Apribojimai taikomi socialiai svarbioms prekėms. Vienam žmogui parduodama ne daugiau kaipo du buteliai saulėgrąžų aliejaus, dvi pakuotės grikių ir, priklausomai nuo parduotuvės, 3-5 kilogramai miltų ir cukraus.

UNN duomenimis, duona, ryžiai, bulvės, mėsa ir pienas pardavinėjami laisvai, bet šių prekių parduotuvėse sumažėjo.

Naujienų agentūra "RIA Novosti" praneša, kad Ukrainos gyventojai stengiasi atsikratyti vertės netenkančios grivinos ir perka produktus bei buitinę techniką.

Grivinos kursas per pastaruosius metus smuko tris su puse karto dėl konflikto Donbase ir bendros ekonominės krizės šalyje.

Uždraudė įsigyti užsienio valiutos

Ukrainos grivina
Ukrainos centrinis bankas sugriežtino kapitalo kontrolę ir laikinai uždraudė šalies komercinių bankų klientams įsigyti užsienio valiutos. Tokiu žingsniu bandoma užkirsti kelią staigiam grivinos nuvertėjimui. Apie tai praneša "Dow Jones".

Nacionalinis bankas trims dienoms uždraudė valiutos keityklose įmonėms pirkti užsienio valiutos, o bankų prekybos apimtis apribojo iki 0,5 proc. jų turimo kapitalo.

Dar antradienį buvo uždrausta užsienio valiutos įsigyti už pasiskolintus iš bankų pinigus. Šalis įklimpusi sunkioje ekonominėje krizėje. Smukus šalies nacionalinės valiutos vertei, išaugo skolinimosi užsienyje kaštai, nes investuotojai atsiima savo lėšas, o centrinio banko grynųjų pinigų atsargos sparčiai mažėja.

Tiesa, ankstesniems apribojimams nepavyko sumažinti nacionalinės valiutos vertės nuosmukio. Po antradienį paviešintos informacijos apie centrinio banko veiksmus grivinos vertė JAV dolerio atžvilgiu sumenko 6,1 proc., t. y. JAV doleris pabrango nuo 28,12 iki 31,63 grivinos.

Nuo 2014-ųjų vasario 24 d. grivinos vertė jau pakilo 42 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (309)