Šis skaičius – tai nacionalinis „rekordas“ šalyje, kurioje nuolat pasitaiko apsinuodijimo nelegaliu alkoholiu atvejų, neretai pasibaigiančių ir mirtimi.

Ukrainos teisingumo ministras Denisas Maliuska pradėjo operaciją centrinės Lvovo srities Vynykų mieste, kur 14 tonų į butelius išpilstyto alkoholio buvo saugoma nuo konfiskavimo 2014 metais.

„Sunku pasakyti, kokia šio alkoholio sudėtis, tačiau griežtai nerekomenduojame tokio alkoholio vartoti“, – kalbėjo ministras.

„Šis padirbtas alkoholis kelia didžiulę grėsmę žmonių sveikatai ir gyvybei“, – pridūrė ministras.

Žiniasklaidos atstovų akivaizdoje kelių butelių turinys buvo supiltas į plastikines talpyklas ar į butelius buvo įpilta mėlynos spalvos dažų, kad būtų užkirstas kelias bet kokiai neteisėto pardavimo galimybei.

Visa operacija turėtų trukti maždaug savaitę, po kurios, pasak ministro, alkoholis bus išpiltas į kanalizaciją neskelbiamoje vietoje.

„Tai yra pirmas kartas, kai naudojama ši tvarka, kad visi galėtų pamatyti, jog konfiskuotas alkoholis tikrai bus sunaikintas“, – pareiškė D. Maliuska.

Ministras teigė, kad praeityje verslo bendruomenė „skundėsi“, jog dėl korupcijos policijoje konfiskuotas nelegalus alkoholis dažnai atsidurdavo parduotuvių lentynose.

Apsinuodijimo padirbtais gėrimais atvejai yra dažni Ukrainoje, kur išlieka didelis alkoholio, ypač spirito, vartojimas. Dažnai šie atvejai baigiasi mirtimi.

2016 metais iš 150 padirbtu alkoholiu apsinuodijusių žmonių mirė 73.

2017-aisiais per šešis apsinuodijimo atvejais mirė trys žmonės, tuo tarpu 2018 metais, Ukrainos žiniasklaidos duomenimis, institucijos užregistravo 10 apsinuodijimo padirbtu alkoholiu atvejų, lėmusių 9 mirtis.

Lvovo regiono mokesčių tarnyba trečiadienį teigė naujienų agentūrai AFP, kad dažniausiai padirbama degtinė, kuri tada parduodama parduotuvėse mažuose miesteliuose ar pakelėse įsikūrusiose kavinėse.