Politologas Antanas Kulakauskas sako, jog kiek didesnis teigiamų vertinimų kiekis gali būti susijęs su optimistiškesniais lūkesčiais esą giliausią krizės tašką jau pergyvenome. Be to, jo nuomone, įtakos galėjo turėti ir Vyriausybės pastangos taisyti savo ankstesnes klaidas.

Veikla vertinama nepatenkinamai, bet nepatenkintųjų mažėja

Nors A. Kubiliaus Vyriausybės veikla vertinama nepatenkinamai, tačiau po pusės metų tvyrojusio ir vis didėjusio nusivylimo vasario mėnesį užfiksuotas nepatenkintųjų skaičiaus mažėjimas. Jeigu sausio mėnesį teigiamai ir greičiau teigiamai ministrų kabineto darbą vertino 9 proc. apklaustų gyventojų, tai vasario mėnesį tokių buvo 13,7 proc.

Nepaisant teigiamų vertinimų, didžioji dauguma žmonių A. Kubiliaus Vyriausybės veiklą vertina vis dar neigiamai arba greičiau neigiamai – atitinkamai 45,1 proc. ir 35,2 proc. Dar 6 proc. apklaustų respondentų nežinojo, kaip vertinti kabineto darbą, arba iš viso neatsakė į klausimą.

Praėjusį mėnesį neigiamai Vyriausybės darbą įvertino 49,6 proc., o greičiau neigiamai – 37,5 proc. Lietuvos gyventojų bei 3,9 proc. atsakymo į klausimą neturėjo.

Kaip Jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.)Vasaris 2010Sausis 2010
Teigiamai0,50,4
Greičiau teigiamai13,28,6
Greičiau neigiamai 35,237,5
Neigiamai45,149,6
Nežino/ neatsakė63,9
Iš viso:100100

A.Kulakauskas: žmonės nori tikėti krizės pabaiga

Antanas Kulakauskas
Politologas A. Kulakauskas, komentuodamas apklausos rezultatus, iškėlė dvi versijas, kodėl pasitikėjimas Vyriausybė nežymiai padidėjo. Pasak jo, viena vertus, kai kurie sprendimai, kurie anksčiau buvo įvardinti kaip klaidos, buvo taisomi arba bent jau imta kalbėti apie jų pataisas.

Antra vertus, mokslininko nuomone, dalis žmonių nori tikėti, kad Lietuva pasiekė krizės dugną, tad ima manyti, jog nuo šiol viskas po truputį gerės.

„Vyrauja įsitikinimas, kad ekonomika jau pasiekė dugną ir klostosi sąlygos jos kilimui. Nors, žinoma, nedaug žmonių tai jaučia, bet dalis nori tuo tikėti ir atsitinkamai reaguoja - požiūris į Vyriausybę keičiasi jos reitingų augimo ar pasitikėjimo linkme“, - DELFI sakė A. Kulakauskas.

Tačiau, politologo teigimu, reiškia neužmiršti, kad krizė gali atsinaujinti, mat pasaulyje esą neįvyko fundamentalių pokyčių panašių krizių prevencijai. „Ir kitur pasaulyje nedaug daroma, kad kas nors būtų kitaip“, - svarstė A. Kulakauskas.

DELFI primena, kad įvertinusi Statistikos departamento duomenis Finansų ministerija pagerino šalies ūkio prognozes. Anot ministerijos, šiemet šalies ūkis augs 1,6 proc., nors 2009 m. rudenį buvo prognozuotas 4,3 proc. nuosmukis. 2011-iesiems metams numatoma, kad dėl atsigavusių investicijų bendrasis vidaus produktas (BVP) augs 3,2 proc., tačiau 2012 m. augimas turėtų sulėtėti dėl pernai sumažėjusių investicijų.

Šalies ūkio prognozes kiek anksčiau pagerino ir SEB bankas, kuris prognozuoja, kad 2010 m. Lietuvos BVP turėtų išaugti 1 proc., o 2011 m. – 4 proc. Anksčiau SEB prognozavo, kad šiemet BVP kris 3,5 proc., o 2011 m. augs 3 proc.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų vasario 6-15 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1005 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.