Smidrai ataisveikina

Smidrus pardavinėjanti Oksana Gelčienė iš Pakruojo rajono į Panevėžio centrinį turgų atvažiuoja tris kartus per savaitę. Šių daržovių augintoja jau skaičiuoja sezono pabaigą – smidrus ji skina penktą savaitę, kita savaitė – paskutinė. Sezono pradžioje jų kaina siekė 10 eurų už kilogramą, dabar kaina kritusi iki 8 eurų. Plonyčiai ir nekondiciniai smidrai kainuoja dar pigiau.

„Šiemet labai anksti, balandžio 23 dieną, pradėjome skinti derlių. Buvo laikas, kada šalnos mums pakenkė, patyrėme nuostolių. Be to, smidrus auginam ekologiškai, nepurškiam jokia chemija, ravim, todėl ir kaina tokia“, – pasakojo O. Gelčienė.

Vitaminų bomba

Oksana pardavimu nesiskundžia. Žmonės šias daržoves perka neblogai, daugiau klientų sulaukia savaitgaliais. Smidrus perka jaunesni, darbingo amžiaus panevėžiečiai, kurie ieško gėrybių.

Ir pati Oksana lenkia galvą prieš smidrus ir atvirauja, kad juos valgo tris kartus per dieną.

„Ir man neatsibosta. Klientai klausia, ar jaučiu poveikį. Galiu pasakyti – poveikis toks, kad einu pro kitas daržoves ir jų nenoriu, reiškia organizmas prisotintas vitaminų ir mineralų“, – sako ji.

Savo klientams Oksana rekomenduoja valgyti smidrą žalią, dėti į salotas, šaltibarščius, maišyti su pomidorais, dėti ant picų ir visaip, kaip tik sugalvojate.

„Tai yra ūgliukas, savyje sukaupęs energiją. Ūgliuko vertė didelė, ypač smidro galvutėje. Skindami smidrus saugome viršūnėles, kad jos išliktų valgomos ir gražios. Daugelis daro klaidą – jokių būdu nepjaukite galvutės, ji ypač vertinga“, – sako smidrų augintoja.

Oksana pastebi, kad smidrų mėgėjai prašo kuo storesnių, nes jie saldesni. Žmonės smidrus šaldo, žiemą iš jų sultinius verda.

Atkeliauja braškės

Kol smidrai skaičiuoja paskutines dienas, į jų vietą atkeliauja pirmosios lietuviškos braškės. Vietos ūkininkų užaugintų pirmųjų braškių pirkėjai laukė, bet ne visi jas gali įpirkti.

Šiltnamiuose užaugintos braškės gegužės pirmoje pusėje kainavo 12 eurų už kilogramą, dabar – 10 eurų. Ši kaina, anot prekybininkų, turėtų išsilaikyti ilgiau.

Kvapniosiomis, šiltnamyje užaugintomis lietuviškomis braškėmis prekiaujanti Vilma Samienė sako, kad didelio stebuklo šiltnamyje nepriskinsi. Šeima Karsakiškio seniūnijoje jau aštuonerius metus braškes augina laukuose, šiemet pirmą kartą – ir šiltnamyje. Vilma turguje prekiauja ‚Asia‘ ir ‚Dalhy‘ braškių veislėmis.

Laukia žemesnių kainų

Paklausta, ar panevėžiečiai perka pirmąsias uogas, V. Samienė sako: „Kas vertina, tas perka, bet žmonės bijo krizės, jaučiasi šioks toks sąstingis. Žinau, kad pernai tokiu laiku tikrai daugiau parduodavom. Vieną diena išparduodam 20 kilogramų, kitą – 15 kg, dar kitą – 40 kilogramų. Labai banguotai.“

Vilma spėlioja, kad pirkėjai galbūt laukia, kol kainos bus mažesnės, bet ar šiltnamio braškių kainos kris ir kiek, prognozuoti ji nesiryžta.

„Pažiūrėkit, kokia savaitgalio prognozė, naktimis prognozuoja šalnas, net iki minus 6 laipsnių. Tai jeigu visus laukus iššaldys, viskas, nieko nebus. Laimei, praėjusiais metais sūnus nupirko šiaudų, tai visą naktį ir budėsim. Sėdėsim lauke, vežimai šiaudų jau bus paruošti, iš tolo užleisim dūmą. Kito kelio nėra“, – sako ūkininkė.

Panevėžio turguje – pirmosios lietuviškos daržovės

Kainos kris

Ant prekystalių jau puikuojasi ir pirmosios pavasario daržovės: svogūnų laiškai, ridikėliai, salotos, agurkai. Panevėžio rajono Šeškų kaime daržovių ūkį prižiūrinti Dalia Aužėlienė šiandien už kilogramą agurkų prašo 3 eurų. Prieš dvi savaites šios daržovės kainavo vienu euru brangiau. Sako, kad šiemet agurkų kainos liko tokios pat kaip pernai. Dalia žada, kad vėliau agurkų kainos kris.

„Visada taip. Sezono pradžioje agurkai brangesni, pabaigoje – pigesni“, – sako ji.

Kasdien į centrinį turgų Dalia atveža apie 40 kilogramų agurkų.

„Prekyba šiomis dienomis silpnesnė, mėnesio pabaiga, žmonės skaičiuoja pinigėlius, perka mažais kiekiais. Turguje yra pasirinkimas ir nestandartinių agurkų ar kitų daržovių. Žmonės juos labiau perka, nes pigesni“, – pastebėjimais dalijosi moteris.

Ūkininkė agurkus augina šiltnamyje ir derliumi nesiskundžia.

Derlius tikrai geras. Pernai buvo daug lietaus, apsėmė šiltnamį, šiemet kol kas viskas gerai. Tik dar truputėlį šiltesnių naktų norėtųsi, nes iki šiol dar vis pašildydavau“, – pasakojo daržovių augintoja.

Per ilgus metus savo klientų ratą užsiauginusi Dalia džiaugėsi sugrįžtančiais pirkėjais. „Matome žmonių šypsenas. Klientai išsiilgę šviežių daržovių“, – sako Dalia.

Medus brangesnis

Šalia agurkų ant prekystalio puikuojasi ir vos prieš dieną bitučių surinktas pirmasis lietuviškas medus.

„Mano vyras bitininkauja, mažai prie to prisidedu. Medus jo, daržovės mano“, – šypsojosi Dalia ir pridūrė: „Medus šviežias, tik vakar išimtas.“ Medaus kaina – 8 eurai už kilogramą. Pernai pirmasis medus kainavo 7 eurus už kilogramą.

„Daugiau bitininkų atsiras, daugiau kas išsiims, ir tikrai kainos kris“, – ramino Dalia.

„Pirmąjį medų išpilstėme į įvairaus dydžio indelius. Pastebime, kad pirkėjai mieliau renkasi mažesnį kiekį, kadangi kaina didelė, bet žmonės paraugti nori, tikrai tas jaučiasi“, – kalbėjo D. Aužėlienė.

Turguje dar likę ir pernykščio medaus. Kilogramas kainuoja 4–5 eurus.