Be to, savivaldybė atkreipia dėmesį, kad Vilniuje kovo 11 d. vyks daug renginių, todėl policija esą negalės tinkamai užtikrinti viešąją tvarką eitynių metu.

„Sprendimas priimtas remiantis išdėstytomis aplinkybėmis, kurios suteikia pagrindo manyti, jog išdavus pažymėjimą organizuoti eitynes, jų metu gali būti pažeistas valstybės ar visuomenės saugumas , viešoji tvarka, žmonių sveikata ar dorovė ar kitų asmenų teisės ir laisvės“, - rašte organizatoriams teigia savivaldybės Saugaus miesto departamento direktorius Česlav Olševski.

Kitoms eitynėms pritarė

DELFI primena, kad ŽTSI ir LGPC akcijos „Prieš rasizmą ir ksenofobiją – už toleranciją ir pakantumą“ dalyviai iš pradžių norėjo eitynes nuo Katedros aikštės iki Seimo rūmų pradėti 11 val., vėliau - 14 val. Akcijoje žadėjo dalyvauti apie 100-200 žmonių.

Kovo 11 d. vidurdienį Gedimino prospektu turėtų žygiuoti Lietuvos kariuomenės daliniai, o prie Seimo vyks oficialūs Nepriklausomybės atkūrimo dienos renginiai.

Be to, savivaldybė yra išdavusi leidimą Lietuvos šaulių sąjungos Vilniaus apskrities Karaliaus Mindaugo 10-ajai rinktinei 11-12 val. organizuoti jaunųjų šaulių žygiuotę nuo Krašto apsaugos ministerijos Totorių gatve ir Gedimino prospektu iki Nepriklausomybės aikštės.

Kovo 11 d. taip pat yra išduotas leidimas Lietuvių tautinio centro (LTC) atstovams 16-17 val. žygiuoti nuo Sereikiškių parko iki Lukiškių aikštės ir pramogų ir verslo centro „Forum Palace“.

Seimo narė prašo paaiškinti

Seimo Liberalų sąjūdžio (LRLS) frakcijos atstovė Dalia Kuodytė antradienį kreipėsi į Vilniaus miesto merą Vilių Navicką, prašydama paaiškinti, kuo remdamasi sostinės savivaldybės komisija priima sprendimą dėl leidimų rengti eitynes, mitingus ar susirinkimus.

Frakcijos teigimu, tokį parlamentarės kreipimąsi paskatino savivaldybės sprendimas neleisti ŽTSI ir LGPC kovo 11-ąją surengti eitynių Gedimino prospektu „Prieš rasizmą ir ksenofobiją – už toleranciją ir pakantumą“. Tuo metu radikaliems ultrapatriotams leidimas rengti eitynes Nepriklausomybės Atkūrimo dieną buvo duotas.

„Stebina ir tai, kad sostinės savivaldybė, nepateikdama jokių argumentų, su akcijos rengėjais atsisakė derinti kitą eitynių laiką. Įvertinant tolerancijos bei pakantumo stoką Lietuvoje, toks savivaldybės sprendimas nesuprantamas ir nelogiškas. Galimybės propaguoti savo idėjas turi būti sudarytos visiems vienodos“, - sako D. Kuodytė.

Ji paprašė, kad Vilniaus meras rastų galimybių šį klausimą apsvarstyti ir savivaldybės taryboje.