Daugelis neįsivaizduoja savo dienos raciono be mėsos ar žuvies, o sutikę asmenį, kuris propaguoja vegetarizmą arba veganizmą, stebisi, kaip galima gyventi maitinantis tik „kruopomis ir žolėmis“. Reali situacija kiek kitokia – veganų valgiaraštis ilgas ir įdomus.

Vegetariškos picos, šokoladiniai pyragai, lazanija, makaronai, įvairios sriubos, bulvių košė, blynai, salotos, sušiai, daržovės, vaisiai, grūdai, riešutai, sėklos, grybai - visa tai galime rasti vegano meniu. Reziumuojant, veganai gali valgyti viską, kas tik yra augalinės kilmės.

Klaipėdoje studijuojanti Justė Naujokaitytė yra veganė, tačiau valgo tik termiškai neapdorotą maistą, todėl gali būti vadinama žaliavalge.

„Žaliavalgis vartoja termiškai neapdorotą maistą. Tai yra jokių troškinių, kepinių, arbatų, šokoladų ir t.t. Galima valgyti žalias šviežias daržoves, vaisius ir jų kokteilius, 40 laipsnių temperatūroje džiovintus riešutus ir sėklas“, - GRYNAS.lt pasakoja mergina.

Justė teigia, kad Lietuvoje nėra sunku būti žaliavalgiu, tiesiog savo maisto racioną vertėtų derinti pagal metų laikus.
J. Naujokaitytė
Žiemą ir pavasarį daugiausiai valgau daiginto maisto, taip pat daržoves.

„Vasarą mano pagrindinis maistas buvo vaisiai: kriaušės, obuoliai, slyvos. Taip pat ir jų kokteiliai. Rudenį į savo mitybą daugiau įtrauksiu daržovių, sulčių iš morkų, burokėlių, obuolių, salierų, sėklų ir riešutų. Mėgstu auginti saulėgrąžų stiebelius. Žiemą ir pavasarį daugiausiai valgau daiginto maisto, taip pat daržovių“, - pasakojo J. Naujokaitytė.

Veganai negali valgyti mėsos, žuvies ar kitų produktų, kurie yra gyvulinės kilmės, pvz., riebalai, želatina. Taip pat jokių pieno produktų – jogurtų, sūrio, ožkos pieno. Draudžiama valgyti kiaušinius ir bet kokį maistą, kur jų yra. Ne išimtis ir medus, baltasis cukrus, kai kurie vynai.

J. Naujokaitytė teigia, kad tapo žaliavalge todėl, kad pabodo būti vegetare ir nuolatos valgyti apdirbtą maistą, saldėsius. Pieno produktų mergina atsisakė jau senai, kadangi jai nuo jų sutrikdavo virškinimas.

Lietuvoje specializuotose internetinėse veganų parduotuvės galima rasti specialiai jiems gaminamų jogurtų, ledų, majonezo, sūrio padažo.