LAVT gegužės 13 dieną konstatavo, jog VMI tik formaliai įvertino, kad paėmęs 3,73 mln. eurų banko paskolą savo vardu bendrovės akcininkas Arūnas Strolis ją dengė iš įmonės lėšų. Anot teismo, tikrasis kredito gavėjas buvo „Centro kubas“.

„Inspekcija iš esmės netyrė, kur mokesčių mokėtojas pinigus panaudojo ir kas buvo tikrasis kredito bei naudos gavėjas. (...) (Anksčiau nagrinėtoje - BNS) baudžiamojoje byloje konstatuota, kad „Centro kubo“ projektai buvo plėtojami iš A. Strolio skolintų lėšų, tačiau sukurtas turtas buvo parduodamas kaip bendrovės nuosavybė, todėl naudos gavėjas pagal sandorius buvo įmonė, todėl ji, o ne jos akcininkas buvo tikrasis kredito gavėjas", - rašoma teismo nutartyje.

LVAT taip pat pažymėjo, kad Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) 2018 metų nutartyje pažymėta, kad dėl teisinio neišprusimo ydingai sudarius paskolos sutartis ir susidarė iškreipta teisinė situacija, pagal kurią, formaliai vertinant, A. Strolis bendrovės lėšas naudojo asmeninei paskolai dengti bei klastojo mokesčių deklaracijas.

"Tokios LAT nustatytos aplinkybės patvirtina, kad mokesčių administratorius bendrovės mokestinį tyrimą atliko paviršutiniškai“, - rašoma teismo nutartyje.

Teismas paliko galioti 2019 metų vasarį Vilniaus apygardos administracinio teismo priimtą nutartį, kurią panaikinti 2012 metų Mokesčių inspekcijos sprendimai dėl papildomai bendrovei mokėtinų 1,75 mln. eurų mokesčių bei 978 tūkst. eurų baudų ir delspinigių.

Teismo dokumentuose nurodoma, jog 2010 metais „Centro kubas" komerciniam bankui DNB (dabar „Luminor") grąžino 3,19 mln. eurų dydžio tuometinio akcininko ir vadovo A. Strolio paskolą. Mokesčių administratoriaus teigimu, taip jis gavo pajamas natūra. Tuo tarpu bendrovė laikėsi pozicijos, jog paskolą grąžino kaip laiduotoja, kai A. Strolis negalėjo to padaryti, ir tapo jo kreditore.

2018 metų spalį LAT išteisino „Centro kubo“ vadovą A. Strolį dėl sukčiavimo nemokant mokesčių ir dokumentų klastojimo. Jis nuteistas dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo, už tai skirta 1883 eurų bauda.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba yra skelbusi, jog 2010-2014 metais A. Strolis, negalėdamas bankui grąžinti paimto asmeninio kredito, per tris kartus pardavė didelės vertės „Centro kubo" nekilnojamąjį turtą už 3,8 mln. eurų ir šiais bendrovės pinigais padengė asmeninę paskolą.

Registrų centro duomenimis, A. Strolis „Centro kubui" vadovauja nuo 1993 metų. Bendrovė šiuo metu priklauso Zigfridui Račkovskiui ir Mildai Andriūnaitei.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)