Du trečdaliai žmonių po dietos laikymosi priauga dar daugiau svorio. Intuityvus valgymas padeda to išvengti, be to, jo filosofija skamba labai „skaniai“ - valgau, kai išalkstu ir tą, ko norisi. 

Populiarėjanti intuityvaus valgymo sąvoka atsirado ne taip jau seniai - prieš dvidešimt metų Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tuo metu buvo ieškoma būdų, kaip padėti žmonėms išvengti dietų, tačiau padėti ir atsikratyti nereikalingų kilogramų. Per tą laiką buvo atlikta nemažai mokslinių tyrimų, kurie įrodė intuityvaus valgymo naudą. Pastebėta, kad taip maitinęsi žmonės turėjo mažesnį KMI (kūno masės indeksą red. past.), cholesterolio kiekį, jų savijauta buvo daug geresnė.

Valgau, kai noriu

Šis procesas yra laikomas pačiu tinkamiausiu maitinimosi būdu, kuris skatina pažinti savo organizmą, įsiklausyti į jo poreikius, o ne alinti jį dietomis, kurių suteikiami rezultatai dažniausiai būna tik laikini. Intuityvaus valgymo principas – valgau, kai išalkstu, nustoju valgyti, kai jaučiuosi sotus.
„Kiekvieno mūsų kūnai turi įgimtą pusiausvyros tašką, t.y. svorį, nulemtą genetiškai ir kuris yra kūnui geriausias. Kūnas tą svorį stengiasi ir palaikyti. Dietos – tai savo kūno poreikių nepaisymas. Jos išbalansuoja kūno svorį, jis didėja, o intuityvus valgymas padeda atsistatyti natūraliam svoriui“, - žiniomis dalinasi gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė.

Pasak dietologės, svorį numesti laikantis dietų galima tik labai trumpam. Mūsų organizmas atsakančiai reaguoja į alinimo procesą ir tuomet sulėtėja medžiagų apykaita, padvigubėja fermentų, maisto medžiagas verčiančių riebalais, dėl apetitą reguliuojančių hormonų sutrikimo sustiprėja alkis, susilpnėja sotumas ir svoris atsistato. 

Ne lieknėjimo būdas

Intuityvaus valgymo jokiu būdu negalima vadinti dieta ar būdu, padedančiu skubiai atsikratyti nereikalingų kilogramų. Ši programa padeda sveikai išspręsti su maistu ir svoriu susijusias problemas, atsižvelgiant į kūno poreikius, palaikyti įgimtą, jums įprastą svorį. Taip pat pradėjus intuivyviai maitintis, žmonės pradeda kontroliuoti savo emocijas, nėra staigių nuotaikos svyravimų, kuriuos dažniausiai sukelia tai padidėjęs, tai sumažėjęs kūno svoris.