Dietologai praturtinti moliūgais mitybą rekomenduoja visiems žmonėms, turintiems antsvorio. Moliūgų dieta padės efektyviai sulieknėti ir nepadarys jokios žalos sveikatai.

Moliūgų dieta padės ne tik atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir sustiprins sveikatą bei padės atjaunėti. Šios dietos racionas gali būti pakankamai įvairus ir sotus – iš moliūgų galima pagaminti daugybę skanių bei naudingų patiekalų.

100 g moliūgų minkštimo turi vos 23 kcal. Tai reiškia, kad moliūgai turi net mažiau kalorijų už kopūstus, kurie paprastai laikomi dietiškų daržovių lyderiais. Kiekvieną dietos dieną leidžiama suvartoti 1000 – 1200 kcal, tuomet svoris stabiliai kris. Tačiau svarbiausia, kad laikantis šios dietos rekomendacijų, antsvoris nesugrįš.

Moliūgų dieta padeda per savaitę atsikratyti 3 – 4 kg svorio. Dietologai tokį lieknėjimo tempą laiko optimaliausiu.

Moliūgai padės pamažu iš organizmo pašalinti skysčių perteklių. Tai turės teigiamos įtakos kepenų bei inkstų veiklai, pagerins veido spalvą.

Moliūgų dietą galima pavadinti rudenine, nes šios daržovės sunoksta būtent rudenį. Jų privalumas ir tas, kad jas galima ilgai saugoti. Taigi šios dietos galima laikytis beveik devynis mėnesius per metus.

Moliūgų dieta leidžia greitai sulaukti rezultato. Šios dietos šalininkai tvirtina, kad per 12 dienų galima atsikratyti 8 kg antsvorio. Dieta dalijama į keturių dienų fazes. Tai reiškia, jog kas keturios dienos jos racionas pradeda kartotis.

Specialistų teigimu, moliūgai yra idealus produktas, norint sulieknėti. Moliūgai turi daugybę naudingų savybių: padeda pašalinti iš organizmo toksinus, efektyviai valo organizmą, stiprina imunitetą, apsaugo nuo pirmalaikio senėjimo požymių.
Šiek tiek apie pačius moliūgus

Moliūgas yra arbūzinis augalas. Jo artimiausi giminaičiai – cukinijos, agurkai, patisonai, taip pat melionai. Moliūgų tėvyne laikoma Amerika – čia jie pradėti auginti prieš 5 tūkst. metų. Tačiau Europoje ir Azijoje dar gerokai prieš mūsų erą buvo žinomi butelio formos moliūgai, vadinami paprastaisiais ilgamoliūgiais.

Mūsų platumose moliūgai pasirodė XVI amžiuje. Žmonėms patiko jų skonis, ilgas saugojimo laikas, derlingumas ir naudingos savybės. Be to, moliūgai yra nereiklūs augalai.

Moliūgų dietos valgiaraštis

Pirma diena

Pusryčiams: moliūgų košė ir salotos su moliūgais, arbata ar kava be cukraus. Košę galima ruošti su ryžiais, sorų kruopomis ar avižiniais dribsniais. Tiems, kam sunku taip staigiai pereiti prie mitybos apribojimų, į košę gali įsipilti šiek tiek lieso pieno.

Pietums: moliūgų sriuba.

Vakarienei: troškinti moliūgai.

Antra diena

Pusryčiams: moliūgų košė ir moliūgų salotos. Salotas ruoškite iš tarkuotų moliūgų ir obuolio. Užpilkite jas liesu jogurtu ar citrinų sultimis.

Pietums: dietinė sriuba, moliūgų muštiniai.

Vakarienei: švieži arba orkaitėje kepti obuoliai.

Trečia diena

Pusryčiams: moliūgų košė ir moliūgų salotos.

Pietums: sriuba su frikadelėmis ir moliūgais.

Vakarienei: moliūgų ir ananasų salotos. Į šias salotas galite pridėti smulkių džiūvėsėlių.

Ketvirta diena

Pusryčiams: moliūgų košė ir moliūgų salotos.

Pietums: barščių arba daržovių sriuba, orkaitėje kepta paprika.

Vakarienei: daržovių troškinys su moliūgo gabaliukais. Į troškinį galite įpilti augalinio aliejaus. Galite pasilepinti ir moliūgo skiltelėmis, keptomis orkaitėje su medumi. Tai bus labai skanus ir naudingas desertas.

Moliūgų dietos taisyklės

Pirmiausia reikia gerai išsirinkti moliūgą, iš kurio ruošite maistą. Jo minkštimas turi būti ne oranžinės, bet šviesiai gelsvos spalvos. 

Jeigu tarp pagrindinių valgių labai norisi užkrimsti, tuomet suvalgykite šviežio moliūgo, rūgščių obuolių ar kitų nesaldžių vaisių.

Pusryčiauti, pietauti ir vakarieniauti rekomenduojama tuo pačiu metu. Visus patiekalus geriausia ruoši iš anksto, kol dar nepraalkote. Tai padės lengviau ištverti dietą.

Laikydamiesi moliūgų dietos, stenkitės vartoti mažiau druskos ir cukraus. Vandenį gerkite negazuotą, o į arbatą ar kavą nedėkite cukraus.

Jei norite pasiekti geriausią rezultatą, pasistenkite nuo 18 val. nebevalgyti. Pusryčiams kasdien reikia valgyti moliūgų salotas, paruoštas su vaisiais ar daržovėmis.

Baigę laikytis dietos, iš karto nepulkite prie kaloringo maisto ir stenkitės neišbraukti moliūgų iš savo mitybos.

Kada moliūgų reikėtų vengti?

Moliūgai labai naudingi sveikatai, tačiau reikėtų žinoti, jog kartais ir jie gali pakenkti. Valgyti daug moliūgų nerekomenduojama žmonėms, sergantiems kasos ir virškinamojo trakto ligomis. Taip yra dėl to, kad moliūgai turi daug skaidulų, todėl tokiems ligoniams jie tampa sunkiai virškinamu maistu.

Be to, moliūgai turi daug vitamino A. Jis gali kauptis organizme ir pakenkti sveikatai. Prieš pradedant laikytis moliūgų dietos, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Naudingosios moliūgų savybės

Moliūgai turi daugybę sveikatai naudingų savybių. Tai nieko keista – moliūgai patenka tarp daržovių, turinčių daugiausia vitaminų ir naudingų medžiagų.

Moliūguose, pavyzdžiui, vitamino A yra penkis kartus daugiau negu morkose. Dėl šios priežasties oftalmologai kai kurių regėjimo sutrikimų turintiems pacientams rekomenduoja valgyti daugiau moliūgų ir gerti jų sultis. Šis vitaminas apsaugo ir nuo senėjimo požymių.

Moliūgai taip pat turi vitaminų E, C, PP, B grupės vitaminų. Moliūgą galima laikyti daržovių čempionu pagal geležies kiekį. Jame taip pat yra nemažai kalio, kalcio, magnio, cinko, fluoro, vario.

B grupės vitaminai reikalingi žmogaus nervų sistemai, padeda įveikti depresinę nuotaiką. Vitaminas C, kaip žinome, stiprina imunitetą ir mažina cholesterolio kiekį.

Vitaminas E taip pat padeda apsisaugoti nuo pirmalaikio senėjimo požymių.

Fluoro reikia mūsų dantims, kalcio – kaulams. Moliūgai turi puikių skysčius varančių savybių, todėl itin naudingi sergant tulžies pūslės uždegimu. Dėl didelio kalio kiekio moliūgus vertėtų valgyti žmonėms, kenčiantiems nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Kadangi moliūgai turi daug skaidulų, jie itin padeda užkietėjus viduriams. Dėl didelio geležies kiekio moliūgus reikėtų vartoti sergant anemija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)