Duomenų sinergijos panaudojimas užtikrinant atvirumą ir saugumą yra naujo skaitmeninio starto Europos Sąjungoje pagrindas, tvirtina Europos Parlamento (EP) narys Michalis Boni (Lenkija).

Jis yra Europos liaudies partijos frakcijos narys ir buvęs Lenkijos administravimo ir skaitmeninės ekonomikos ministras. M. Boni aktyviai dalyvauja skaitmeninės rinkos teisėkūroje Europos Parlamente, dažnai skaito pranešimus šia tema svarbiose tarptautinėse konferencijose.

Kaip nurodoma prieš modernių technologijų ir verslumo renginį #Switch! išplatintame pranešime, duomenys apie vartotojų elgseną verslui gali būti neįkainojami. Pagal duomenų analizės rezultatus įmonės gali kurti naujus produktus, tobulinti paslaugas, įsteigti pardavimo ar aptarnavimo centrus. Tyrimai rodo, kad verslas, kuris sugeba panaudoti „didelius duomenis“ ir tuo remdamasis priimti sprendimus, veikia 5-6 proc. efektyviau.

Pasak pranešimo, didelių duomenų sinergiją gali panaudoti ir kiti sektoriai. „Įdarbinus“ duomenis galima geriau planuoti viešojo transporto eismą, sveikatos apsaugos sistemos darbą, kontroliuoti ligas ar epidemijas, užtikrinti valstybės paslaugas.

Tačiau skaitmeninių technologijų ir duomenų vartojimą lydi specifiniai iššūkiai. Vienas didžiausių – vartotojų duomenų apsauga, privatumo užtikrinimas ir tuo pačiu – duomenų prieinamumas, ypač kai analitinė informacija yra išgaunama iš privačių duomenų. Kartais vartotojai duoda sutikimą naudoti savo duomenis tam tikrais tikslais, tačiau neretai pasitaiko, kad informacija panaudojama ir kitais tikslais, kuriems sutikimas nebuvo duotas.

„Galime pastebėti, kaip keičiasi duomenų atskleidimas ir dalinimasis tarp visuomenės narių. Mes daug atviriau atskleidžiame savo duomenis verslo įmonėms, kalbame apie save internete, tačiau pamirštame tai, kad kartą patalpinta internete informacija gali būti kopijuojama neribotą skaičių kartų“, – teigia M. Boni.

Ne mažesnis iššūkis yra ir didžiulių duomenų kiekių suvaldymas bei apdorojimas. Kad verslo ar kitos organizacijos galėtų išnaudoti visą duomenų potencialą, svarbu turėti kvalifikuotų specialistų, sugebančių duomenis struktūruoti ir analizuoti.

M. Boni primena, kad trūksta investicijų į bendros skaitmeninės rinkos kūrimą, nėra konsoliduotos telekomunikacijų rinkos, ne visur yra spartus interneto ryšys. Per mažai saugomas privatumas, kyla abejonių dėl interneto neutralumo, o iš to kyla nepasitikėjimas. Be to, ne visos ES šalys yra vienodai pasirengusios drąsiai priimti reikiamus sprendimus, skiriasi požiūriai, o skaitmeninės rinkos reguliavimas šalyse vis dar lieka skirtingas.

Europarlamentaro įsitikinimu, būtina sukurti tokią sistemą, kurioje duomenų naudojimas skatintų ekonomikos augimą ir konkurenciją, nes potencialas yra milžiniškas. Viena iš išeičių galėtų būti duomenų pavertimo anonimiškais procedūrų standartizavimas – kalbant skaitmeniniais terminais, jų pavertimas „skystais duomenimis“.

Ne mažiau svarbu toliau kurti bendrą skaitmeninę rinką Europos Sąjungoje, kur skaitmeninio verslo reguliavimas būtų paprastesnis, o naujųjų technologijų ir duomenų potencialas išnaudojamas konkurencingumui didinti ir ekonomikos augimui skatinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją