Europos darbotvarkėje toliau nagrinėjamas 1,8 mlrd. Eurų papildomos paramos Ukrainai klausimas. Skaičiuojama, kad ši parama būtų skirta Ukrainos reformoms, kurios reikalingos, norint užtikrinti valstybės raidą.

Po Ekonomikos ir Finansų reikalų (ECOFIN) tarybos posėdžio paskelbta, kad nauja makrofinansinės paramos programa judama į priekį.

„Europos Komisijos pasiūlymas yra pradėti naują makrofinansinės paramos Ukrainai, kurios suma – 1,8 mlrd. Eurų. Tai yra tai, ko prašė Ukrainos pusė. Mes judame į priekį dėl šių lėšų skyrimo ir išmokėjimo“, - Briuselyje komentavo Europos Komisijos vicepirmininkas, euro reikalų ir socialinio dialogo komisaras Valdis Dombrovskis.

Pasak jo, suma karo siaubiamą šalį galėtų pasiekti trimis porcijomis, kiekviena jų – po 600 mln. Eurų. Daugiau žinių tikimasi paskelbti šių metų viduryje arba anksčiau.

„Šalys narės sutinka, kad mums reikia padidinti skiriamą paramą ir mums reikia aptarti šį iššūkį. Kol kas detalių sumų nesame aptarę, tačiau yra bendras sutarimas, kad turime veikti kuo įmanoma greičiau“, - per konferenciją Briuselyje pridūrė Latvijos finansų ministras Janis Reiras.

„Makrofinansinė parama Ukrainai bus suteikta ir bendra nuomonė, kuri buvo išreikšta, tai padaryti kaip įmanoma greičiau, - DELFI kalbėjo finansų ministras Rimantas Šadžius. - Nedrįsčiau atskleisti nei sumų, nei terminų, tik tiek, kad šis klausimas yra svarstomas ir jam teikiamas labai aukštas prioritetas.“

Jau anksčiau sausio pradžioje skelbta, kad Europos Komisija pasirengusi suteikti papildomą makrofinansinę pagalbą Ukrainai, išgyvenančiai gilų ekonomikos nuosmukį, kuriai didelę žalą daro konfliktas šalies Rytuose.

Nauja makrofinansinės pagalbos programa siekiama ekonomiškai ir finansiškai padėti Ukrainai susidoroti su tokiomis kritinėmis problemomis kaip silpnas mokėjimų balansas ir fiskalinė būklė.

Programos tikslas: padėti naujajai vyriausybei, pasirengusiai vykdyti reformas, stiprinti šalį ir spręsti ekonominius ir politinius uždavinius.

Lėšoms gauti yra keliamos sąlygos, pavyzdžiui, sėkmingai tęsti dabar Ukrainoje vykdomą TVF programą, įgyvendinamą ekonominę ir finansinę politiką. Komisijos nuomone, svarbios politikos sritys yra tolesnis fiskalinis konsolidavimas, tolesnių visapusiškų reformų energetikos ir bankų sektoriuose vykdymas ir bendro makroekonominio valdymo gerinimas. Be to, siekiant pagerinti verslo ir tvaraus augimo sąlygas, bus svarbu stiprinti ekonomikos valdymą, didinti skaidrumą, vykdyti teismų reformas ir kovoti su korupcija.

Skelbta, kad siūloma nauja 1,8 mlrd. EUR vertės programa gali būti įgyvendinta per 2015 metus ir 2016 m. pradžioje.

Nuo 2010 m. tai būtų trečia makrofinansinės pagalbos Ukrainai programa.

Vien 2014 m. pagal esamas programas Komisija Ukrainai išmokėjo 1,36 mlrd. eurų paramos. Paskutinę 250 mln. eurų dalį pagal šias programas būtų galima tikėtis išmokėti iki 2015 m. pavasario, jei Ukraina sėkmingai įgyvendins sutartas politikos priemones ir tęs TVF programą.

Be makrofinansinės pagalbos, Europos Sąjunga Ukrainą remia taikydama prekybos lengvatas ir teikdama humanitarinę pagalbą, paramą vystymuisi ir biudžeto paramą reformoms vykdyti.

Makrofinansinė pagalba – išskirtinė ES reagavimo į krizes priemonė, taikoma ES šalims partnerėms, patiriančioms didelių mokėjimų balanso problemų. Ji papildo TVF teikiamą pagalbą. Makrofinansinės pagalbos paskolos finansuojamos ES skolinantis lėšų kapitalo rinkose. Tuomet tos lėšos panašiomis finansinėmis sąlygomis perskolinamos pagalbą gaunančioms šalims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (968)