Interviu kinų žiniasklaidai, kurį pirmadienį, likus dienai iki V.Putino vizito į Šanchajų, paskelbė Kremlius, Rusijos vadovas sakė, kad Maskvai santykiai su Kinija yra pagrindinis prioritetas.

V. Putinas pabrėžė, kad susitarimas dėl rusiškų gamtinių dujų eksporto į Kiniją beveik parengtas pasirašyti, ir pridūrė, kad jis leis Rusijai diversifikuoti dujų eksporto maršrutus, o Kinijai - patenkinti augantį energijos poreikį.

Rusija, kuri patenkina beveik trečdalį Europos dujų poreikio, daug metų derasi su Kinija dėl naujos dujų sutarties.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ ir „ China National Petroleum Corp“ (CNPC) dar 2009 metais pasirašė pagrindų susitarimą, kuriame buvo numatyta, kad Rusija ateinančius tris dešimtmečius Kinijai kasmet parduos iki 70 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.

Tačiau derybos įstrigo, abiem pusėms nesusitariant dėl dujų kainos.


Pastaraisiais metais Rusija ėmėsi žingsnių suartėti su Kinija, ir šios pastangos dar suintensyvėjo po to, kai Vakarai įvedė sankcijas rusų pareigūnams dėl jų vaidmens Ukrainos krizėje.

Rusijos ir Kinijos tarpusavio prekyba 2013-aisiais išaugo 8,2 proc. ir sudarė 8,1 mlrd. JAV dolerių. Vis dėlto Rusija praėjusiais metais buvo tik septinta pagal dydį Kinijos eksporto partnerė ir nepapuolė į dešimtuką pagal importuotas prekes.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)