Šis darbas atliktas įgyvendinant projektą „Baltojo gandro (ciconia ciconia) apsauga Lietuvoje“, kurio metu bendradarbiavo elektros bendrovė„Lesto“, Lietuvos ornitologų draugija, Gamtos tyrimų centro Ekologijos institutas bei partneriai.

„Dėl žmonių veiklos statomos elektros linijų atramos patraukia paukščių dėmesį, jie lizdus krauna nenatūraliose pavojingose vietovėse – grėsmė kyla ne tik paukščiams, bet ir patikimo elektros energijos tiekimo užtikrinimui. Todėl parengto projekto metu iškėlėme didžiąją dalį ant elektros linijų sukrautų gandralizdžių ant specialių platformų – taip labiau apsaugomi paukščiai, pasirinkę ne natūralias lizdavietes, ir užtikrinamas patikimesnis elektros energijos tiekimas gyventojams. Žinoma, elektrikai nėra ornitologai, tačiau siekiame, kad mūsų veikla darytų kuo mažesnę įtaką aplinkai, aktyviai ir drauge su ornitologais prisidedame prie aktualių aplinkosaugos iniciatyvų“, – teigė „Lesto“ Elektros tinklo tarnybos direktorius Virgilijus Žukauskas.

Iš viso su ES pagalba vykusio projekto metu buvo iškelta 3260 specialių platformų. Daugiausia – 810 –  platformų iškelta Utenos regione, 736 – Alytaus regione, 552 – Klaipėdos regione, 352 – Šiaulių regione.
Citata
Dėl žmonių veiklos statomos elektros linijų atramos patraukia paukščių dėmesį, jie lizdus krauna nenatūraliose pavojingose vietovėse – grėsmė kyla ne tik paukščiams, bet ir patikimo elektros energijos tiekimo užtikrinimui.

Ant elektros stulpų kraunami gandralizdžiai nėra saugūs nei paukščiams, nei žmonėms. Prilietę elektros laidus gandrai neretai mirtinai traumuojami elektros srovės, patiriama nuostolių dėl elektros nutekėjimo bei laidų nutrūkimų. Todėl šio projekto tikslas – užtikrinti baltųjų gandrų apsaugą įrengiant specialias, paukščiams ir oro linijoms saugias platformas, užtikrinti gyventojų saugumą ir patikimą elektros energijos tiekimą.

2009 m. startavęs projektas „Baltojo gandro apsauga Lietuvoje“ yra iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos (ES) finansinės priemonės aplinkosaugai „LIFE+“ – gandralizdžių perkėlimui reikalingos lėšos sudarė iš viso 5,043 mln. Lt, ES padengė 50 proc. išlaidų. Iki šio projekto pradžios skirstomųjų tinklų įmonės gandralizdžių iškėlimą vykdė tik savo lėšomis. Projekto metu iš viso iškelta 3260 saugių platformų, pakeitusių pavojingai ant elektros oro linijų sukrautus  gandrų lizdus. Apie 93 proc. LESTO įrengtų platformų yra užimamos – gandrai ant jų krauna lizdus ir peri jauniklius.

Ornitologų skaičiavimais, šalyje yra daugiau nei 20 tūkst. baltųjų gandrų.