„Draniki“ ir „močanka“

Baltarusiškos virtuvės restoranas „Guda“ Vilniuje atsidarė liepos pradžioje. Kaip tvirtina šio restorano direktorė, pas juos siūlomi ne tik tradiciniai baltarusiški patiekalai, bet ir europietiška virtuvė.
„Vilniuje ši niša neužimta, todėl mes nusprendėme akcentuoti baltarusišką virtuvę. Nors, kas ta baltarusiška virtuvė? Tai senoji rusiška, lenkiška ir lietuviška virtuvė. Visi mes gyvename toje pačioje žemėje ir mūsų patiekalai pernelyg nesiskiria. Jeigu Baltarusijoje, pavyzdžiui, yra „draniki“, tai pas mus – bulviniai blynai. Tiesa, mes juos patiekiame taip, kaip tai daroma Baltarusijoje – keptus su lašinukais. Reikia paminėti, kad mūsų restorane ne vien baltarusiški patiekalai. Didelę meniu dalį sudaro europietiška virtuvė“, - sakė Eglė Kebulienė.

„Be to, mūsų baltarusiška grybų sriuba verdama su perlinėmis kruopomis – lietuviškai virtuvei tai nebūdinga. O vienas iš populiariausių patiekalų yra „močanka“ - kepti blynai su mėsos, grybų ir grietinėlės dažiniu“, - tęsia direktorė.

Ji tvirtina, kad klientų antplūdžiu restoranas kol kas pasigirti negali. „Miestas tuščias, todėl nėra čia ką ir spėlioti. Vis dėlto mes siūlome dienos pietus ir stengiamės privilioti netoliese dirbančius žmones. Bendrai, klientai yra patenkinti, nusiskundimų neturime“, - tikina baltarusiško restorano direktorė ir priduria, kad restoranas deda visas viltis į rudenį, kai žmonės grįš iš atostogų.

Visos viltys – į rudenį

Vilniaus centre vasarą atsidarė ir ukrainietiškos virtuvės restoranas „Leleko“. Kaip DELFI sakė jo direktorius Kristijonas Dalšeda, toks pats jau veikia Palangoje ir sulaukė pasisekimo ne tik tarp vietos gyventojų, bet ir svečių iš sostinės.

„Į mūsų restoraną Palangoje ateidavo nemažai Vilniaus gyventojų, kurie sakė, kad tokio paties restorano reikia ir Vilniuje. Ir kai mes jau nusprendėme atidaryti restoraną Vilniuje, netgi įgyvendinome tokią įdomią rinkodaros kampaniją – languose pakabinome plakatą su užrašu „nesjusprasete.lt“. Kitaip tariant, kadangi prašėte, mes ir padarėme“, - juokauja direktorius ir tikina, kad reikalai restorane klostosi neblogai, „netgi geriau, nei mes tikėjomės prieš atidarymą“.

„Klientų pakanka. Kalbant apie asortimentą, tai, žinoma, mūsų vizitinė kortelė – barščiai. Palangos virėjai keletą metų tobulino šį receptą, kol išgavo skonį, kokį galima išgauti tik Ukrainoje. Vienas Palangos restorano bendraturčių yra tikras ukrainietis ir barščiai ten gaminami pagal jo senelės receptą. Jis tobulino jį tol, kol pasiekė tokį patį rezultatą, kaip senelės“, - pasakoja K. Dalšeda.

Restoranas taip pat siūlo ukrainietiškus virtinukus su mėsa, varške ar bulvėmis, dar Kijevo kotletus. „Rezultatą pasiekti tikimės rudenį, dabar žmonės daugiausia ilsisi, todėl mūsų verslas paskaičiuotas daugiausia šaltajam metų laikui“, - pažymėjo ukrainietiško restorano vadovas.

„Čagin“ plėstis neketina

Neseniai Vilniuje duris atidarė rusiškas kokteilių baras „Moscow“. Savininkai tikisi, kad jam pavyks perteikti Maskvos naktinio gyvenimo dvasią.

Beje, ne visiems artėjantis rudens sezonas kelia norą plėstis. Kaip DELFI sakė Vilniuje veikiančio rusiškos virtuvės patiekalus siūlančio restorano „Čagin“ direktorė Laura Rampelienė, naujų restoranų atidaryti Vilniuje neplanuojama.

„Mes turime vieną restoraną Palangoje ir daugiau plėstis neketiname. Situaciją rinkoje vertiname normaliai, gerai. Bet reikia pripažinti, kad mes praėjusių metų krizę vis dėlto pajutome ir jeigu šie metai buvo truputį geresni, tai tik mūsų papildomų pastangų dėka. Tikimės, kad ateityje situacija gerės“, - sakė L. Rampelienė.

Svarbi ne tik iškaba, bet ir kokybė

Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė įsitikinusi, kad, viena vertus, restoranai ėmė skirti daugiau dėmesio savo įstaigų koncepcijos originalumui, kita vertus, prognozuojant jų ateitį, lemiamą vaidmenį čia atliks ne graži iškaba, o kokybė.

Evalda Šiškauskienė
„Manau, kad visa esmė net ne slaviškoje virtuvėje, o tame, kad savininkai stengiasi sugalvoti originalią idėją. Mūsų laikais negalima tiesiog atidaryti restorano, visi stengiasi sugalvoti kažkokią tai koncepciją, kad sudomintų klientą. Ne mažiau svarbi ir gera kokybė. Baltarusiškame restorane ar kokteilių bare man neteko būti, o štai ukrainietiškame restorane Palangoje buvau, ir ne kartą, ir esmė čia ne vien tame, kad tai ukrainietiškas restoranas, o tame, jog patiekalai ten labai aukštos kokybės“, - sakė E. Šiškauskienė.

Ji įsitikinusi, kad geram verslui būtina originali idėja ir gera kokybė. „Reikia turėti omenyje, kad dažniausiai pas mus atvažiuoja rusai ir baltarusiai. Žinoma, nemanau, kad jie bėgte skuba į baltarusiškus ir rusiškus restoranus, nors, galbūt, ir užeina. Kalbant apie vietos gyventojus, tai jie vis dėlto renkasi restoranus pagal kokybę. Galima atidaryti ir baltarusiškų, ir itališkų restoranų, tačiau jei kokybė bloga, klientų ten nebus“, - įsitikinusi asociacijos vadovė.

Ji sako, kad artimiausiu metu Vilniuje duris atvers gruziniškos virtuvės restoranas, kurio savininkai taip pat maksimaliai stengsis, norėdami Lietuvos sostinei pademonstruoti tikrąją gruzinišką virtuvę.

„Įdomi krizės Lietuvoje statistika – pasirodo, kiek restoranų šalyje užsidarė, tiek ir atsidarė. Tai sudaro maždaug 10 procentų. Todėl galiu konstatuoti, kad šalyje atsidaro nemažai restoranų, tačiau atidaryti – viena, o išsilaikyti rinkoje – visai kas kita“, - reziumuoja E. Šiškauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)