Anot jos, vasarą padidėja trokštančių sumažinti kūno masę, o dažnas, atėjęs pas dietologą, laukia stebuklingo patarimo, to vieno recepto, kuris ims ir sutvarkys jų mitybą visiems laikams. Iš tiesų toks patarimas yra – reikia tiesiog truputį planavimo. Tad kaip valgyti, kad būtume sveiki ir laimingi?

Auksinė taisyklė – mitybos režimas. Daug kas turi klaidingą supratimą, kas yra normalus valgymas. Normalus valgymas yra valgyti 3 kartus per dieną, idealu – keturis-penkis. Kai susidaro ilgasis tarpas tarp pietų ir vakarienės, reikėtų užkąsti. Jei nėra galimybės valgyti kasdien tuo pačiu metu, turėkite su savimi užkandžių – svarbu nebūti alkanam daugiau nei 5-6 valandas.

Šalin nuostatas. Manau, kad nereikėtų skirstyti maisto į „gerą“ ir „blogą“, pavyzdžiui, „duona yra blogai, o trapučiai gerai“.

Organizmui reikia visko, svarbu išlaikyti balansą. Retkarčiais galima pasimėgauti ir gabalėliu torto, ir saldžiu gėrimu, viskas priklauso nuo suvartojamo kalorijų kiekio. O jei mėgstate sočiau pavalgyti, tuomet daugiau ir judėkite – kuo daugiau judi, tuo daugiau kalorijų gali suvartoti.

Greitis prieš kokybę – 1 : 0. Intensyvus gyvenimo tempas lemia tai, kad žmonės nebeplanuoja savo mitybos, valgo tai, kas papuola. Dabar greitai pavalgyti yra svarbiau už tai, ką suvalgyti. Bet jei nori būti sveikas, laiko reikia rasti viskam – ir maistui, ir darbui, ir poilsiui. Ypač svarbus tampa mitybos planavimas.

Čipsai – ne kruopos. Apie 40 proc. lietuvių grūdinius produktus valgo rečiau negu kartą per dieną arba visai nevalgo. O juk pagrindiniai angliavandeniai turėtų sudaryti didžiausią raciono dalį, tad grūdinius produktus turėtume valgyti keletą kartų per dieną. Kalba eina ne apie bulvių traškučius ir šokoladus, o apie vertingus angliavandenius – kruopas, duoną. Iš jų tikrai galima padaryti labai skanių ir sveikų patiekalų!

Kai norisi kažko skanaus. Daugeliui žmonių nuolat norisi saldumynų. Norėti pavalgyti saldžiai nėra blogai, svarbu, kontroliuoti patį saldumynų kiekį bei suvartojamų kalorijų kiekį. Pavyzdžiui, įprastą cukrų arbatai ar kavai galite pakeisti į natūralų augalą steviją.

Pusė gramo šio produkto suteikia tiek pat saldumo kaip 100 gramų įprasto cukraus! Cukraus kiekis mažinamas ar pakeičiamas stevija ir jau pagamintuose produktuose. Pavyzdžiui, tarptautinė kompanija „Coca-Cola“ savo gaminamuose „Nestea“ ir kituose gėrimuose pirmoji pradėjo naudoti steviolės gliukozidą, ir trečdaliu sumažino kalorijų kiekį. Steviją, dar vadinamą „medaus žole“ galima užsiauginti ir patiems. Nors saldumynų poreikis nesumažės, bet kalorijų suvartosite gerokai mažiau.

Pagerinkite statistiką. Nors vaisių, daržovių turėtume suvalgyti penkias porcijas per dieną, bet tyrimai rodo, kad kelis kartus per dieną vaisius ir daržoves valgo tik 10 proc. žmonių. Uogos su pusryčių koše, pomidorai ir salotos prie pagrindinio patiekalo, šviežių morkų užkandis, braškės, arbūzai – pasirinkimą turime išties didelį. O nauda sveikatai ir grožiui tiesiog neišmatuojama.

Nekaltinkime vien maisto. Žmonės linkę dėl padidėjusio svorio kaltinti cukrų, miltus, saldumynus, o pamiršta įvertinti kitus dalykus – mitybos režimo nebuvimą, per mažą fizinį aktyvumą.

Ne kilogramai daro mus laimingus. Žmogus turi būti laimingas, patikti sau, tada jis bus sveikas. Žinoma, sunku viską gyvenime susireguliuoti – miegą, darbą, poilsį, mitybą, bet pasistengti verta.

Svarbiausia yra nesivaikyti grožio standartų. Pavyzdžiui, kūno masės indeksas, pagal kurį lengviausia įvertinti sudėjimą, nustato gana plačias svorio ribas. Man atrodo, kad kartais yra geriau turėti šiek tiek daugiau riebalinio audinio (svarbu, kad nebūtų perteklinis), bet jei save prisižiūri, laikaisi pagrindinių principų – reguliariai valgai, racione yra daržovių, geri vandens, tai būsi laimingesnis negu tas, kuris idealiai atitiks grožio standartus, bet stresuos ir nereguliariai maitinsis.

Žinoma, anot tyrimų, 70 proc. moterų niekada nėra iki galo patenkintos savo išvaizda, bet nepamirškime, kad žmogus, kuris skiria laiko sau, myli save ir rūpinasi sveikata, bus laimingas, nesvarbu, atitinka jis idealą ar ne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)