"Pablogėjusi politinė situacija Ukrainoje kelia vis didesnių rizikų vyriausybės galimybėms padengti ir aptarnauti skolas, didina neapibrėžtumą dėl finansinės paramos iš Rusijos skyrimo. Šiuo metu, mes manome, kad jeigu nebus ženklių teigiamų permainų (kurių šiuo metu neprognozuojame), Ukrainos finansinių įsipareigojimų neįvykdymas visiškai tikėtinas", - teigiama agentūros pranešime.

Reaguodama į pablogėjusią situaciją šalyje, "S&P" sumažino iškart trijų Ukrainos bankų - "PrivatBank", "Alfa-Bank" ir "Kredobanka" - skolinimosi reitingus. Reitingas sumažintas nuo CCC+/C iki CCC/C, su neigiama perspektyva.

"Šiems trims bankams iškilo itin didelių rizikų, susijusių su ekonominės ir politinės situacijos nestabilumu šalyje, o Ukrainos skolinimosi reitingai ir ateityje turės svarios įtakos bankų kreditingumo charakteristikai", - teigiama agentūros pranešime.

Agentūros nuomone, priverstinės grivinos devalvacijos tikimybė smarkiai išaugo, ir jei to nepavyktų išvengti, tai atsilieptų ir taip jau nestabiliems aktyvų kokybės ir bankų kapitalo rodikliams.

ELTA primena, kad vasario 21 d. agentūra sumažino Ukrainos skolinimosi reitingą nuo CCC+ iki CCC, nustatydama neigiamą perspektyvą.

Laikinai Ukrainos finansų ministro pareigas einantis Jurijus Kolobovas pirmadienį pranešė, kad situacija Ukrainos finansinėje sferoje dabar "sudėtinga, bet kontroliuojama". Pasak J. Kolobovo, šalies valdžia tikisi skubios paramos iš JAV, Europos Sąjungos ir tarptautinių finansinių organizacijų. Pirmąsias paskolas šalis tikisi gauti iš Lenkijos ir JAV jau per artimiausias dvi savaites.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)