui (enzimai dalyvauja visuose organizmo procesuose). Chlorofilas ypač veiksmingas esant mažakraujystei, detoksikuojant kepenis, lengvinant vidurių užkietėjimus, laikantis dietos, norint turėti sveiką ir gražią odą.

Spirulina — tai unikalus vertingų maisto medžiagų, natūralių baltymų, mikroelementų, vitaminų ir fermentų šaltinis, nerandamas jokiuose kituose maisto produktuose. Spirulinoje yra daugiau nei 60% lengvai virškinamų baltymų be riebalų ir cholesterolio; visos nepakeičiamos amino rūgštys, kurių organizmas pats negamina; vitaminų B12 (ypač daug), B2, B1,B6; dešimt ir daugiau kartų betakarotino nei morkose; daug lengvai pasisavinamos geležies, magnio, gama linoleno rūgšties (GLR), sulfolipidų, glikolipidų ir polisacharidų; chlorofilo.

Tai — puiki priemonė siekiantiems pilnavertės mitybos. Taip pat gali padėti esant uždegimams, infekcijoms, gerinant kepenų funkciją, mažinant cholesterolį ar aukštą kraujospūdį, detoksikuojant organizmą, metant svorį, užkietėjus viduriams, esant greitam energijos poreikiui. Stangrina odą, stiprina audinius.

Baobabo vaisių milteliai — vienas stipriausių antioksidantų (jų turi 6 kartus daugiau nei spanguolės, mėlynės ar gervuogės); gausus kalcio, magnio, geležies (daugiau nei raudonoje mėsoje, sardinėse, špinatuose ar lęšiuose) ir kalio (daugiau nei abrikosuose, špinatuose, avokaduose, bananuose) šaltinis.

Gali padėti stiprinant imunitetą, spartinant medžiagų apykaitą, stiprinant kaulus, gerinant širdies veiklą, mažinant cholesterolį, esant disbakteriozei, detoksikuojant organizmą, stabdant senėjimo procesus. Puikus maisto priedas vegetarams, veganams ir ypač sportininkams.

Chia sėklos arba ispaninis šalavijas — tai vitaminų B1, B2, B3, baltymų ir žmogaus organizmui būtinų mineralų: kalcio, kalio, cinko, geležies ir kt. kupinos sėklos. Taip pat jų sudėtyje yra organizmui labai svarbių Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių, fosfatų, cholesterolio kiekį kraujyje reguliuojančio lecitino, senėjimo procesus lėtinančio bei kelią cukriniam diabetui, širdies ligoms ir vėžiui užkertančio vitamino E.

Sėklos vos per 10 minučių sugeria 9-12 kartų daugiau vandens, nei sveria pačios, tad prisotina organizmą vandeniu. Chia sėklos suteikia energijos, ištvermės, gerina atmintį, stabilizuoja cukraus kiekį, pagerina širdies ir kraujagyslių būklę, veikia kaip žarnyno šluota.

Balkšvojo gysločio sėklos — tai skaidulinės medžiagos, kurios, vartojant su vandeniu, žarnyne absorbuoja toksinus, cholesterolį ir pašalina iš žarnyno. Palengvina vidurių užkietėjimą bei padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Taip pat suteikia sotumo jausmą, tai yra ypač aktualu stengiantis pakeisti gyvenimo būdą. Veiksmingos sudirgus skrandžio gleivinei, mažinant jos jautrumą; esant šlapimo takų infekcijai. Padeda siekiant sumažinti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Kitas natūralus supermaistas — moliūgų sėklos, linų sėmenys, goji uogos, mėlynės, avietės, rusvųjų jūros dumblių milteliai ir kt. Visi natūralūs, vitaminų, vertingų medžiagų kupini produktai.

Kaip pasirinkti?

„Kokią priemonę pasirinkti reiktų nuspręsti atsižvelgiant į nusiskundimus, savijautą. Supermaistas neturi šalutinio poveikio, tačiau siekiant geriausio rezultato, visada siūlau pasikonsultuoti, o jeigu turite labai rimtų sveikatos problemų (sergate autoimuninėmis ligomis), pasitarkite ir su gydytoju.“,- pasakoja L. Dumbliauskė.

Svarbiausia — žinoti, kokių medžiagų Jums trūksta arba kokio poveikio siekiate. Norintiems sustiprinti imunitetą padės vitaminas c (acerola) bei cinkas (moliūgų sėklos). Bene dažniausia nuovargio priežastis yra geležies trūkumas, kuria praturtinta spirulina bei kviečių želmenys. Šiose priemonėse esančio chlorofilo molekulė yra labai panaši į hemoglobino, tai labai vertinga siekiantiems pagerinti kraują. Dėl B grupės vitaminų ir betakarotino, šios priemonės padeda ir siekiantiems pagerinti odos, nagų bei plaukų būklę. Virškinimo gerinimui naudojamos balkšvojo gysločio sėklos.

Kaip vartoti?

„Kad ir kokios naudingos būtų priemonės, nereikėtų jų visų naudoti iš karto. Pašalinio poveikio nėra, tačiau maksimaliam įsisavinimui rekomenduoju iki 3 supermaisto priemonių vienu metu. Pavyzdžiui, išsirinkite vieną iš kiekvienos grupės: spirulina ar kviečių želmenys, acerola ar baobabo milteliai ir kt.

Pradėkite naudoti vos pusę šaukštelio per dieną, po truputį didinant dozę iki 3 šaukštelių. Tačiau atminkite: 3 šaukšteliai yra rekomenduojama supermaisto norma nepriklausomai nuo to, ar naudojate vieną, ar tris priemones. Pastaruoju atveju derėtų sunaudoti po vieną šaukštelį kiekvienos“,- pasakoja L. Dumbliauskė.

Kiek laiko reikėtų vartoti šiuos natūralius papildus? „Rekomenduoju pasirinktas priemones naudoti 3 mėnesius, tiek laiko reikia organizmui pripildyti naudingų medžiagų atsargas. Po to padarykite bent 1—2 mėnesių pertrauką. Tuomet, gerai jaučiantis, tiesiog kartkartėmis praturtinkite savo mitybą supermaistu.“,- sako specialistė.

Žinoma, siekiant geros savijautos, vertėtų nepamiršti ir sveikos mitybos, judėjimo bei kokybiško poilsio svarbos.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)